fbpx

YDS ve YÖKDİL Sınavları Nedir? Yılda Kaç Defa Yapılır? Sınavlar Ne Zaman?

Yds ne zaman
Yds ne zaman

Her sene binlerce öğrenci birbirinden farklı amaçlarla yabancı dil sınavlarına giriyor. Bu yabancı dil sınavlarından bir kısmı YDS, YÖKDİL gibi ulusal düzeyde yani sadece Türkiye’de geçerli iken bir kısmı da TOEFL ve IELTS gibi uluslar arası denkliği ve geçerliliği olan sınavlardır. En merak edilen sorulardan biri olan YDS ne zaman sorusunun cevabı yazının devamında.

Bu yazımızda Türkiye’de geçerli yabancı dil sınavlarından olan YDS ile alakalı merak edilenler hakkında bilgi veriyor olacağız. Söz konusu sınav yılda kaç defa yapılır, sonraki sınav ne zaman yapılacak gibi soruların da cevaplarını bulabilirsiniz.

YDS nedir?

yds ne zaman
yds ne zaman

Geçmiş dönemlerde ÖSYM tarafından KPDS ve ÜDS adlarıyla yabancı dil sınavları yapılırdı. Günümüzde ise YDS ve YÖKDİL sınavları yapılıyor. 4 Ocak 2013 tarihli ve 28518 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik olan “Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” gereğince ÖSYM tarafından her sene, senede birkaç defa söz konusu sınav yapılır.

YDS sınavı yanlışların doğruları götürmediği 80 sorudan oluşan bir dil sınavıdır. Sınav kişinin yabancı dildeki bilgisini, okuma-anlama düzeyini, gramer seviyesini ve kelime bilgisini ölçer. Sınava başvurular ÖSYM üzerinden Aday İşlemleri paneline tıklanarak yapılabilir. (ÖSYM giriş işlemleri için buradaki yazımızı inceleyebilirsiniz.)

Sınav hangi dillerde yapılıyor?

Sınavın yapıldığı diller şu şekilde sıralanabilir: İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish Dili), Sırpça, Ukraynaca (Ukraince) ve Yunanca, Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch Dili), Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça.

Sınava girecek adayların aklındaki soru YDS ne zaman yapılacak olsa da söz konusu sınav yılda 3 defa; ilkbahar, sonbahar, ve kış dönemlerinde yapılır. İlk sınav yapılmış olup şu an gözler ikinci sınavın tarihleri üzerinde. İkinci sınavın tarihlerini bu yazının devamında bulabilirsiniz.

Sınava kimler girebilir?

YDS ne zaman
yds ne zaman

Her ne kadar YDS ne zaman yapılacak diye merak edilse de merak edilen diğer bir konu kimin sınava katılabileceği konusudur. Herhangi bir alanda yüksek lisans programlarına katılmayı düşünen lisans mezunları (lisans 3. ve 4. sınıf öğrencileri de dahil) katılabilirler. Bunların yanında doçent, doktora veya sanatta yeterlik programlarına katılmayı düşünüp yabancı dil puanı olmayanlar da katılabilir. Tıpta Uzmanlık Sınavı olan TUS ve Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı (DUS) sınavına girip uzmanlık yapmayı düşünen mezunların da belli seviyede İngilizce puanlarının olması gerekiyor. Bu puanı alabilmek için bu sınava katılabilirler.

Tüm bunların sonuncusu olarak da kamu personeli olup yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyenler veya çalıştığı kurumun isteği doğrultusunda yabancı dil seviyesini ölçmek isteyen kişileri gösterebiliriz. Bu kişiler de sınava katılabilirler.

YDS ne zaman yapılacak?

İlkbahar sınavı olan 2022- YDS/1 için sınav başvuruları 17-28 Şubat tarihleri arasında alınıp sınav ise 10 Nisan tarihinde yapılmıştı.

Sonbahar sınavı olan 2022-YDS/2 için ise başvurular 6-15 Eylül tarihlerinde alınacak olup sınav ise 23 Ekim 2022 tarihinde yapılacak.

NOT: Sınava girecek adayların en az yarım saat öncesinde sınav yerlerinde olması gerekir. Sınavda kalem silgi gibi ihtiyaçlar karşılandığı için bunların getirilmesine gerek yok. Hatta getirilirse görevliler tarafından çöpe atılır. Yanınıza alabileceklerinizin listesi çok sınırlı olmakla beraber su, kağıt para ve ulaşım kartınızı sınav esnasında yanınızda bulundurmanızda herhangi bir sakınca bulunmuyor.

YDS nedir?

Bu sınav kişinin yabancı dildeki bilgisini, okuma-anlama düzeyini, gramer seviyesini ve kelime bilgisini ölçer. Akademisyen olmak isteyen, yüksek lisans yapmak isteyen mezunların katılabildiği ve dil bilgilerini belgelendirebildiği bir sınav.

YDS sınavında kaç soru çıkar?

Söz konusu sınav yanlışların doğruları götürmediği 80 sorudan oluşan bir dil sınavıdır.

2022 YDS/2 sınavı ve başvuruları ne zaman yapılacak?

Sonbahar sınavı olan 2022-YDS/2 için ise başvurular 6-15 Eylül tarihlerinde alınacak olup sınav ise 23 Ekim 2022 tarihinde yapılacak.