fbpx

Kanada Göçmenlik Başvurusu Express Entry Sistemi 2022

Kanada göçmenlik başvurusunda bulunmak isteyen Türk vatandaşlarının Express Entry sistemine online olarak başvuru yapması gerekmektedir. Oturum izni olarak da bilinen Kanada’ya göçmenlik başvurusu Express Entry nedir? Express Entry ‘e nasıl başvurulur? Express Entry şartları nelerdir?

Kanada Göçmenlik Başvurusu Express Entry Sistemi 
Kanada Göçmenlik Başvurusu Express Entry Sistemi 

Dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında bulunan Kanada’ya göçmenlik başvurusunda bulunulması gerekmektedir. 2020 yılından itibaren Kanada’ya göçmenlik başvurusu online olarak Express Entry sistemi üzerinden yapılmaktadır. 

Express Entry Sistemi Nedir?

Kanada’ya göçmenlik başvurusunda bulunmak isteyen Türk vatandaşları için kurulmuş özel bir başvuru sistemi olan olan Express Entry sistemine online olarak başvuru yapması gerekmektedir. Oturum izni olarak da bilinen Kanada’ya göçmenlik başvurusunun sonuçlarının 6 ay içerisinde belirlendiğine ve izin ile Kanada’da kalabilme şansına sahip olduğuna dikkat çekmek isterim. 

Belirli bir puanlama sistemine sahip olan Express Entry sistemi üzerinden Kanada’ya göçmenlik başvurusunda bulunacak olan Türk vatandaşlarının meslek grubu, eğitim seviyesi, yaşı, iş deneyimi ve dil seviyesi puanlamasında önemli ölçüde rol oynayacaktır. 

Kanada Göçmenlik Başvurusu Express Entry Sistemi 
Kanada Göçmenlik Başvurusu Express Entry Sistemi 

Her yıl ortalama 250 bin kişinin göç ettiği Kanada, hükümet tarafından kurduğu Kanada’ya göçmenlik başvurusu Express Entry sistemi ile ülkeye uluslararası alanda bir göçmen akışı sağlamış oldu. Nitelikleri puanlamaya tabi olan göçmenlerin başvuruları en geç 1 yıl içerisinde sonuçlanıyor. Nüfusun düşük olması ve gelişmiş olmasından dolayı göçmen sayısındaki artış her yıl yükselen Kanada’ya göç eden göçmenler ülkenin politikasından ötürü nüfusun bir parçası olarak sayılıyor. 

Express Entry Sistemine Başvuru Nasıl Yapılır?

Kanada’ya göçmenlik başvurusunda bulunmak isteyen Türk vatandaşları için online olan Express Entry sistemine yüklenecek olan tüm belgelerin Fransızca veya İngilizce dilince olması gerekiyor. Referans kişilerin belirtilmesi başvuruda bulunacak göçmen için avantaj sağlayacaktır.

Kanada Göçmenlik Başvurusu Express Entry Sistemi 
Kanada Göçmenlik Başvurusu Express Entry Sistemi 

Express Entry Sistemi Başvuru Şartları

Online olan Express Entry sistemine başvurmak isteyen göçmenlerin öncelike 30 yaşın altına olması gerekiyor. IELTS gibi uluslararası geçerliliği olan belgeler ile başvuruda bulunan göçmenin İngilizce seviyesini kanıtlaması da isteniyor. Bu belgelerin Express Entry sistemine yüklenmesi lazım. IRCC belgesine sahip danışmanlar üzerinden de ayrıca Kanada’ya göçmenlik başvurusu yapılabilir.

Express Entry Puanlama Sistemi

Belirli bir puanlama sistemine sahip olduğunu belirttiğimiz Express Entry sisteminde başvuruda bulunacak olan Türk vatandaşlarının, “dil kabiliyeti, eğitim seviyesi, iş tecrübesi, yaş kriteri, Kanada’ya uyumluluk durumu” puanlarında etkili olacaktır.

Kanada Göçmenlik Başvurusu Express Entry Sistemi 
Kanada Göçmenlik Başvurusu Express Entry Sistemi 

100 puan üzerinden değerlendirilecek Kanada’ya göçmenlik başvurusunda bulunmak isteyen Türk vatandaşlarının en az 67 puan alması gerekiyor. Express Entry sistemine başvuracak olan göçmenlerin dil (Fransızca ve İngilizce) yeterliliğinden de 7 puan alması gerekiyor. 

