fbpx

Norveç Göçü Başvurusu ve Şartları 2022

Her zaman Norveç göçü etmek istediniz mi? Norveç göçmenlik kuralları ve düzenlemeleri için nihai rehberimizle yolculuğunuza buradan başlayın.

Norveç Göçü Başvurusu ve Şartları 2022
Norveç Göçü Başvurusu ve Şartları 2022

Yaşamak, çalışmak veya okumak amacıyla Norveç göçü etmek için, Norveç vatandaşı olmadığınız sürece oturma iznine ihtiyacınız olacaktır. Bunlardan birini nasıl elde edeceğiniz, karmaşık bir dizi kural ve düzenleme ile belirlenir.

Norveç göçü için oturma izni nasıl alınır

Genel olarak, oturma izninin verilmesi iki şeye bağlıdır: vatandaşı olduğunuz ülke ve kendinizi ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişileri finansal olarak sürdürme yeteneğiniz.

Bu genellikle bir iş teklifine ihtiyacınız olduğu anlamına gelir veya Norveç’e okumak için veya başka bir nedenle geliyorsanız finansal sürdürülebilirliği kanıtlamanız gerekir.

Bazı insanların iş arayan olarak Norveç’e taşınması mümkündür, ancak buna yalnızca nispeten kısa bir süre için izin verilir. Bu süre zarfında iş bulmayı başaramazsanız, ülkeyi terk etmeniz gerekecektir ve geri dönmeden önce bir bekleme süresi vardır.

Göçmenlik Bakanlığı (UDI) ve Polis, göçmenlik sürecini yönetmekten sorumlu iki makamdır. Başvurular şahsen yapılırken, randevu alma işlemi UDI üzerinden online olarak yapılmaktadır.

Norveç göçü öncesinde neden ziyaret etmelisiniz?

Norveç’i daha önce hiç ziyaret etmediyseniz, yapabileceğiniz en iyi şey bir gezi planlamaktır. Elbette fiyortları yazın zirvesinde gezebilirsiniz, ancak bu size yalnızca Norveç yaşam tarzı hakkında yanlış bir izlenim verecektir.

Bunun yerine, kışın karanlığında ve düşük sıcaklıklarında seçtiğiniz şehirde biraz zaman geçirin. Her yıl aylarca böyle yaşayacaksınız, bu yüzden taşınmaya karar vermeden önce yılın bu zamanına bir “test çalışması” vermek harika bir fikirdir.

Yaşam maliyeti

Norveç Göçü Başvurusu ve Şartları 2022
Norveç Göçü Başvurusu ve Şartları 2022

Norveç, dünyadaki en yüksek maaşlardan bazılarına sahip olmasına rağmen, büyük ölçüde artan bir yaşam maliyeti ile birlikte geliyorlar. Aynı yüksek ücretler nedeniyle, mal ve hizmetler hemen hemen diğer tüm ülkelerden daha pahalıdır.

Ülkenin seçtiğiniz bölgesinde yaşamanın maliyetini ve beklenen maaşınız ile günlük harcamalarınız arasındaki ilişkiyi anlamak çok önemlidir.

Kapsamlı bir araştırmadan sonra hala Norveç’e taşınmaya istekliyseniz, sonraki adımlar vatandaşı olduğunuz ülkeye bağlıdır.

Genel olarak konuşursak, kurallar üç kapsayıcı kategoriye ayrılır ve listede aşağı doğru ilerledikçe zorluk seviyesi artar:

  • İskandinav vatandaşları
  • AB/AEA vatandaşları
  • Dünyanın geri kalanı

Şimdi sırayla bu göçmenlik kategorilerinin her birine bir göz atalım.

İskandinav vatandaşlarının Norveç göçü

Diğer İskandinav ülkelerinden gelen insanlar göç süreci ile daha kolay zaman geçiriyorlar. Norveç’te çalışmaya gelen İsveç, Danimarka, Finlandiya ve İzlanda vatandaşları, vergi indirim kartı almak için şahsen bir vergi dairesine gitmelidir.

