fbpx

İhlalli Geçiş Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır?

Geçiş İhlali Nedir?

Türkiye’deki bazı kara yolu, köprü, otoban ya da tünellerden geçerken Hızlı Geçiş Sistemi’ni (HGS) ya da Otomatik Geçiş Sistemi’ni (OGS) kullanmamız gerekir. Bu yolları kullanmak istediğimizde aracımızın tipine göre HGS veya OGS sistemlerine belirlenen ücreti geçiş esnasında ödemeliyiz. HGS ya da OGS bakiyenizde yeterli tutar olmaması ya da kaçak geçiş durumunda geçiş ihlali yapılmış olur.

Kaçak Geçiş Sorgulama Nasıl Yapılır?

HGS Geçiş İhlali Nasıl Sorgulanır?

HGS geçiş ihlali yaptıysanız aşağıdaki yöntemlerle sorgulayabilirsiniz:

Not: PTT HGS Geçiş İhlali Sorgulama yaptığınız sayfadan 2015 ve sonraki yıllara ait ihlalli geçişleri görebilirsiniz. Son 2-3 güne ait HGS Geçiş İhlali kayıtları henüz sisteme yansımamış olabilir. Ceza ödememek için sürekli kontrol etmenizde fayda var. 

Ayrıca hangi köprü, otoban ya da tünelden geçtiyseniz onların resmi web sitelerinden de HGS ihalli geçiş sorgulaması yapabilirsiniz. Örneğin:

OGS Geçiş İhlali Nasıl Sorgulanır?

OGS kaçak geçiş sorgulamanızı HGS ihlalli geçiş sorgulamasına benzer yapabilirsiniz:

Ayrıca e-devlet sistemi üzerinden araçlar hakkında birçok şeyi sorgulayabilirsiniz, daha fazla bilgi için e-Devlet Üzerinden Ulaşılabilecek Araç Bilgileri yazımızı ziyaret edin. 

Kolay Onaylanan Kredi Kartları:

* Tüm kredi kartlarını görmek ve karşılaştırmak için kredi kartı sayfamızı ziyaret edin. Ayrıca tablo internet sitemiz üzerinden başvuruda bulunan kullanıcıların onaylanma verilerine göre oluşturuldu. 

Geçiş İhlali Olursa Ne Olur?

HGS ve OGS sisteminden ihlalli geçiş yapılması durumunda, 15 gün içinde OGS ya da HGS abonesi olunması gerekir. Ya da yeterli bakiyeniz olmadığı için ödemesiz geçiş yaptıysanız HGS ya da OGS hesabına en az geçiş ücreti kadar bakiye yüklemeniz gerekir. 

HGS ücretleri hakkında detaylı bilgi için bankaların HGS etiket ücretleri yazımızı ziyaret edin. 

Geçiş İhlali Ödemeleri Nereye Yapılır?

HGS ihlalli geçiş ödemelerini hesabına bakiye yükleyerek yapabilirsiniz:

  • PTT HGS Bakiye Yükleme Sayfası
  • anlaşmalı bankaların internet şubelerinden 

OGS ihlalli geçiş yüklemelerini ise PTT şubelerden ve anlaşmalı bankaların internet bankacılığından yapabilirsiniz. 

Kaçak Geçiş Cezası Ne Kadar?

HGS ve OGS kaçak geçişler için verilen ceza tutarı ise giriş-çıkış yapılan mesafe ücretinin 4 katı olarak uygulanır. Örnek HGS kaçak geçiş ceza hesaplaması aşağıdaki tablodan erişebilirsiniz:

Normal geçiş ücreti13,25 TL
Kaçak geçiş ücreti53 TL
Toplam ödeme66,25 TL

HGS Kaçak Geçiş İndirimi

Ceza tebliğ edilmeden veya tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödeme yapılması durumunda, geçiş ücreti hariç 4 kat idari para cezası üzerinden diğer trafik cezalarında olduğu gibi %25 indirim uygulanır.

Örnek HGS ceza ve erken ödeme indirimi hesaplaması: 

Normal geçiş ücreti13,25 TL
Ceza katsayısı4
Kaçak geçiş ücreti53 TL
İndirimsiz ödenecek toplam tutar66,25 TL
İndirim oranı% 25
İndirim tutarı16,50 TL
İndirimli toplam ödenecek tutar49,75 TL

HGS Kaçak Geçiş İtirazı Nereye Yapılır?

Yapılan kaçak geçişin size ait olmadığını ve bir hata olduğunu düşünüyorsanız itiraz edebilirsiniz. İtiraz etmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Karayolları Genel Müdürlüğü’ne e-posta ile ulaşabilirsiniz.
  • 0 850 460 60 60 çağrı merkezinden yapabilirsiniz.

Tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde dilekçe ile ihalli geçiş cezalarına itiraz edilebilir.

Geçişlerde Ödeme Yapamazsam Sonrasında Ne Yapmam Gerekir?

OGS ya da HGS gişelerinde ödeme yapamazsanız aracınıza ait bir İhlalli (Ödemesiz) Geçiş Bildirimi ve üzerinde (Ödemesiz) ibaresi olan yazar kasa fişi düzenlenecektir. Gişeden teslim alacağınız bildirim üzerindeki bilgiler dahilinde geçişi takip eden 15 gün içerisinde cezasız olarak geçiş ücretini bildirim üzerinde yazan noktalardan ödeyebilirsiniz.

OGS Üyesi HGS Gişesinden Geçebilir mi?

Evet, Serbest Geçiş Sistemi olan (HGS ve OGS ortak) gişelerden geçilebilir. Bunun dışında OGS abonelerinin OGS şeritlerinden; HGS abonelerinin ise HGS şeritlerinden geçiş yapmaları gerekir.

Kara Liste Nedir?

OGS hesabında geçiş için yeterli kredisi bulunmayan hesaplara ait listedir. Ayrıca aracın sınıfına uygun olmayan cihaz ile yapılan geçişlerden dolayı da hesaplar Kara Listeye girebilir.

Kara listedeki hesapların listeye giriş tarihinden sonraki geçişleri normal ücretin 5 katı cezalı olarak değerlendirilir. Bu nedenle OGS hesabında yeterli kredi bulundurulması zorunludur. Bakiye sorunu giderildiğindehesaplar kara listeden çıkarılacak, son 15 günlük geçişleri cezasız tahsil edilecektir.