Kanada’ya göçmenlik başvurusu için CLB dil testi puanlaması şu şekilde olacaktır;

CLB SeviyesiKonuşmaOkumaDinlemeYazma
96666
85555
74444
7’nin altıYetersizYetersizYetersizYetersiz

Kanada’ya göçmenlik başvurusu için kurulmuş özel bir başvuru sistemi olan olan Express Entry’e başvurmak isteyen Türk vatandaşlarının iş tecrübeleri için de bir puanlama sistemi mevcuttur. Kanada’ya göç etmek isteyen göçmenlerin iş tecrübeleri 15 puan üzerinden değerlendirilecek.

Kanada’ya nasıl göç edileceğini Kanada’ya Göç Nasıl Edilir? 2022 başlıklı makalemizden bulabilirsiniz.
Başvurusunda yer alan başka bir puanlama sisteminin de iş tecrübesi olduğunu söylemiştik. Göçmenlerin iş tecrübeleri puanlaması şu şekilde olacaktır;

TecrübePuan
1 yıl tecrübe9
2-3 yıl tecrübe11
4-5 yıl tecrübe13
6 yıl üstü tecrübe15

Kanada’ya göçmenlik başvurusunda bulunacak olan Türklerin dikkatine; Türklerin en çok göç ettiği ülkeler arasında ilk sırayı Almanya alıyor. Almanya’ya nasıl göç edileceğini ve göç şartlarını “Almanya’ya Nasıl Göç Edilir 2022?” isimli yazımızdan veya hangi meslek gruplarının Almanya’ya göçmenlik başvurusunda bulunabileceğini de “Almanya Göç Yasası Hangi Meslek Sahipleri Başvurabilir 2022?” isimli yazımızdan öğrenebilirsiniz. 

Kanada Göçmenlik Başvurusu Express Entry Sistemi 
Kanada Göçmenlik Başvurusu Express Entry Sistemi 

Fransa, Türklerin en çok göç ettiği ikinci ülke arasında yer almaktadır. Fransa’ya nasıl göç edileceğini Fransa’ya Göç Ve Fransa Göçmenlik Başvurusu 2022 isimli yazımızdan ve Fransa’ya göç etmek için gerekli olan evrakları da Fransa Göçmenlik Başvurusu Evrakları 2022 Neler? isimli yazımızdan öğrenebilirsiniz.

18 yaşın üzerinde olması gereken Kanada göçmenlik başvurusu Express Entry’e başvuruda bulunacak olan göçmenlerin puanlama sistemi de şu şekilde olacaktır;

YaşPuan
18 yaş altı0
18-35 yaş12
36 yaş11
37 yaş10
38 yaş9
39 yaş8
40 yaş7
41 yaş6
42 yaş5
43 yaş4
44 yaş3
45 yaş2
46 yaş1
47 yaş ve üzeri yaş0

Kanada göçmenlik başvurusundan 100 üzerinden 67 puan yeterliliğe sahip olması şartını karşılayan göçmenlerden bazı belgeler daha talep ediliyor. Kanada göçmenlik başvurusu puanlama sisteminden olumlu yanıt alan göçmenlerin bu belgeleri 60 gün içerisinde Kanada göçmenlik bürosuna iletilmesi şartı yer alıyor. Kanada göçmenlik başvurusu Express Entry puanlama sistemine göre, Kanada’da bir işyerine kabul edilen Kanada göçmenlik başvurusunda bulunan kişinin hanesine 10 puan yazılıyor. Kanada göçmenlik başvurusunda bulunacak olan göçmenlerinde Kanada’ya uyumluluğunun değerlendirilmesinde, göçmenin daha önce ülkede bulunmasının ve çalışmasının büyük etki sağladığına dikkat çekiliyor. 

Kanada göçmenlik başvurusu nasıl yapılır?

Kanada göçmenlik başvurusu için kurulmuş özel bir başvuru sistemi olan olan Express Entry’e başvurmak gerekir. Kanada göçmenlik başvurusu bazı şartları da karşılamak gerekir.

Kanada göçmenlik başvurusu ne zaman?

Kanada göçmenlik başvurusu sonuçları 6 ay içerisinde belli oluyor.

Kanada göçmenlik başvurusu puanlaması nedir?

Kanada göçmenlik başvurusunda bulunan göçmenlerin 100 üzerinden 67 puan yeterliliğe sahip olması şartı bulunmaktadır. Kanada göçmenlik başvurusu puanlamasında dikkate alınan bazı kriterler vardır.