fbpx

e-Devlet Üzerinden ÖSYM AİS İşlemleri Nasıl Yapılır? YKS Başvuruları, Sınav Giriş Belgeleri Nasıl Alınır? İşte Tüm Bu Soruların Cevabı 1 Yazıda:

Her sene milyonlarca öğrenci üniversite hayalleriyle üniversite sınavlarına girmektedir. Üniversiteye giriş sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YKS) üç oturumdan oluşmaktadır: TYT-AYT-YDT. Sınava başvuru yapabilmek için ÖSYM AİS sistemine giriş yapmanız gerekir.

Bir eğitim öğretim yılının daha sona ermesi ve sınavın yaklaşmasıyla beraber öğrenciler, veliler ve eğitimciler ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi olan AİS’i daha aktif bir şekilde kullanmaya başladılar. Peki bu sistem nedir ve giriş nasıl yapılır? Detaylar yazımızın devamında.

ÖSYM AİS sistemi nedir?

ÖSYM AİS

Aday İşlemleri Sisteminin kısaltılmışı olan ve sık sık kullanıcıları tarafından kullanılan AİS, ÖSYM tarafından sınav başvurularının online bir şekilde yapılabilmesi amacıyla kurulmuştur. ÖSYM’nin düzenlediği sınavların başvuruları, sınav giriş belgeleri, sonuçları da dahil olmak üzere birçok işlem yapılabilmektedir.

Tüm bunların yanında geçmiş sınav bilgilerinize de buradan ulaşabilirsiniz. Bundan dolayı öğrenciler ve eğitimciler tarafından sık sık kullanılmaktadır.

ÖSYM AİS girişi nasıl yapılır?

ösym başvuru merkezi

ÖSYM tarafından yapılan herhangi bir sınava girebilmek için bu platformun kayıtlı kullanıcısı değilseniz öncelikle bir başvuru merkezine gitmeniz gerekmektedir. Bu merkezde size “Başvuru Onay Belgesi ve Geçici Şifre” verilecektir.

Aldığınız bu evraklarla birlikte ais.osym.gov.tr giriş yapmak için TC kimlik numaranız ve size verilen şifreyi kullanmanız gerekir. Lakin bilinmesi gereken şudur ki size verilen şifre geçici bir şifre olup ilk giriş yaptığınızda değiştirmeniz beklenir. Oluşturacağınız şifrenin güvenli bir şifre olması için küçük/büyük harf, özel simge ve rakamların da olduğu 8 ila 14 karakter arasında olmasına dikkat etmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken diğer bir konu ise şifrenizi kesinlikle başkalarıyla paylaşmamanız gerektiğidir. Aksi takdirde hoş olmayan durumlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek.

e-Devlet Üzerinden ÖSYM AİS sistemine kayıt olabilir miyim?

e-devlet ösym ais kayıt

Herhangi bir ÖSYM Sınav Başvuru Merkezine gitmeden online bir şekilde e-Devlet şifrenizle (e-Devlet şifresi almak için şu yazımızı inceleyebilirsiniz.) evinizden bahsi geçen sisteme kayıt olabilir ve devamında girmek istediğiniz sınav için başvuruda bulunabilirsiniz.

Bunun şu adresten sisteme girip sağ üst köşede bulunan “e-Devlet ile Kayıt Ol” butonuna tıklamanız gerekir. Sonraki süreçte sizden istenen bilgileri girerek kayıt oluşturabilirsiniz.

ÖSYM AİS şifrenizi unuttuğunuzda ne yapmanız gerekir?

Şifrenizi unuttuğunuzda panik yapmanıza gerek yok. “Şifremi unuttum” seçeneğine tıklayıp gerekli adımları takip ederek şifrenizi yenileyebilirsiniz.

Gerekli adımlarda ilkin sizden TC kimlik numaranız veya yabancı uyruklu iseniz YU no istenir. Bununla beraber güvenlik kodunu da girerek ileri seçeneğine basabilirsiniz. Sonrasında sizi “Kimlik Bilgisi Kontrol” sekmesine yönlendirir. Burada sizden “Seri No” istenir. Bu bilgiyi TC Nüfus cüzdanınızda (Kimlik) bulabilirsiniz. Hem yeni hem de eski kimliklerde bulunur. Bu bilgiyi de girip ileri seçeneğine tıkladığınız takdirde “Güvenlik Sorusu Kontrol” sekmesine yönlendirilirsiniz. Güvenlik sorusu ÖSYM AİS hesabı oluştururken cevapladığınız güvenlik sorusudur. Güvenlik sorusunu da cevapladıktan sonra yeni şifrenizi girebilirsiniz.

e-Devlet şifresiyle ÖSYM AİS sistemine girebilir miyim?

ÖSYM AİS şifrenizi unuttuğunuzda uygulayabileceğiniz diğer seçeneğiniz de e-Devlet şifresiyle giriş yapmaktır. sağ üst köşede bulunan “e-Devlet ile Giriş Yap” butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. Gerekli bilgileri girip bu şekilde de giriş yapabilirsiniz.

ÖSYM Sınav Başvuru Merkezilerinden birine gitmeden kayıt olabilir miyim?

Evet, e-Devlet şifrenizle kayıt olabilirsiniz.

YKS başvurusu nereden yapılıyor?

ÖSYM AİS sistemi üzerinden yapılabilir.

Şifremi unuttuğumda ne yapabilirim?

Şifremi unuttum butonuna tıklayıp şifrenizi yenileyebilir ya da e-Devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.

YKS sınav giriş belgesi nereden alınır?

ÖSYM AİS sistemi üzerinden başvurularım sekmesinden YKS sınavı seçilip gerekli adımlar takip edilerek alınabilir.