fbpx

e-Devlet Kapısı Üzerinden Belge Doğrulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

e-Devlet üzerinden belge doğrulama işlemleri yapmak artık çok kolay. Doğrulamak istediğiniz belgenin barkodunu girmeniz yeterli. Sonrasında belgenizin gerçek olup olmadığını görebilirsiniz.

Eskiden resmi bir evrak almak için ilgili kuruma gidip sıraya girmek, evrakı talep etmek gerekiyordu. Şanslıysanız aynı gün istediğiniz evrakları alabiliyordunuz. Çünkü kurumlar karışıktı ve gittiğiniz her masa sizi başka bir masaya yönlendiriyordu.

e-Devlet bu sorunlara ilaç gibi geldi. Herhangi bir yönlendirmeye gerek kalmadan oturduğunuz yerden çıktı alabileceğiniz bir yazıcınız varsa istediğiniz evrakı alabiliyorsunuz. Sadece bu da değil aldığınız belgeleri barkodları üzerinden doğrulamak da mümkün. Gelin bu işlemleri nasıl yapmanız gerektiğine birlikte bakalım:

e-Devlet belge doğrulama işlemleri nasıl yapılır?

e-Devlet belge doğrulama
e-Devlet belge doğrulaması

e-Devlet üzerinden belge doğrulama işlemlerini hem e-Devlet web sayfasını kullanarak hem de e-Devlet kapısı uygulamasını indirerek yapmanız da mümkün.

e-Devlet uygulaması olmadan belge doğrulama işlemleri nasıl yapılır:

e-devlet belgeleri

Bu linke tıklayarak “e-Devlet Belge Doğrulama” sayfasına gelin. Şimdi doğrulama işlemlerinizi tamamlamak için bu sayfada bulunan bu dört adımı takip etmeniz gerekiyor:

Adım #1: Barkod numarasını girme

bu aşamada sizden doğrulama işlemlerinizi başlatmanız için elinizdeki belgenin barkod numarasını girmeniz beklenir.

Adım #2: Sorgulama alanını girme

Bu aşamada barkodunu girdiğiniz belgede kime ait T.C. kimlik numarası varsa o kişinin T.C. kimlik numarası sizden istenir. Bu bilgiyi de girdikten sonra “Devam Et” butonuna tıklayıp devam edebilirsiniz.

Adım #3: Bilgilendirme ve Onay

Bu aşamada size bazı uyarılar yapılır. İşte o uyarılar:

  1. Bu hizmet, e-Devlet Kapısı üzerinden Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı veritabanından, Mezun Belgesi Sorgulama hizmeti kullanılarak ilgili şahıs tarafından alınan belgenin sadece ilgili kurum/kuruluş tarafından doğrulanması için kullanılır.
  2. Verilen Mezun Belgesi bilgileri görevlilerce açıklanamaz ve verilen kişi, kurum ve kuruluşlarca veriliş amacı dışında kullanılmaz.
  3. Mezun Belgesi doğrulama sonucuna erişim izni bulunmayanların bu işlemi (doğrulama) gerçekleştirmesi yasal sorumluluk doğurur.”

Bu uyarıların en altında ise boş bir kutucukla beraber “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum ve kabul ediyorum.” yazısı bulunur. Okuduğunuz bilgilendirme yazısını kabul ettiğinizi göstermek için kutucuğu işaretleyip “Devam Et” butonuna tıklamanız gerekir. Bu işlemi yapmazsanız belge doğrulama işlemlerinizi tamamlayamazsınız.

Adım #4: İşlem Sonucu

Önceki sayfada bilgilendirme yazısını kabul ettiğinizi belirten kutucuğu işaretledikten sonra geldiğiniz bu aşamada doğrulama kodunu girdiğiniz belgeyi görürsünüz. Eğer herhangi bir hatayla karşılaşırsanız elinizdeki belgenin sahte olma ihtimali var. Ya da e-Devlet belge doğrulama özelliği olmayan bir belge olabilir.

e-Devlet kapısı uygulaması üzerinden belge doğrulama işlemleri nasıl yapılır?

e-devlet uygulaması

Yapmanız gereken ilk işlem e-Devlet kapısı uygulamasını indirmek. Uygulamayı indirdikten sonra e-Devlet hesabınız ile giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra belge üzerinde bulunan karekodu okutarak belgelerinizi çok kolay bir şekilde doğrulayabilirsiniz.

Kaynaklar: e-Devlet Kapısı

E-Devlet belge doğrulama nasıl yapılır?

e-Devlet üzerinden doğrulama işlemi yapmak için elinizdeki belgenin doğrulama kodunu doğrulama sayfasına girmeniz yeterlidir. sonrasında doğrulama işlemleriniz gerçekleşecektir.

Evrak doğrulama kodu nereden alınır?

Her belgenin üzerinde kendisine ait doğrulama kodu bulunur. Bu kodu sayfanın en altında ya en üstünde karekoda yakın bir yerde bulabilirsiniz.

Belge doğrulama nedir?

Elinizdeki belgenin orjinal resmi bir belge olup olmadığınız anlamak için kullanabileceğiniz bir e-Devlet hizmetidir. Kullanmak için bir e-Devlet hesabınızın olmasına bile gerek yok. Elinizde bir doğrulamak istediğiniz bir belge ve belgenin ait olduğu kişiye ait T.C. kimlik numarası doğrulama işlemleri için yeterlidir.

e-Devlet belge doğrulama kodunu nasıl alabilirim?

Her resmi belgenin üzerinde bir doğrulama kodu bulunur. Bu kodu karekodun yakınlarında bulabilirsiniz.