fbpx

Ehliyet Sınıfları A-B-D-E nedir? Nasıl Alınır?

Her 18 yaşına giren gencin hayalidir ehliyet almak ve araba sahibi olmak. Ehliyet alınırken de A-B-C-D-E gibi farklı ehliyet sınıfları bulunur. Ehliyet alınırken motosiklet mi kullanılacak, araba mı kullanılacak yoksa tır mı kullanılacak işte ehliyet sınıfları bunların düzenlenmesini yapar.

Ehliyet, belirli araçların şoförünün sürüş yetkisini ve yeterli bilgisini ifade etmek için kullanılan kart anlamına gelir. Yani bu kart sahibi bu aracı kullanmaya ehildir demektir. Yani bu işin ehlidir, bunu yapabilir.

Ehliyet sınıfları nelerdir?

Alınması gereken ehliyet türü kullanılacak araca göre değişkenlik gösterir. Bu yüzden ehliyet alınırken dikkatli olunmalı ve ona göre ehliyet seçimi yapılmalıdır. Alınacak ehliyete göre de asgari yaş sınırı değişir. Örneğin motosiklet kullanımı için alınacak ehliyetlerde asgari yaş 16 iken araba sürmek için alınacak ehliyetlerde asgari yaş sınırı 18’dir. Gelin hep birlikte ehliyet tipleri ve detaylarını öğrenelim.

A Sınıfı Ehliyet nedir?

35 KW’yı geçen motosikletleri kullanmak için gereken sürücü belgesidir. Eğer 24 yaşın altındaysanız bu sürücü belgesi için en az 2 yıllık A2 ehliyet sınıfı tecrübenizin olması gerekir. 24 yaşın üstündeki bireylerin almasında ise herhangi bir tecrübe şartı aranmıyor. Kullanım ömrü 10 yıldır. 10 yıl sonra yenilemeniz gerekir.

A sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir?

Bu ehliyet sınıfına sahip olan sürücüler M, A1 ve A2 ehliyet sınıfına sahip sürücülerin kullandığı tüm araçları kullanabilir.

A1 ehliyet nedir hangi araçları kullanabilir?

ehliyet sınıfları
motosiklet

11 KW geçmeyen motosiklet sürücülerinin alması gereken ehliyet sınıfıdır. Eğer motosiklet 3 tekerlekliyse burada sınır 15 KW ya çıkar. Bu ehliyetin geçerlilik süresi de 10 yıldır. Alınabilme yaş sınırı 16’dır.

A2 ehliyet sınıfı hangi araçları kullanabilir?

Motosikletler için alınan başka bir ehliyet çeşididir. İki tekerlekli olup 35 KW olan ve üç tekerlekli olup 15 KW sınırı olan motosikletler için kullanılabilir. M ve A1 ehliyet sınıflarını da kapsadığı için o ehliyet sınıfının kullanabileceği araçları da kullanabilirsiniz. Alınabilme yaş sınırı 18 dir.

B sınıfı ehliyet nedir?

araba ehliyeti
ehliyet sınıflarıı

Otomobil ve kamyonet tipi araçların kullanılabildiği bu ehliyet 10 yıl geçerlidir. B1, F ve M sınıfı ehliyet türlerini de kapsar. Dolayısıyla B sınıfı ehliyeti olan kişiler o ehliyet sahiplerinin araçlarını da kullanabilirler.

Ehliyet sınıfları içerisinde B1 sınıfı ehliyet nedir? Hangi araçları kullanabilir?

B sınıfı ehliyet ile B1 sınıfı ehliyet arasındaki farklar vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Kullanım süresi olarak B ehliyet gibi B1 ehliyetler de 10 yıl süresince vatandaşlar tarafından güvenli olarak kullanılabilir. B1 ehliyet M tipi ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları da kullanabilir. B ehliyetten farklı olarak motosiklet kullanımını örnek verebiliriz. 15 KW sınırı olup sıradan sürüşlerde ağırlığın maksimum 400 kg şartıyla motosiklet kullanımı bu ehliyet tipi için de geçerlidir. 4 tekerlekli motosikletler yük taşımacılığı amacıyla kullanılabildikleri için bunlar için yük sınırı 550 kg’ dır. B tipi ehliyetten bir diğer farkı ise alınabildiği yaştır. B tipi ehliyet en az 18 yaşında alınabilirken B1 tipi ehliyet 16 yaşında alınabilir.

Ehliyet sınıfları içerisinde C sınıfı ehliyet nedir?

kamyon ehliyeti
ehliyet sınıfları

Kamyon ve çekici araçlarının kullanımı için gerekli olan ehliyet tipidir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 5 yılın ardından yenilemek gerekir. C sınıfı ehliyet alabilmek için B ehliyetinde tecrübenizin olması gerekir.

C sınıfı ehliyetle hangi araçlar kullanılabilir?

Kamyon ve çekici tipi araçlar kullanılabilir. Taşınılan yükün 750 kg dan fazla olmaması gerekir. Daha çok ticaret amaçlı alınan bir ehliyet tipidir.

C sınıfı ehliyet için kaç yaşında olmak gerekir?

Bu tipte bir ehliyet almak için B sınıfı ehliyetin yanında bir de en az 21 yaşında olmanız gerekir.

