fbpx

Güney Kore’ye Nasıl Göç Edilir?

Teknoloji bakımından oldukça gelişmiş olan Güney Kore’ye göç etmenin yollarını, nasıl bir yer olduğunu, yaşam standartlarını ve az bilinen özelliklerinden bazılarını sizler için derledik. Teknolojinin merkezi olarak tanımlayabileceğimiz Güney Kore’ye nasıl göç ederim?

Güney Kore'ye Nasıl Göç Edilir?
Güney Kore’ye Nasıl Göç Edilir?

Nasıl Göç Ederim?

Teknolojinin merkezi Güney Kore’ye göç etmek isteyen Türk vatandaşlarının Bordo, Yeşil, Gri ya da siyah pasaportuna sahip olması gerekiyor. Bunlara sahip kişiler için180 gün içinde 90 gün süre için vize istenmez. Fakat 90 günden uzun süre kalacak olan kişilerin Güney Kore’ye gitmek için D vize başvurusu yapması şartı bulunmaktadır.

Vize Şartı Bulunuyor Mu?

Türkiye’den Güney Kore’ye göç edecek olanların Yeşil, Bordo, Gri ya da Siyah pasaportu olması halinde 180 gün içinde 90 gün süre için olmak kaydı ile vize şartı bulunmamaktadır. Eğer 90 günden daha uzun kalmak isteniyorsa uzun süreli bir D vize başvurusunda bulunulması gerekiyor.

Vize Türleri

Güney Kore’ye giderken alınabilecek pek çok vize türü mevcuttur. Bunlar şu şekildedir:

  • Memurlar İçin Vize(A-2): Resmi görev için Güney Kore’de bulunacak veya konferansa vb. katılacak olan memurların alması gereken vize türüdür.
  • Geçici Basın Vizesi (C-1): Gazete, dergi vb. için haber yapma veya dış basın ile irtibat kurma gibi amaçlarla Güney Kore’de bulunacak basın mensuplarının alması gereken vize türüdür.
  • Ticari Vize (C-2): Güney Kore’de şirket kurmak isteyen veya herhangi bir şirket tarafından çalışmak için özel olarak davet edilen vb. kişilerin alması gereken vize türüdür.
  • Kısa Süreli Ziyaretçi Vizesi (C-3): Tatil, kültür- sanat, turistik gezi amaçlarıyla Güney Kore’ye gidecek olanların alması gereken vize türüdür.
  • Kısa Süreli İstihdam Vizesi (C-4): Konferans, araştırma, ticari faaliyetler gibi çalışma nedenleriyle Güney Kore’de kısa süre bulunacak olanların almaları gereken vizedir.
  • Öğrenci Vizesi (D-2): Güney Kore’de kolej veya üniversite programlarına kayıt olarak uzun süre eğitim görecek olanların almaları gereken vize türüdür.
  • Genel Eğitim Vizesi (D-4): Herhangi bir dil okulunda veya araştırma kurumunda kısa süreli eğitim almak isteyenlerin alması gereken vize türüdür.
  • Dini Çalışma Vizesi (D-6): Dini kurum ve kuruluşlara görev amacıyla gelen, eğitim almak veya vermek için Güney Kore’de bulunan veya toplantılara katılacak olan kişiler tarafından alınması gereken vize türüdür.
  • Kurum İçi Vizesi (D-7): Güney Kore’de herhangi bir kamu kuruluşunda veya ona bağlı alt bir kurumda uzun süreli görev alacak olan kişilerin alması gereken vize türüdür.
  • Sözleşmeli Yatırımlar Vizesi (D-8): Yatırım yapmak isteyen veya herhangi bir şirketin hisse senetlerine ortak olmak isteyenlerin alması gereken vize türüdür.
  • Sözleşmeli Ticari Vize (D-9): Kar amacıyla işletme kurmak isteyen veya tüccarlık yapacak olanların aynı zamanda endüstriyel ve teknolojik alanda özel veya kamu kuruluşlarında görev alacak olanların alması gereken vize türüdür.
  • Yabancı Dil Öğretme Amaçlı Uzun Vadeli Vize (E-2): Uzun sürelerle dil eğitimi amacıyla ülkede bulunacak olanların alması gereken vize türüdür.
  • Diğer Uzun Vadeli İstihdam Vizeleri (E-1~E-7)
  • Aile Ziyareti ve Aileyle Kalmaya yönelik Vizeler (F-1~F-3): Ülkenin vatandaşı olan ya da Güney Kore’de ikameti olan kişilerin ailesiyle beraber yaşamaları için eş ve çocuklarının almaları gereken aynı zamanda Güney Kore’de yaşayan ailesini ziyaret etmek isteyenlerin alması gereken vize türüdür.
  • Kültürünü Barındıran Kişilere yönelik Vize (F-4): Daha önce bu ülkenin vatandaşlığı almış ancak feragat etmiş veya ebeveynlerinden ya da onların ailesinden birinin vatandaşlığı bulunan kişilerin alabilecekleri vize türüdür.

