fbpx

e-Devlet Şifremi Unuttum Ne Yapmalıyım? e-Devlet Şifresini Nasıl Yenileyebilirim?

e-devlet şifremi unuttum
e-devlet şifremi unuttum

Herhangi bir resmi devlet kurumuna gitmeden resmi işlemlerimizi halletmemizi sağlayan, öğrenci belgesi, sabıka kaydı gibi belgeleri online almamıza olanak sağlayan e-Devlet kapısının şifresini unuttuğunuzda ne yapılmalısınız? e-Devlet şifremi unuttum seçeneğiyle şifrenizi kolay bir şekilde yenileyebilirsiniz.

2008 yılında erişime açıldığından beri vatandaşların ücretsiz bir şekilde resmi evrak talebinde bulunabildikleri, sağlık kayıtlarına erişebildikleri, burs ve yurt başvurusunda bulunabildikleri e-Devlet Kapısı ile ilgili daha detaylı bilgi için buradaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bu yazımızın devamında ise e-devlet şifrenizi unuttuğunuzda şifrenizi yenilemek için takip etmeniz gereken adımlar bulunmaktadır. Bu adımları takip ederek şifrenizi birkaç adımda yenileyebilirsiniz.

e-Devlet şifresi nasıl alınır?

e-devlet şifremi unuttum

Her bireyin e-devlet hesabı kendisine özeldir. Kendisinden başkasının kullanmasına izin vermemelidir. Her birey kendisine en yakın PTT şubesine TC Kimlik numaralarının bulunduğu nüfus cüzdanı ile başvuru yaparak 2 Tl karşılığında e-devlet şifresi alabilir. Başvuru için ehliyet ve pasaportunuzu da kullanabilirsiniz. PTT şubesinden aldığınız bu şifreyi değiştirip yeni şifre oluşturmayı unutmayın.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar da e-Devlet şifresi edinebilirler. Bunun için yapmaları gereken işlem Elçilik veya Konsolosluklara başvuru yapmak. Bu başvuru sonucunda gerekli işlemlerden sonra e-Devlet hesabı sahibi olabilirler.

e-Devlet şifremi unuttum ne yapmalıyım, yenisini nasıl alabilirim?

Daha önceden bir PTT şubesinden e-devlet şifresi aldınız ama e-Devlet şifremi unuttum veya kaybettim ve ne yapacağımı bilmiyorum diyorsanız doğru yazıyı okuyorsunuz demektir. Aşağıda yer alan adımları takip ederek şifrenizi yenileyebilirsiniz.

e-Devlet şifremi unuttum, PTT şubesine gitmeden e-devlet şifresi yenileme işlemi nasıl yapılır?

e-devlet şifremi unuttum
e-devlet şifremi unuttum

Aldığınız şifreyi e-devlet kapısı resmi web adresinden kayıt yaptırıp e-devlet hesabı oluşturduysanız şifre yenileme işlemlerinizi PTT şubesine gitmeden de yapabilirsiniz. İşte takip etmeniz gereken adımlar:

İşlem sırasında yanınızda bulundurmanız gerekenler: kayıt işlemi için kullandığınız cep telefonu numarası, bir yakınınıza ait T.C. Kimlik No, size ait T.C. Nüfus Cüzdanı (Mavi Kart, Yeni Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Kartı da olabilir)

  1. e-Devlet Kapısı Kimlik doğrulama Sistemine giriş sayfasına tıklamak. Bu adrese tıklayarak söz konusu sayfaya ulaşabilirsiniz.
  2. e-Devlet şifrenizi girmeniz gereken kutucuğun altında bulunan “Şifremi Unuttum” seçeneğine tıklamak.
  3. Burada size şifrenizi unutmanız durumunda takip edebileceğiniz diğer seçenekleriniz hakkında bilgi verir. Bunlar mobil imza, elektronik imza, internet bankacılığı gibi. Eğer bunlardan herhangi birine sahipseniz bir önceki sayfaya dönüp işleminize devam etmeniz gerekir. Eğer bunlardan birine sahip değilseniz aşağıda bulunan “Devam Et” butonuna tıklayıp devam edebilirsiniz.
  4. Burada seçebileceğiniz kimlik tipleri verilir. Seçeceğiniz kimlik tipine bağlı olarak sizden istenen bilgiler farklılaşır. Örneğin kimlik tipi olarak nüfus cüzdanı seçtiğinizde sizden cüzdan no da istenirken, kimlik tipi olarak yeni kimlik kartı seçerseniz bu bilgi sizden istenmez. Sayfadaki tüm istenen bilgileri girip en son kutucuğa sayfada bulunan “Güvenlik Kodu” nu da girdikten sonra “Devam Et” butonuna tıklayıp işleminize devam edebilirsiniz.
  5. Açılan yeni sayfada sizden anne adı, baba adı, kayıt no bilgileri istenecektir. Bu bilgileri de girdikten sonra “Devam Et” butonuna tıklayıp işleminize devam edebilirsiniz.
  6. Evet artık yeni şifrenizi almak için tek bir adımınız kaldı. Bu da kayıt sırasında kullandığınız cep telefonunuza gelen doğrulama kodunu girmek. Kodu girdikten sonra işleminize devam edip bir sonraki sayfada yeni şifrenizi oluşturabilirsiniz.

Not 1: İnternet bankacılığı müşterisi iseniz buradaki adrese tıklamanız halinde yukarıdaki işlemleri yapmadan da şifrenizi yenileyebilirsiniz. Müşterisi olduğunuz bankayı seçip işleminize devam edebilirsiniz.

Not 2: T.C Kimlik Kartı, Mobil imza ya da elektronik imzanız varsa bu adrese tıklayıp giriş seçeneklerinden bunlardan birini seçip işleminize devam ettiğiniz takdirde şifrenizi yenilemeniz mümkün.

Not 3: Son seçenek olarak da eğer e-Devlet şifremi unuttum ama ne yapacağımı bilmiyorum diyorsanız tekrar PTT şubesine gidip 4 lira karşılığında yeni bir şifre alabilirsiniz.

e-Devlet şifremi unuttum, PTT şubesine gitmeden e-Devlet şifremi yenileyebilir miyim?

e-Devlet hesabınıza kayıt yaptırdıysanız evet yenileyebilirsiniz.

PTT ‘den e-Devlet şifresi kaç liraya alınır?

İlk alışınızda 2 liraya alabilirken ikinci alışınızda bu ücret 4 liradır.

e-Devlet şifremi unuttum ne yapmam gerekiyor?

e-Devlet resmi web sitesinden “Şifremi Unuttum” butonuna tıklayıp şifrenizi yenileme işlemlerinizi yapabilirsiniz. İnternet Bankacılığı ve Mobil İmza kullanıyorsunuz bu işleminizi daha kolay yapabilirsiniz.