fbpx

İsim Değişikliği Artık e-Devlet’ten de Yapılabiliyor

İsim değişikliği için birçok kişi ilçelerinde bulunan Nüfus Müdürlüğüne başvuruyor. Yaptıkları başvuru sonucunda bugüne kadar 298670 vatandaş soyadını, 134818 kişi de adını değiştirmiş durumda. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise bu işlemin artık e-Devlet üzerinden yapılabileceği ve bunun süresinin 24 Aralık 2023 dolacağı bilgisi geçti.

İsmimizi kendimiz seçmiyoruz. Doğduğumuzda ebeveynlerimiz ya da yakın akrabalarımız tarafından veriliyor ve bazen kulağa hiç hoş gelemeyen isimler de bize verilebiliyor. İsmimiz bazen genel ahlaka aykırı bazen yazım yanlışları olabiliyor. Yapılan yeni düzenlemelerle ad ve soyad değişikliği başvurusu e- Devlet üzerinden de yapılabilecek.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan bu açıklama sonrası vatandaşların merak ettiği konuların başında ad ve soyad değişikliği nasıl yapılır oldu. Kimlikteki adımı nasıl değiştirebilirim diye aratan vatandaşlar isim değişikliğine başvurulması için olması gereken şartlardan ismin ahlaka uygun olmaması, gülünç olması, yazım ve imla hatası olması rastladılar. Bu şartları taşımayan isimler e-Devlet üzerinden başvuru yapamıyorlar.

e-Devlet isim değişikliği 24 Aralık’a kadar yapılabilecek!

isim değişikliği
isim değişikliği

Soyisim değişikliği nasıl yapılır 2022 yılında diye merak edenler bunu e-Devlet üzerinden ve bulundukları ilçelerdeki ilçe nüfus müdürlüklerine 24 Aralık’a kadar bireysel olarak başvuru yapabilirler. Şimdiye kadar bu yollarla 298 bin 670 vatandaş soyadını, 134 bin 818 vatandaş da adını değiştirmiş bulunuyor.

Bu isimler çok değiştirildi

isim değişikliği
isim değişikliği ücreti

e-Devlet isim değiştirme ile ‘Çoşkun, Uğuz, İşik ve Çınar’ gibi soyadları değiştirilmesi en çok başvurulanlar arasındaydı. ‘Yunis, Memet, Hava ve Perişan’ adları ise en çok değiştirilenler arasındaydı.

e-Devlet isim değiştirme kaç günde sonuçlanır sorusunun cevabı 3 ay -5 ay olabilir. e-Devlet isim değiştirme ücreti ne kadar diye merak eden vatandaşlar için internette yaptığımız araştırmalarda herhangi bir bilgiye rastlayamadık.

e-Devlet isim değiştirme şartları Nüfus Hizmetleri Kanunu’na göre şöyle sıralanabilir

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri il/ilçe idare kurulu kararı ile ad ve soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular alınıp değerlendirilip sonuca bağlansa da isimlerini değiştirmek isteyen kişilerin isimlerinin sahip olması gereken şartlar bulunmaktadır:

  • Kişinin soyadının Soyadı Kanununa aykırılık teşkil edecek şekilde imla veya yazım hatası olması
  • Soyadının genel ahlaka uymaması, anlam kaymalarına sebep olması
  • Toplumca komik bulunan isim ve/ veya soyada sahip olunması
  • Kişinin isminin bir terör örgütü elebaşıyla veya toplum tarafından bilinen bir suçlu ile aynı olması
  • Kişinin isminin ahlak kurallarına aykırılık teşkil etmesi
  • Telaffuzu, söylenmesi zor bir isme sahip olunması
  • Kişinin kimliğinde yazan isimle tanınmaması, farklı bir isim veya lakap ile seslenilmesi, bunun uzun bir süredir devam etmesi bu sebeple kimlikteki isminin tanınma hususunda eksik kalması (mahlas)
  • Yapmış olduğu iş nedeniyle isminin haklı olarak değişmesini gerektiren haller
  • Kişinin kendisine veya ailesinden birine karşı pek kötü bir suç işleyen kişiyle aynı ismi taşıması ve bu durumun bir travma yaratması
  • Kişinin isminin değiştirilmesini gerektiren haklı sebep gösterilebilecek diğer haller.

e-Devlet üzerinden isim değiştirme nasıl yapılır sorusunun cevabı

Bu işlemi tamamlamak için “Mobil İmza” veya “Elektronik İmza” sahip olmanız gerekir. Eğer bunlardan birine erişiminiz varsa aşağıdaki adımları takip ederek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

isim değişikliği
isim değişikliği için adımlar

Adım #1: Buradan e-Devlet hesabınıza giriş yapın.

e-Devlet hesabınız yoksa size en yakın PTT şubesinden e-Devlet şifresi alıp e-Devlet hesabı oluşturabilirsiniz. e-Devlet şifrenizi unuttuysanız buradaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Adım #2: Ana sayfada bulunan kurumlardan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünü seçebilirsiniz.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sekmesinde bulunan İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması başlığını seçebilirsiniz. Sonrasında ise oradaki adımları takip ederek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Başvurunuz kurul sonucunda uygun görülürse 3-5 ay içerisinde sonuçlanır.

Kaynaklar: TRT Haber, e-Devlet

İsim değiştirme ne kadar 2022 yılında?

İsim değiştirme başvurularının sonuçlanması 3-5 aylık bir süreci bulabilir.

Soyisim değişikliği nasıl yapılır 2022 yılında?

e-Devlet aracılığıyla ve ilçe nüfus müdürlükleri aracılığıyla soyisim değişikliği için başvuru yapılabilir.

Kimlikteki adımı nasıl değiştirebilirim?

Kimlikteki adımı nasıl değiştirebilirim sorusunun cevabı e-Devlet ve nüfus müdürlükleri aracılığıyla yapılabilir.