İsveç Göçü Başvurusu ve Şartları Neler? 2022
İsveç’te yüksek vasıflı bir çalışan olarak çalışmak ve İsveç göçü etmek isteyen AB üyesi olmayan bir vatandaş mısınız? İsveç göçü etmek için yerine getirilmesi gereken koşullar ve izlenecek prosedürlerin yanı sıra konaklamanız sırasında yararlanabileceğiniz haklar hakkında bu makalede bilgi bulabilirsiniz.
İsveç Göçü Şartları
İsveç’te çalışmak isteyen AB üyesi olmayan yüksek nitelikli işçilerin çoğu, çalışanlar için genel kurallar uyarınca oturma / çalışma izni başvurusunda bulunur. Şunları elde etmeleri gerekir:
- çalışma ve oturma izni
- geçerli bir pasaport.
Belirli sektörlerdeki işçilerin çalışma izni başvurusunda bulunmalarına gerek yoktur.
Koşullara bağlı olarak, AB Mavi Kart veya Şirket İçi Transfer (BİT) izni için başvurmak da mümkündür.
İsveç Göçü için nereye ve nasıl başvurulur?
Çalışma izni
Çalışma izni başvurusunda bulunurken, şunları kanıtlamanız gerekir:
- İsveç’te bulunan bir işverenden veya müşteriden yazılı bir iş teklifiniz varsa
- kendinizi destekleyecek kadar para kazanıyor olmanız.
İşveren yükümlülükleri
İşvereniniz aşağıdaki yükümlülükleri yerine getirmiş olmalıdır:
- İşin İsveç’te ve AB’de on gün boyunca ilan edilmiş olması;
- Sözleşmenin şartları (maaş, çalışma koşulları ve diğer istihdam şartları), İsveç toplu sözleşmesi kapsamında sağlananlara veya meslek veya endüstri için geleneksel olanlara eşit veya daha iyi olmalıdır;
- ilgili sendikaya, çalışma şartları ve koşulları hakkında görüş bildirme fırsatı verilmiş olmalıdır.
İsveç dışından başvuru
Çoğu durumda, izniniz için başvurunuzu menşe ülkenizde veya ikamet ettiğiniz ülkede yapmanız gerekir.
Başvuru, Göç Ajansı web sitesinde elektronik olarak yapılmalıdır veya yurtdışındaki İsveç konsolosluğu veya büyükelçiliği ile. Sadece uygun başvuru formunu doldurun ve bir ücret ödeyin. Başvuruyu bir İsveç konsolosluğuna veya elçiliğine yaparsanız, sürecin tamamlanması birkaç ay sürebilir.
İsveç içinden başvuru
Aşağıdaki durumlarda İsveç içinden çalışma izni başvurusunda bulunabilirsiniz:
- İsveç’teki bir üniversite veya kolejde öğrenciyseniz ve öğrenci oturma iznine sahipseniz ve bir işçiye statü değiştiriyorsanız ve İsveç’te en az 30 yüksek öğrenim kredisi veya bir dönem lisansüstü eğitim tamamladıysanız;
- İsveç’teki bir işvereni ziyaret eden bir iş başvurusunda bulunuyorsanız ve bu iş kategorisinde işgücüne yüksek talep var.
Elektronik olarak veya posta yoluyla Yabancılar Dairesi’ne başvurabilirsiniz.
İzinlerin geçerlilik süresi
Çalışma ve oturma izni, çalışma süresi boyunca, ancak bir seferde en fazla iki yıl geçerlidir. En fazla iki yıl daha uzatılabilir.
Daimi oturma izni, İsveç’te dört yıllık bir çalışmadan sonra yedi yıllık bir süre içinde verilebilir.
Temyiz
Göçmenlik Bürosu başvurunuzu reddederse, kararın size bildirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde karara itiraz edebilirsiniz. Nasıl itirazda bulunacağınıza dair bilgiler kararınızda bulunabilir. İşvereninize kararın bildirilmesi için, davanızda sizi temsil edecek vekaletnameye sahip olmaları gerekir.
İsveç Göçü Hakları
Durum değişikliği
Oturma izniniz bir yıl veya daha uzun bir süre için verilirse, İsveç nüfus kaydına kayıtlı olacaksınız ve ikamet temelli refaha erişiminiz olacaktır.