Türkiye’den ülkeye seyahat eden vatandaşların en çok aldığı vize türlerinin turistik ve ticari vizeler olduğu belirtildi.

Göç Sebepleri

Resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya’da Kore Yarımadası’nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya’daki bir ülkedir. Başkenti Seul olan ülkenin para birimi ise Güney Kore Wonu’dur. Teknolojiinin diyarı olan Güney Kore’yi bu kadar eşsiz kılan özelliği bulunduğu konumu değil tabi ki.. Gelin şimdi ülkenin az bilinen yanlarına göz atalım.

Ülkedeki mevsim düzeni bildiğimiz düzenden biraz farklı işliyor. Nasıl mı? Kışın yağmur yok denecek kadar az ve kar nadir yağarken, yaz aylarında sıkça yağmur yağar. Ülkede kış ayları soğuk rüzgar etkisinde geçer. En düşük sıcaklık ülkede -25 olurken en yüksek +38’e kadar yükseliyor. 

Teknolojinin diyarı olarak nitelendirdiğimiz ülkede teknoloji o kadar ileri bir seviyeye taşınmış ki, bazı caddelerin kendi kendini temizlediğine şahit olabilirsiniz.

2020 yılında 51,78 milyon nüfusa sahip olduğu belirtilen ülkede trafik lambaları da ilginç bir şekilde işliyor. Teknolojinin son harikalarından olan cep telefonlarının insan hayatında büyük yer edinmesi, ülkeden trafik ışıklarına bile yansıdı. Yolda yürürken gelen mesajlara cevap atmaya çalışmak gerçekten zorlayıcı bir iş olabiliyor. Hele de trafik akıştaysa. Bunu göz önünde bulunduran Güney Kore’de trafik ışıkları yere de yansıtılıyor. Böylelikle telefonla uğraşan kişilerin ışığı daha rahat ve dikkat çeken şekilde takip etmesi sağlanıyor.

Ülkedeki dini inancı sorgulayacak olursak, 2015 yılında yapılan ulusal nüfus sayımına göre nüfusun %19,7’si Protestanlığa, %15,5’i Budizm’e (Kore Budizmi),%7,9’u Roma Katolik Kilisesi’ne bağlı; toplamda Kore nüfusunun %27.6’sı ise Hristiyanlık dinine tabi olduğu belirtiliyor. 

Ülkedeki bankların güneş enerji sistemli olması şarjlar için büyük avantaj sağlıyor. Şarjınız bittiğinde telefonunuzu bankta şarja takabilirsiniz.

Güney Kore'ye Nasıl Göç Edilir?
Güney Kore’ye Nasıl Göç Edilir?

Çevre temizliğine ve düzenine saygı ülkede oldukça yaygındır. Örneğin bir apartman boyanacağı zaman park alanında bulunan bütün araçların üstüne muşamba geçirilir ve boyanın araçlara sıçraması önlenir. 

Teknolojinin çığır açtığı bu ülkede, robot garsonlarla karşılaşmanız da olasıdır. Gittiğiniz restaurantlarda veya kafelerde sipariş almak için robotlar hizmet vermektedir. 

Öğrenci olmanın zor olduğu ülkede ders saatleri biraz fazla. Bazı yanları her ne kadar olumlu ve güzel gelse de ülkede öğrenci olmak gerçekten bazen zorlayıcı olabiliyor. Ülkede günde 16 saati bulan bir eğitim sistemi mevcuttur. Ancak ülke, 25-35 yaş arasında en yüksek eğitim başarısına sahip üçüncü ülke konumunda bulunuyor. Bunu da çok çalışmanın sonucu olarak gösterebiliriz. 

