fbpx

e-Devlet Nedir, Giriş Nasıl Yapılır ve e-Devlet Hesap Oluşturma Nasıl Yapılır?

İbrahim Haskoloğlu bir hacker grubunun kendisine ulaştığını ve e-devlet verilerini çaldıklarını dile getirdi. Bu açıklama haliyle vatandaşların endişelenmesine yol açtı. Bunun üzerine Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi e-Devlet Kapısı resmi Twiter hesabından “ e-devlet verileri sızdırıldı “ iddialarına yönelik basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, tüm kontrollerin yapıldığını, bu iddianın asılsız olduğu ve gerçeği yansıtmadığı dile getirildi.

Venezuela’da Guaido ile yaptığı röportaj sonrası sesini duyuran gazeteci İbrahim Haskoloğlu dün resmi twitter hesabından kendisine ulaşan hackerların e-nabız sistemini de hacklediklerini oradan istediklerini koronalı olarak gösterdiklerini de yazdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Verileri de Sızdırıldı

Haskoloğlu 2-3 ay önce kendisi yayındayken hackerların kendisine ulaştığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan ve MİT başkanı Hakan Fidan’ın kimlik kartlarının görsellerini kendisine iletildiğini belirtti. Hatta Haskoloğlu söz konusu görselleri sansürleyerek Twitter’da yayınladı.

Kendi bilgilerini ve birkaç yakın akrabasının bilgilerini de hackerları test etmek amaçlı isteyen Haskoloğlu, kendisine gönderilen her bilginin şahısların ikamet ettikleri adresleri de dahil olmak üzere doğru olduğunu dile getirdi.

E –Devlet Verileri Sızdırıldı İddiasına Resmi Kaynaklardan Yanıt Gecikmedi

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi e-Devlet Kapısı resmi Twiter hesabından paylaşılan kimlik kartlarına ait görsellerin sahte olduğunu yapılan tüm kontroller neticesinde herhangi bir veri sızdırılma olayının gerçekleşmediğine dair basın açıklaması yaptı.

e-Devlet
resmi yazı

Bununla beraber buna benzer bir açıklama Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün resmi Twitter adresinden de geldi. Bahse konu açıklamada çıkan haberlerin yalan olduğu, Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminin (MERNİS) internet ortamına kapalı bir sistem olduğu ve kapalı devre çalıştığı bilgisi verildi. Buna ek olarak ayrıca her yıl bağımsız firmalara sızdırma testlerinin düzenli olarak yaptırıldığı ve bu firmalardan gelen raporlar neticesinde, sistemde herhangi zafiyet noktasının olmadığı, sistemin son derece güvenilir olduğu bilgisi de verildi.

e-Devlet Ne Zaman Kuruldu?

2008 yılında erişime açılmıştı. Zaman içerisinde diğer kamu kurumları da sisteme entegre olmuş ve işlevselliği artmıştı. Adaletten, sosyal güvenlik ve sigortaya, sağlıktan ulaştırmaya, eğitimden çevre şehirciliğe bir çok alanda hizmet sunmaktadır. Tek noktadan kamu kurumlarına hızlı ve güvenli erişim sağlanmıştı.

En Çok Kullanılan e-Devlet Hizmetleri Nelerdir?

Uygulamanın en çok kullanılan hizmetleri listesine bakıldığında birinci sırada Sosyal Güvenlik Kurumundan “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü/İşyeri Unvan Listesi” gelmektedir. İkinci sırada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından “Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama” gelirken üçüncü sırada “Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim?” gelmektedir.

İlk sıralarda sosyal yardım bilgilerini sorgulama hizmetinin bulunması Türkiye’de ihtiyaç sahibi bireylerin çokluğuna işaret etmektedir. SGK Tescil ve Hizmet Dökümü ve emekli bilgilerinin sorgulanması insanların yorulduğuna işaret ediyor olabilir.

e-Devlet’e Nasıl Giriş Yapılır?

Ptt şubelerinden alınan şifreyle ile e-devlet hizmet sitesine şu linkten https://www.turkiye.gov.tr/  girdikten sonra sağ üstte bulunan  “Giriş Yap” butonuna tıklanmalıdır.

e-devlet giriş

Açılan sayfada şu linke yönlendireleceksiniz https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/gir Linke tıkladıktan sonra yönlendirildiğiniz sayfada TC kimlik numarası ve alınan şifre ilgili alana girildikten sonra soy ağacına bile ulaşılabilir.

e-devlet giriş

e- Devlet Şifremi Unutursam Ne Yapmam Gerekir?

Giriş ekranından şifremi unuttum bölümüne tıkladıktan sonra istenen bilgilerin girilmesi gerekiyor. Yüksek güvenlikli bir site olduğundan ötürü kimliğinizi yanınızda bulundurmanız gerekebilir. Yalnızca kimliğinizde bulunan bilgiler güvenlik amaçlı istenebilir. Müjdeli haber yeni kimliğiniz yoksa bile endişe etmek zorunda değilsiniz. Çünkü yeni kimlik veya eski kimlik seçme şansı size verilip, sayfaya da buna yönelik buton eklenmiş durumda.

e-Devlet’e nasıl giriş yapabilirim?

Herhangi bir PTT şubesinden aldığınız e-Devlet şifresiyle giriş yapabilirsiniz.

e-Devlet şifremi unutursam ne olur?

Tekrar PTT’ye gitmenize gerek yok. Şifremi unuttum seçeneğine tıklayarak gerekli adımları takip edip şifrenizi yenileyebilirsiniz.

Source e-devlet