İzninizin ilk iki yılında işvereni değiştirmek veya iş taşımak istiyorsanız, önce yeni bir çalışma izni için başvurmanız gerekir. Bu İsveç içinden yapılabilir.
Oturma ve çalışma izniniz iki yıl sonra yenilenirse, sadece belirli bir meslekle sınırlıdır. Mesleğinizi değiştirmek istiyorsanız, yeni bir çalışma izni başvurusunda bulunmanız gerekir.
Işsizlik
İşinizi kaybederseniz ve üç ay içinde yeni bir iş bulamazsanız, Göç Bürosu oturma izninizi geri çekebilir. İsveç İstihdam Servisi, İsveç’te yeni bir iş bulmanıza yardımcı olabilir ve destek olabilir.
Orijinal izninizin kapsamına girmeyen bir meslekte yeni bir iş bulursanız, yeni bir çalışma izni başvurusunda bulunmanız gerekir. İsveç içinden başvurabilirsiniz.
Uzun süreli ikamet
İsveç’te birkaç yıldır yaşıyorsanız, daimi oturma izni veya EC uzun süreli ikamet statüsü için başvurabilirsiniz.
Süresiz oturma izni
48 ay (dört yıl) geçici çalışma iznine sahipseniz, daimi oturma izni almaya hak kazanabilirsiniz. Süresiz oturma izniniz varsa, çalışma izni başvurusunda bulunmanıza gerek yoktur.
EC uzun süreli ikamet
Beş yıllık yasal ve sürekli ikametten sonra, size EC uzun süreli ikamet statüsü verilebilir.
Kendinizi ve ailenizi desteklemek için yeterli finansal kaynağa sahip olduğunuzu kanıtlamalısınız.
Ayrıca daimi oturma izniniz olmalıdır.
Aile birleşimi
Aile üyelerinize, ilk oturma ve çalışma izninizle aynı süre boyunca oturma izni verilebilir.
Aile üyeleri şunları içerir:
- kocanız/karınız veya ortak hukuk eşiniz;
- 21 yaşın altındaki çocuklarınız veya karı kocanızın veya ortak hukuk eşinizin çocukları. 21 yaşında veya daha büyük çocuklarınız varsa, destek için size veya kocanıza / karınıza veya ortak hukuk eşinize bağımlı olmaları gerekir.
Altı aydan fazla çalışma hakkınız varsa, aile üyelerine de çalışma izni verilebilir.
İsveç Göçü için AB Mavi Kart Nasıl Alınır?
AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşıysanız ve yüksek nitelikli işler için bir iş teklifi aldıysanız, AB Mavi Kartına başvurabilirsiniz. 180 kredilik yükseköğretime veya beş yıllık mesleki deneyime ve İsveç’teki ortalama brüt maaşın en az bir buçuk katı olan bir maaşa sahip olmalısınız.
AB Mavi Kart için gereklilikler
AB Mavi Kartı almak için
- Geçerli bir pasaportunuz varsa (pasaportunuzun süresi dolmak üzereyse, pasaportunuzun geçerli olduğundan daha uzun süre izin alamayacağınız için uzatmalısınız)
- 180 kredilik yükseköğretime veya beş yıllık ilgili mesleki deneyime eşdeğer bir yükseköğretime sahip olmak
- İsveç’te bakım için geçerli olan kapsamlı sağlık sigortasına başvurmuş veya başvurmuş olmak (sağlık sigortası, kayıt yaptırmadan önce İsveç’teki ilk üç ayı kapsamalıdır)
- En az bir yıl süren yüksek nitelikli bir çalışma teklif edilmiş olması
- İsveç’teki ortalama bir maaştan en az bir buçuk kat daha büyük bir maaşa sahip olmak.
İşvereniniz
- İsveç, AB/AEA ve İsviçre’de pozisyonunu en az 10 gün boyunca ilan etmiş olmak
- İstihdam hakkında bilgi vermek ve ilgili sendikaya istihdam koşulları hakkında yorum yapma fırsatı vermek
- En azından İsveç toplu sözleşmeleriyle aynı seviyede veya meslekte veya endüstride geleneksel olan istihdam koşullarını sunmak.
