fbpx

Yeni tip kimlik kartı nasıl çıkarılır? gereken evraklar ve ücretleri

Yeni kimlik kartı artık her vatandaşın çıkarması gereken bir karttır. Özellikle 2023’te nüfus cüzdanı kullanılmayıp kabul edilmeyecektir.

01 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren yasaya göre, 83.6 milyon nüfuslu Türkiye’de 4 yılda son açıklanan verilere göre 65,4 milyon vatandaş çipli kimliklere geçmiştir. Bu demek oluyor ki 18,2 milyon nüfus cüzdanı yenilenmesi gerekmektedir.

Onun için sizlere kimlik nasıl yenilendiğini ve ne yapmanız gerektiğine dair bir yazı hazırladım.

YENİ KİMLİK RANDEVUSU NASIL ALINIR?

TC Kimlik kartını yenileyebilmek için öncelikle kimlik kartı randevu alınması gerekiyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden ya da Alo 199 numaralı Çağrı Merkezinden randevu alınır.

Adrese girdikten sonra en üste “T.C. Kimlik Kartı” seçeneğine basıp İsim, Soyisim ve TC Numaranızı girerek randevu oluşturabilirsiniz.

YENİ KİMLİK ÜCRETLERİ NASIL ÖDENİR ve NE KADAR?

Kimlik yenileme ücreti vergi dairesi müdürlüklerince, Gelir İdaresi Başkanlığına ait internet adresi üzerinden ya da anlaşmalı bankalar ve PTT Şubeleri aracılığıyla tahsil edilmektedir.

Yenileme ücreti ise 30 TL olarak belirlenmiştir.

EYLİYET YENİLEME SON GÜN

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama dâhilinde “01 Ocak 2016 tarihinden önce düzenlenmiş eski tip ehliyetlerin yeni tip ehliyet ile değiştirilmesi sürecinde vatandaşların başvuru yoğunluğunu ve bu yoğunluktan kaynaklı sorunları hafifletmek amacıyla; ehliyetlerin değiştirilme süresi İçişleri Bakanlığımızca 31.12.2022’ye kadar uzatılmıştır.” ifadeleri kullanıldı.

Yani Genel Müdürlük tarafından daha önce 31 Aralık 2020 olarak belirtilen eski tip sürücü belgelerinin değiştirilme süresi ile ilgili yapılan açıklamada yeni tarih ise 31.12.2022 olarak belirtildi.