fbpx

e-Devlet Üzerinden Askerlik Durum Belgesi Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Zorunlu askerlik uygulamasının olduğu ülkelerden biri olduğumuz için erkek vatandaşların belli bir yaşa geldikten sonra zorunlu askerlik hizmetini yerine getirmeleri gerekiyor. İşte bu hizmeti yapıp yapmadıklarını gösteren bu belgeye askerlik durum belgesi denir.

Vatandaşlar askerlik görevlerini iki şekilde yerine getirebilirler. Zorunlu askerlik uygulamasını 6 ay boyunca asker olarak görev yapmayı tercih eden erkek vatandaşlar olduğu gibi bedelli askerlik uygulamasını tercih eden erkek vatandaşlar da oluyor. Tercihini bedelli askerlik hizmetinden yana kullanacak olan vatandaşların en çok arattığı konuların başında 2022 askerlik borçlanması ne kadar oluyor.

Askerlik borçlanması 2022 yılında tekrar artınca bedelli askerlik ücreti 2022 yılı için 80.064,72 lira oldu. Tabii ki askerlik durum belgesi sadece askerlik hizmetini yerine getirmek için kullanılmıyor. İş başvurularında, okul başvurularında da erkek vatandaşlardan istenebiliyor.

‘ Askerlik Durum Belgesi ‘ nedir, nasıl alınır?

Askerlik durum belgesi
askerlik durumunu gösterir belge

Askerlik durumu nasıl öğrenilir sorusuna bir cevap olan ‘ Askerlik Durum Belgesi ‘ e-Devlet üzerinden alabileceğiniz bir belge. e-Devlet askerlik sorgulama işlemlerinde farklı olarak bireysel bir şekilde askerlik şubesine başvuru sonucunda da alabileceğiniz bir belgedir. İşte aşamaları:

Adım #1: e-Devlet kapısına giriş yapınız.

e-Devlet hesabınız varsa T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizle hesabınıza buradan giriş yapabilirsiniz. e-Devlet hesabınız yoksa size en yakın PTT şubesinden e-Devlet şifresi alıp kendinize hesap oluşturabilirsiniz. Eğer şifrenizi unuttuysanız da buradaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Adım #2: Arama çubuğuna ‘ Askerlik Durum Belgesi ‘ sorgulama yazın.

Giriş yaptıktan sonra ana sayfada bulunan arama çubuğunu kullanarak anahtar sözcüklerden birini örneğin ‘ Askerlik Durum Belgesi ‘ girip arama işlemine devam edin.

Adım #3: Bilgilendirme yazısını onaylayın.

Yaptığınız arama işleminde en üstteki ” Askerlik Durum Belgesi Sorgulama (Millî Savunma Bakanlığı) ” başlığı seçip işleminize devam ettiğinizde karşınıza bir tane bilgilendirme yazısı çıkacaktır. Çıkan bilgilendirme yazısını ‘Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum, anladım ve kabul ediyorum’ yazan kutucuğu işaretleyerek onaylayın. Onayladıktan sonra ‘Sorgula’ butonuna basabilirsiniz.

Adım #4: Belgeniz hazır.

Yeni açılacak olan sayfada askerlik durumunu gösterir belge hazır bir şekilde karşınızda olur. e-Devlet askerlik sorgulama işleminizi bu şekilde tamamlamış olursunuz. Dilerseniz bu belgeyi indirip çıktısını alabilirsiniz.

Askerlik durum belgesinde hangi bilgiler bulunur?

Askerlik durum belgesi
askerlik görevi

Bu belgede askerlik ile ilişiği yoktur anlamına gelen ‘bu kişi askerlik görevini yerine getirmiştir’ ibaresi yer alır. Askerlik görevinizi yerine getirmeyip tecil yaptırdıysanız bu tecilin hangi tarih aralığını kapsadığı bilgisi de yer alır.

Kaynaklar: 1, 2,

2022 bedelli askerlik ücreti ne kadar?

Bedelli askerlik ücreti 2022 yılı için 80.064,72 lira oldu.

Askerlik durumunu gösterir belge nereden alınır?

Belgeyi iki şekilde alabilirsiniz. Bunlardan biri şahsi olarak askerlik şubesine başvuru yapmak diğeri ise e-Devlet üzerinden almak.

Askerlik durumu nasıl öğrenilir?

e-Devlet üzerinden askerlik durumunuzu gösteren belgeyi alabilirsiniz.

Askere gidiş tarihini nasıl öğrenebilirim?

e-Devlet üzerinden alacağınız ‘Askerlik Durum Belgesi’ ile öğrenebilirsiniz.

Tarihine kadar askerlikle ilişiği yoktur ne demek?

Belirtilen tarihe kadar askerlikle ilişiğinizin olmadığını gösterir. Yani o tarihe kadar askerlikle ilgili herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok.

Tc kimlik no ile askerlik sorgulama işlemi nasıl yapılır?

e-Devlet’e giriş yaparak istediğiniz işlemi yapabilirsiniz.

e-devlet askerlik sorgulama işlemi nasıl yapılır?

e-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra gerekli adımlar olan ‘Askerlik Durum Belgesi’ başlığına tıklamak ve bilgilendirme kutucuğunu işaretleyip sorgulama yapmak adımlarını takip ederek istediğiniz belgenin çıktısını alabilirsiniz.

Askerlik durum belgesi alamıyorum diyorsanız bu durumun oluşmasının nedeni şunlardır?

e-Devlet’te doğru başlığı seçmemiş olabilirsiniz. Onay kutucuğunu işaretlememiş olabilirsiniz.