fbpx

e-Devlet Dava Dosyası Sorgulama Özelliği Nasıl Kullanılır?

e-Devlet Kapısı, 2008 yılında vatandaşlara hizmet vermeye başladığından beri hizmetlerine her gün bir yenisini ekledi. Günümüzde 6000’den fazla hizmeti vatandaşlara ulaştıran bu uygulama ile mahkeme işlerinizi de halledebilirsiniz. Söz konusu sistem üzerinden e-Devlet Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama özelliğini kullanarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

e-Devlet kapısına entegre çalışan Adalet Bakanlığının söz konusu uygulama üzerinde sunduğu en önemli hizmet mahkeme dosyalarının takip edilmesidir. Bu hizmet ile TC kimlik numaranıza açılmış tüm dava dosyalarını tek bir ekranda görebilirsiniz. Aynı zamanda açılan bu davalar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

uyap dava dosyası sorgulama
e-devlet dava sorgulama

e-Devlet Mahkeme Dava Dosyası sorgulama özelliği nasıl kullanılır?

Dava dosyası sorgulama işlemleri Adalet Bakanlığı ile e-Devlet iş birliğinde yürütülüp iki farklı aşamadan oluşur. Birinci aşamada T.C. kimlik numarasına açılmış dava dosyalarını tek bir ekranda görebilirsiniz. İkinci aşamada ise açılmış olan bu davaların detaylarına ulaşıp inceleyebilirsiniz.

dava dosyası sorgulama
e-Devlet ile mahkeme dava sorgulama

Bu detaylı incelemelerde dava konusunu, tarafları, duruşma tarihlerini, dosyanın aşamalarını, Cumhuriyet Savcısını incelemelerini, kararı ve son olarak da davanızın Temyizden dönüp dönmediğini görebilirsiniz.

e-Devlet ile Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama Adımları:

  • 1. Adım: e-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemine giriş yapmak. e-Devlet hesabınız yoksa buradaki yazımızı inceleyip yeni bir e-Devlet hesabı nasıl oluşturulur öğrenebilirsiniz. Hali hazırda bir e-Devlet hesabınız varsa T.C. Kimlik No ve e-Devlet Şifresi bölümlerini doldurup giriş yapın.
  • 2. Adım: Hesabınıza yaptığınız başarılı bir girişin ardından ana sayfada bulunan arama çubuğuna ‘Dava Dosyası Sorgulama (Adalet Bakanlığı) ‘ yazın ve aratın.
e-devlet dava dosyası sorgulama
adalet bakanlığı dava sorgulama
  • 3. Adım: Adınıza açılmış davalar varsa ekranda karşınıza çıkacaktır. ‘Dava Dosyalarım’ bölümü Adalet Bakanlığına bağlıdır ve adınıza açılmış bütün davalar burada bulunur. Hepsini buradan görüntüleyebilirsiniz.
  • 4. