fbpx

KYK Geri Ödeme Hesaplama, KYK Kredi Geri Ödeme Faizi Hesaplama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Üniversiteye yeni başlayacak olan öğrenciler tercihlerini yaparken bazı öğrenciler de mezuniyetlerini kutladılar. Mezun olanların kafalarındaki bir soru ise kyk geri ödeme borcu nasıl hesaplanır sorusu. Bilindiği gibi üniversite öğrencileri okudukları süre boyunca başvurdukları takdirde Kredi ve Yurtlar Kurumuna (KYK) başvuru yapıp uygun görülen öğrenim/katkı kredisini alabilirler.

KYK tarafından verilen burs iki şekildedir. Biri KYK geri ödeme kredisi olarak adlandırılırken diğeri geri ödemesiz burs olarak geçer. Aldığınız KYK geri ödeme bursunu mezun olduktan sonra ödersiniz. Ödeme esnasında yapacağınız arama muhtemelen KYK geri ödeme hesaplama nasıl yapılır olacaktır.

KYK borcu yapılandırıldı mı?

kyk geri ödeme
kyk borcu

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen haftalarda üniversitede geri ödemeli burs almış olup KYK borcu olan üniversite mezunlarına müjdeyi verdi. Yapılacak olan yapılandırılma sonrasında öğrenciler yalnızca ana para üzerinden ödeme yapacaklar.

Yapılan bu açıklama sonrasında KYK borç sorgulama ve öğrenme ekranı en çok aratılan konulardan biri haline geldi. Birçok mezun KYK kredi borç faizini ödememek için bu yapılandırmayı bekliyordu. KYK borç sorgulama ve öğrenme ekranına nasıl giriş sağlanır, borç hesaplama nasıl yapılır, e-devlet ile KYK borcu nasıl yapılandırılır sorularının cevapları yazının devamında.

e-Devlet KYK borcu sorgulama işlemleri nasıl yapılır?

kyk geri ödeme
kyk geri ödeme

Üniversite mezunları KYK borcu sorgulama işlemlerini e-Devlet üzerinden yapabilirler. Takip etmeleri gereken adımlar ise şöyle:

Adım #1: Buradan e-Devlet kapısına giriş yapınız.

T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile e-Devlet hesabınıza giriş yapınız. e-Devlet hesabınız yoksa size en yakın PTT şubesine gidip 2 lira karşılığında e-Devlet şifresi alabilirsiniz. e-Devlet şifrenizi unuttuysanız buradaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Adım #2: Arama çubuğuna “öğrenim kredisi geri ödeme sorgulama” şeklinde yazın.

Çıkan ekranda “Gençlik ve Spor Bakanlığı: Öğrenim/Katkı Kredisi Geri Ödeme Sorgulama” başlığına tıklayın. Bu linke tıklayarak da aynı sayfaya ulaşabilirsiniz.

Adım #3: Borcunuz karşınızda duruyor.

Açılan ekranda size ait güncel KYK borcu bulunacaktır. Borcunuzu gelen yapılandırma sayesinde faizsiz ödeyebilirsiniz.

KYK borcu nasıl yapılandırılır?

kyk geri ödeme
borç yapılandırma

Burs başlangıç tarihinden burs bitiş tarihine kadar Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (Yİ-ÜFE) artışlar doğrultusunda hesaplanır. Dolayısıyla ülke ekonomisinin durumu sizin ödemeniz gereken miktarı da etkiliyor.

Kaynaklar: 1, 2

Öğrenim kredisi borcunu nasıl öğrenirim?

Herhangi bir PTT şubesinden aldığınız e-Devlet şifresiyle e-Devlet hesabı oluşturunuz. Oluşturduğunuz bu e-Devlet hesabına girerek arama çubuğuna öğrenim kredisi yazın. Çıka ilk başlığa tıklayın. Ne kadar KYK geri ödeme borcunuz varsa bu sayfada görüntüleyebilirsiniz.

Öğrenim kredisi geri ödemesi nasıl yapılır?

Öğrenim kredisi ya da diğer adıyla KYK geri ödeme kredi borçları gelen yapılandırmayla beraber faizsiz bir şekilde her ay taksitli bir şekilde her ay belli bir miktar para verilerek ödenir. İşlemlerinizi e-Devlet’ten yapabilirsiniz.

E-devlet KYK borcu nereden bakılır?

e-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna Gençlik ve Spor Bakanlığı öğrenim kredisi yazdığınız zaman en üstteki başlığa tıklayarak öğrenebilirsiniz.

KYK kredi geri ödeme hesaplama işlemleri nasıl yapılır?

e-Devlet hesabınıza giriş yaparak ödemeniz gereken miktarı öğrenebilirsiniz.

KYK kredi geri ödeme faizi ne kadar oldu?

KYK kredi geri ödeme faizleri gelen yapılandırmayla beraber silindi. Şimdi yapmanız gereken ödeme sadece aldığınız ana para üzerinden hesaplanır.

Öğrenim kredisi geri ödeme ne zaman başlar?

Üniversite öğrencileri öğrenim görürken aldıkları öğrenim kredilerini mezun olduktan iki sene sonra her ay belli bir miktar ödeme yaparak ödemeye başlarlar. Ödemedikleri takdirde faiz gelir.