Alışveriş çılgınlığının hat safhada olduğu ülke, bu durumu çalışma saatlerine de yansıtmış durumda. Çılgınlar gibi alışveriş yapmanın adresi olarak bu ülkeyi gösterebiliriz. Sabah 4’lere kadar açık kalabilen AVM’lerde müşteri yoğunluğu o saatlere kadar sürebiliyor. Oysa restoran ve barlar ortalama saat 23.00 gibi paydos ediyor. 

Güney Kore'ye Nasıl Göç Edilir?
Güney Kore’ye Nasıl Göç Edilir?

Peki sizle aynı yılda doğan bir kişinin sizden 2 yaş büyük olacağını biliyor muydunuz? Ülkede yaş sistemi de bizimkinden biraz farklı şekilde işliyor hatta buna epey de diyebiliriz. Çünkü yeni doğan bir çocuk 1 yaşında sayılıyor. Ve yeni yıl zamanında 1 yaş daha büyüyor yani yılda 2 yaş almış oluyor. Böylelikle Güney Kore’deki yaşıtınız sizden  yaş büyük olmuş oluyor. 

Ne Yiyebilirim?

Güney Kore'ye Nasıl Göç Edilir?
Güney Kore’ye Nasıl Göç Edilir?
  • Bibimbap- Pirinç eşliğinde servis edilen çeşitli sebzelerden oluşur.
  • Bulgogi- Bulgogi ismi verilen ve ızgarada pişirilmiş etle hazırlanır, Sığır eti kullanılan yemek içinde yoğun bir şekilde sos ve sarımsak vardır.
  • Gimbap- Bir tür sushi olan gimbap çiğ balık yerine yosunla hazırlanır.
  • Kimchi- Bir çeşit turşudur. 
  • Ramen- Uzun makarnadır. 
  • Kore Usulü Barbekü-Ortada bulunan mangala etler bırakılıyor ve etleri istenildiği gibi pişiriliyor.
  • Galbi- Genelde domuz etiyle hazırlanan bu ızgarada pişmiş etleri dana etiyle hazırlanmış bir şekilde de bulabilirsiniz.
  • Dak Kkochi- Türkiye’de sokaklarda satılan köftelere benziyor. 

Güney Kore dini inancı nedir?

Ülkedeki dini inancı sorgulayacak olursak, 2015 yılında yapılan ulusal nüfus sayımına göre nüfusun %19,7’si Protestanlığa, %15,5’i Budizm’e (Kore Budizmi),%7,9’u Roma Katolik Kilisesi’ne bağlı; toplamda Kore nüfusunun %27.6’sı ise Hristiyanlık dinine tabi olduğu belirtiliyor. 

Güney Kore neyi ile ünlüdür?

Bibimbap- Pirinç eşliğinde servis edilen çeşitli sebzelerden oluşur.
Bulgogi- Bulgogi ismi verilen ve ızgarada pişirilmiş etle hazırlanır, Sığır eti kullanılan yemek içinde yoğun bir şekilde sos ve sarımsak vardır.
Gimbap- Bir tür sushi olan gimbap çiğ balık yerine yosunla hazırlanır.
Kimchi- Bir çeşit turşudur. 
Ramen- Uzun makarnadır. 
Kore Usulü Barbekü-Ortada bulunan mangala etler bırakılıyor ve etleri istenildiği gibi pişiriliyor.
Galbi- Genelde domuz etiyle hazırlanan bu ızgarada pişmiş etleri dana etiyle hazırlanmış bir şekilde de bulabilirsiniz.
Dak Kkochi- Türkiye’de sokaklarda satılan köftelere benziyor. 

Güney Kore gelişmiş bir ülke mi?

Dünyanın en büyük 10. ekonomisidir.

Güney Kore nasıl göç edilir?

Türkiye’den Güney Kore’ye göç edecek olanların Yeşil, Bordo, Gri ya da Siyah pasaportu olması halinde 180 gün içinde 90 gün süre için olmak kaydı ile vize şartı bulunmamaktadır. Eğer 90 günden daha uzun kalmak isteniyorsa uzun süreli bir D vize başvurusunda bulunulması gerekiyor.