Altı aydan fazla kalmayı planlıyorsanız, Polise de kayıt olmalısınız. Kimliğinizi kontrol edecek ve Ulusal Nüfus Kaydını güncelleyeceklerdir.

Kayıt olmak için, İskandinav vatandaşlarının fotoğraflı bir pasaport veya ulusal kimlik kartı göstermeleri ve vatandaşlığınızın ve cinsiyetinizin onayını göstermeleri yeterlidir. Alternatif olarak, geçerli bir sürücü belgesi ve son üç ay içinde kendi ülkenizin Ulusal Nüfus Sicilinden alınan bir alıntı da kabul edilebilir. İşte bu kadar!

AB’den Norveç göçü

AB/AEA üye ülkelerinin vatandaşları, ülke AEA üyesi olduğu için Norveç’e taşınmak için daha kolay bir zamana sahiptir. Bu, Norveç’in Avrupa Birliği ülkeleriyle aynı hareket özgürlüğü düzenlemelerine uyduğu anlamına gelir.

Mevcut AB üyeleri Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsveç’tir.

Bunun anlamı, yukarıdaki ülkelerden birinin vatandaşlığına sahip olan herkesin, iş aramak için altı aya kadar Norveç’e gelmesine izin verilmesidir.

Türkiye ve Diğer Ülkelerden Norveç Göçü

Genel bir kural olarak, diğer ülkelerin vatandaşlarının oturma izni alabilmek için kalıcı bir iş teklifine ihtiyaçları olacaktır.

Normalde önce bir iş bulmuş olmalısınız, ancak iş arayanlar için kısıtlamalarla birlikte bir izin vardır. Hangi oturma iznine başvurmanız gerektiği, yeterliliğinize ve Norveç’te yapacağınız işin türüne bağlıdır.

En yaygın izin vasıflı işçiler için geçerlidir. Bu, işte bu nitelikleri kullanacak olan yüksek öğrenime sahip kişiler içindir. İş için gereken eğitime bağlı asgari maaş gereksinimleri vardır. Enflasyona paralel olarak yıllık olarak güncellenirler.

Yazma sırasında, iş yüksek lisans derecesi gerektiriyorsa, maaş vergi öncesi en az 428.200 NOK olmalıdır. İş lisans derecesi gerektiriyorsa, vergi öncesi yılda 397.100 NOK maaş yeterlidir. Toplu sözleşmenin geçerli olduğu durumlarda bir istisna vardır.

Başarılı uygulamalar genellikle yakın ailelerini (eş ve çocuklar) yanlarında getirebilirler.

Norveç’te sığınma

Bu, bugünlerde oldukça yüklü bir siyasi meseledir ve kurallar düzenli olarak değişmektedir. Bununla birlikte, kendi ülkenizde zulüm görüyorsanız veya insanlık dışı muameleden korkuyorsanız, Norveç’te koruma ve mülteci statüsü için başvurmanız mümkündür.

Bunu yalnızca fiziksel olarak Norveç’te veya Norveç sınırındaysanız, sistemde olmadığınız ve yeniden yerleştirilmediğiniz sürece yapmak mümkündür.

Sığınmacılar için ilk kayıt sistemini işleten polistir. Polis sizi kaydedecek, ardından UDI başvurunuzun nedenleri hakkında sizinle görüşecektir. Sığınmacılar bu sürecin her iki aşamasında da tercüman alma hakkına sahiptir.

İlk görüşmeler Østfold resepsiyon merkezinde gerçekleşir. Başvuru sahipleri tüberküloz açısından test edilecek ve daha sonra bir sığınma kabul merkezine taşınacaktır. Bunlardan bazıları yakın zamanda kapatıldı, ancak ülke çapında hala birkaç tane var.

Bu noktada, nereden geldiğinize bağlı olarak uygulamalar için birkaç farklı süreç vardır. Tipik olarak, bir cevap almak birkaç ay sürebilir.