E-hizmeti kullanma gereksinimleri
E-hizmeti kullanabilmek için
- İşvereninizden sizi e-hizmete götürecek bir bağlantı içeren bir e-posta almak için
- Pasaportunuzun kişisel verilerinizi, fotoğrafınızı, imzanızı, pasaport numaranızı, pasaport numaranızı, pasaport veren ülkeyi, geçerlilik süresini ve kendi ülkeniz dışındaki ülkelerde kalma izniniz olup olmadığını gösteren sayfalarının kopyaları
- sendika açıklaması
- Kendi ülkenizdeki işverenden iş sözleşmesi
- Başvuru ücretini kredi kartı ile ödeyebilme
- İstihdam hakkında bilgi ve İsveç’teki işvereninizden veya müdürünüz tarafından alacağınız ilgili sendikadan istihdam koşullarına ilişkin bir beyan.
- Üniversitenizden derece sertifikası / kayıt alıntısı veya önceki işverenlerinizden bir işveren sertifikası
- Başka bir AB ülkesinde size böyle bir kart verilmişse, mevcut AB Mavi Kartınızın kopyası.
İsveç’te verilmiş bir AB Mavi Kartı size İsveç’te yaşama ve çalışma hakkı verir. İsveç’te veya AB’deki diğer ülkelerde beş yıl boyunca AB Mavi Kartınız varsa, son iki yıldır o ülkede yaşıyor olmanız koşuluyla, yaşadığınız ülkede uzun süreli ikamet statüsü için başvurabilirsiniz. Uzun süreli ikamet statüsü, bir AB vatandaşının sahip olduğu bazı haklara sahip olduğunuz ve başka bir AB ülkesinde çalışmak, okumak veya kendi işinizi kurmak için daha fazla fırsatınız olduğu anlamına gelir.
Maaş eşiği
İsveç Göç Ajansı her yıl AB Mavi Kart alabilmek için aşılması gereken maaş eşiğini belirlemektedir. Maaş eşiği, ortalama brüt maaşın bir buçuk katına eşdeğerdir ve tutarlar, İsveç’teki ücretler ve maaşlarla ilgili resmi istatistiklerden sorumlu otorite olan İsveç Ulusal Arabuluculuk Ofisi’ne danışılarak belirlenir.
3 Ağustos 2021’den itibaren maaş eşiği ayda 54.150 SEK’dir.
Türklerin en çok göç ettiği ülkeler arasında ilk sırayı Almanya alıyor. Almanya’ya nasıl göç edileceğini ve göç şartlarını “Almanya’ya Nasıl Göç Edilir 2022?” isimli yazımızdan veya hangi meslek gruplarının Almanya’ya göçmenlik başvurusunda bulunabileceğini de “Almanya Göç Yasası Hangi Meslek Sahipleri Başvurabilir 2022?” isimli yazımızdan öğrenebilirsiniz. Fransa, Türklerin en çok göç ettiği ikinci ülke arasında yer almaktadır. Fransa’ya nasıl göç edileceğini Fransa’ya Göç Ve Fransa Göçmenlik Başvurusu 2022 isimli yazımızdan ve Fransa’ya göç etmek için gerekli olan evrakları da Fransa Göçmenlik Başvurusu Evrakları 2022 Neler? isimli yazımızdan öğrenebilirsiniz. ABD’ye göç etmek isteyen vatandaşlar ABD Göç Nasıl Edilir 2022 yazımızdan detaylı bilgiye sahip olabilir.
İsveç göçmen alıyor mu?
Evet İsveç göçmen alımı yapıyor.
İsveç göçmen olarak nasıl gidilir?
İsveç göçü etmek isteyen öğrenciler için ayrı, çalışmak isteyenler için ayrı şartlar bulunmaktadır.
İsveç göçmen olarak hangi meslekleri kabul ediyor?
İsveç göçünde bulunan meslek sahiplerinin daha çok hemşireler, hasta bakıcıları, mimarlar, inşaat işçileri, tercümanlar, avukatlar, doktorlar, aşçılar, öğretmenler, orman işçileri, fast-food çalışanları ve teknisyenler olduğu belirtildi.
İsveç göçünde oturma ve çalışma izni nasıl alınır?
Çalışma izni başvurusunda bulunurken, şunları kanıtlamanız gerekir:
İsveç’te bulunan bir işverenden veya müşteriden yazılı bir iş teklifiniz varsa
kendinizi destekleyecek kadar para kazanıyor olmanız.