Ehliyet sınıfları içerisinde D sınıfı ehliyet nedir?

otobüs ehliyeti
otobüs ehliyeti

Ticari amaçla alınan ehliyetlerden bir diğeri de D sınıfı ehliyettir. Bu ehliyet tipi minibüs ve otobüs kullanmak için bu ehliyetten almanız gerekir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. Bu ehliyet tipinden alabilmek için ilk önce B tipi ehliyet almanız gerekir. D tipi ehliyet sahipleri M, B, B1, D1 ve F sınıfı ehliyet tiplerinin sahipleri olan kişilerin kullandıkları araçları da kullanabilirler.

D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir?

Bu ehliyet sahipleri minibüs ve otobüs türündeki araçları rahat bir şekilde kullanabilirler. Kullanılan araçtaki yük en fazla 750 kg olmalıdır. D1 ehliyet sahipleri sadece minibüs kullanırken D sınıfı ehliyet sahipleri otobüs de kullanabilirler.

D sınıfı ehliyet için yaş kaç olmalıdır?

Bu ehliyet tipine sahip olabilmek için öncelikle B tipinde bir ehliyet sahibi olmanız gerekir. Bundan sonraki aşama da 24 yaşını doldurmak.

Ehliyet sınıfları içerisinde E sınıfı ehliyet nedir?

E sınıfı ehliyet 2016 yılından beri verilmiyor. Eskiden M, B, B1, F ve D1 ehliyet sahiplerinin kullandığı tüm araçları kullanmaya imkan sağlayan bu ehliyet tipinin artık verilmediği görüyoruz. Bu ehliyeti kullanabildiği araçları kullanmak için C ve D sınıfındaki ehliyetleri alabilirsiniz.

E sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir?

Otobüs, kamyon, kamyonet ve otomobil gibi kara yol taşıtlarının hemen hepsini kullanma imkanı sunan bir ehliyet çeşididir E sınıfı ehliyet.

E sınıfı ehliyet almak için yaş sınırı nedir?

E sınıfında bir ehliyetiniz var ve kamyon kullanmak istiyorsanız en az 22 yaşında olmanız gerekir. Eğer otobüs de kullanmak isterseniz 24 yaşını doldurmanız gerekir.

Ehliyet sınıfları içerisinde F sınıfı ehliyet nedir?

traktör ehliyeti
traktör ehliyeti

M sınıfı ehliyet sahiplerinin kullandığı tüm araçları F sınıfı ehiliyet sahipleri de kullanabilir. Bu ehliyetin geçerlilik süresi de 10 yıldır.

F sınıfı ehliyet ile hangi araçlar kullanılabilir?

Bir traktörünüz var ve onu kullanmak istiyorsanız almanız gereken ehliyet tipi F sınıfı ehliyettir.

F sınıfı ehliyet almak için yaş sınırı nedir?

Bu ehliyet sınıfını almak için en az 18 yaşında olmanız gerekir.

Ehliyet sınıfları içerisinde G sınıfı ehliyet nedir?

kepçe ehliyeti
kepçe ehliyeti

Geçerlilik süresi 10 yıl olan bu ehliyet tipi ile M sınıfının kullanabildiği tüm araçları kullanabilirsiniz.

G sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir?

İnşaatlarda çalışmak, oralarda iş makinalarını kullanmak istiyorsanız almanız gereken ehliyet tipi budur. Çünkü bu ehliyetle neredeyse tüm iş makinalarını kullanabilirsiniz.

G sınıfı ehliyet almak için yaş sınırı nedir?

Bu ehliyet tipinden almak için en az 18 yaşınızı doldurmanız gerekir.

M sınıfı ehliyet nedir?

Moped ehliyet
Ehliyet sınıfları

Diğer adı Moped olan bu ehliyet tipinin geçerlilik süresi 10 yıldır. Motorlu bisiklet kullanmak için alınması gereken ehliyetler arasındadır.

M sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir?

Bu ehliyet sahipleri 2,3 ya da 4 tekerlekli olan motorlu bisikletleri gönül rahatlığıyla kullanabilirler. En fazla 4 KW şartı aranır bu bisikletlerde. Yapılabilen hız sınırı ise 45 km/h hızdır.

M sınıfı ehliyet almak için kaç yaşında olunmalı?

Bu ehliyet tipini almak için en az 16 yaşını doldurmanız gerekir.

Not: H tipi ehliyet de engelli vatandaşlara verilen bir ehliyet tipidir. ilkokul mezunu olup 18 yaşınızı dolduran her engelli vatandaş bu ehliyetten alabilir.

1, 2,

Ehliyet almak için kaç yaşında olmak gerekir?

Alacağınız ehliyet tipine göre değişir. Bazıları için 16 bazıları için 18 bazıları için ise 24 olabilir.

Araba kullanmak için hangi ehliyet alınmalı?

Araba kullanmak için alacağınız ehliyet tipi B sınıfı bir ehliyettir. Bunun için en az 18 yaşında olmanız gerekir.

Motosiklet kullanmak için kaç yaşında olmak gerekir?

Motosikletlerde ehliyetler motorun gücüne göre alınır. Ama genel olarak 16 yaş sınırı bulunur.