Norveç Göçü için Dil Eğitimi

Yeni bir ülkeye taşınmak basit bir iş değildir. Harekete geçmeden önce, Norveççe dil eğitiminize başlamak için biraz zaman ayırın. Başlamanıza yardımcı olacak birçok ücretsiz kaynak var.

Dil üzerinde iyi bir kavrama olmadan karşılaşacağınız en büyük engel bir iş bulmaktır. Dışarıda İngilizce konuşanlar gerektiren işler olsa da, çoğu Norveçli yine de akıcı bir şekilde İngilizce konuşuyor, bu yüzden gerçek bir avantajınız yok.

Dili öğrenmek, yaşayacak bir yer bulmak ve mal ve hizmetler için alışveriş yapmak gibi günlük yaşamda da çok yardımcı olacaktır. Unutmayın, daimi ikamet başvurusunda bulunan çoğu insanın dil yeteneklerini kanıtlaması gerekecektir.

Norveç Göçü Başvurusu ve Şartları 2022
Norveç Göçü Başvurusu ve Şartları 2022

Norveç göçü sonrası kalıcı olarak kalmak

Yazma sırasında, kayıt olduktan sonra Avrupa vatandaşlarının Norveç’te ne kadar süre kalabilecekleri konusunda bir zaman sınırı yoktur. Sosyal yardımlara ve devlet emekli maaşına sahip olma hakkınız, Norveç’te ne kadar süredir yaşadığınıza ve istihdam durumunuza bağlıdır.

Birkaç yıldır Norveç’te oturma izniyle yaşıyorsanız, kalışınızı kalıcı oturma izni veya hatta vatandaşlık ile daha somut hale getirmeyi düşünebilirsiniz. Her ikisi için de kurallar oldukça karmaşıktır ve kendi kişisel koşullarınıza bağlıdır.

Norveç Göçü için vize ve oturma izni

Bir ziyaretçinin vizesi, Norveç’te veya diğer Schengen ülkelerinde 180 günlük bir süre boyunca 90 güne kadar kalmanıza izin verir. Oturma izni size Norveç’te çalışma ve 90 günden fazla kalma fırsatı verir.

Ankara’daki Norveç Büyükelçiliği, aşağıdaki ülkelerden gelen aşağıdaki başvuru türlerini ele almaktadır:

Vize ve oturma izni başvuruları:

  • Türkiye, Ukrayna, Azerbaycan, Kosova, Sırbistan

Oturma izni başvuruları:

  • Suriye, Gürcistan, Türkmenistan, Hırvatistan, Romanya, Moldova, Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek ve Karadağ

Temsil sözleşmeleri:

  • Norveç, Azerbaycan ve Kosova’daki vize ve ikamet davalarında Danimarka’yı temsil ediyor
  • Norveç, Azerbaycan’daki vize davalarında Finlandiya’yı temsil ediyor
  • Norveç, İzlanda’yı Azerbaycan, Kosova ve Ukrayna’daki vize davalarında temsil ediyor.

Temsilcilikte vize başvurusunda bulunursanız, kurallar ve rutinler Norveç’e vize başvurusunda bulunmanızla aynıdır.

Norveç Göçmenleri için Ziyaretçi vizesi

Bir ziyaretçinin vizesi, Norveç’te veya Schengen bölgesindeki diğer ülkelerde 180 günlük bir süre boyunca 90 güne kadar kalmanıza izin verir. Türkiye vatandaşları ziyaretçi vizesi başvurusunda bulunmalıdır.

Bir seyahat sırasında birden fazla Schengen ülkesini ziyaret etmeyi planlıyorsanız veya iki aylık bir süre içinde birkaç ayrı seyahat planlıyorsanız, başvurunuzu kalış sürenize veya kalış amacınıza göre ana varış noktanız olan ülkenin büyükelçiliğine veya konsolosluğuna sunmanız gerekir.

Birkaç Schengen ülkesini ziyaret etmeyi planlıyorsanız ve ana varış noktası belirlenemiyorsa, başvurunuzu Schengen bölgesine ilk giriş noktanız olan ülkenin büyükelçiliğine veya konsolosluğuna sunmanız gerekir.

Tüm vize başvuruları Türkiye, Kosova, Azerbaycan, Ukrayna veya Sırbistan’daki VFS Global başvuru merkezlerinden birine teslim edilmelidir.

Lütfen VFS ile işbirliği yaptığını iddia eden ve/veya randevu sattığını iddia eden şirketler hakkında internette oluşabilecek yanlış bilgilere dikkat edin. Randevu almak ve/veya VFS ile iletişime geçin.

Türklerin en çok göç ettiği ülkeler arasında ilk sırayı Almanya alıyor. Almanya’ya nasıl göç edileceğini ve göç şartlarını “Almanya’ya Nasıl Göç Edilir 2022?” isimli yazımızdan veya hangi meslek gruplarının Almanya’ya göçmenlik başvurusunda bulunabileceğini de “Almanya Göç Yasası Hangi Meslek Sahipleri Başvurabilir 2022?” isimli yazımızdan öğrenebilirsiniz.  Fransa, Türklerin en çok göç ettiği ikinci ülke arasında yer almaktadır. Fransa’ya nasıl göç edileceğini Fransa’ya Göç Ve Fransa Göçmenlik Başvurusu 2022 isimli yazımızdan ve Fransa’ya göç etmek için gerekli olan evrakları da Fransa Göçmenlik Başvurusu Evrakları 2022 Neler? isimli yazımızdan öğrenebilirsiniz. ABD’ye göç etmek isteyen vatandaşlar ABD Göç Nasıl Edilir 2022 yazımızdan detaylı bilgiye sahip olabilir.

Aile göçü

Norveç’te yaşayan ve birlikte yaşamak istediğiniz bir aile üyeniz var mı? Eğer öyleyse, aile göçmenliğine başvurmak için uygun olabilirsiniz.

  • eşler, birlikte yaşayanlar ve nişanlılar/nişanlılar
  • çocuklar ve ebeveynler
  • diğer aile üyeleri

Ziyaret ve tatil

Norveç’te 90 güne kadar kalacaksanız, ziyaretçi vizesine başvurmanız gerekir.

İş göçü

Norveç’te, örneğin vasıflı bir işçi veya mevsimlik işçi olarak çalışmak istiyorsanız, oturma iznine ihtiyacınız vardır.

Au pair

Norveçli bir ev sahibi ailenin yanında kalarak Norveç kültürü ve dili hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, au pair izni için başvurabilirsiniz.

Çalışma izni

Bir üniversite kolejinde / üniversitesinde / meslek okulunda okumak veya okula gitmek istiyorsanız, çalışma izni için başvurabilirsiniz.

Koruma (iltica)

Zulüm görüyorsanız veya kendi ülkenizde zulüm veya insanlık dışı muameleden korkuyorsanız koruma (iltica) başvurusunda bulunabilirsiniz.

Daimi ikamet

Süresiz oturma izni veya daimi ikamet hakkı ile Norveç’te süresiz olarak ikamet edebilir ve çalışabilirsiniz.

Yardımlı dönüş

Norveç’te yasal oturma izni olmadan kalıyorsanız, kendi ülkenize dönmeniz gerekir. Geri dönmek için destek başvurusunda bulunabilirsiniz.

Vatandaşlık

Bazı insanlar doğduklarında Norveç vatandaşı olurlar. Diğerleri Norveç vatandaşlığına başvurabilir.

Giriş yasağının kaldırılması

Norveç’ten sınır dışı edildiyseniz, ancak yine de buraya seyahat etmek istiyorsanız, giriş yasağının kaldırılması için başvurabilirsiniz.

Norveç göç alıyor mu?

Evet.

Norveç nasıl göç edilir?

Bir ziyaretçinin vizesi, Norveç’te veya diğer Schengen ülkelerinde 180 günlük bir süre boyunca 90 güne kadar kalmanıza izin verir. Oturma izni size Norveç’te çalışma ve 90 günden fazla kalma fırsatı verir.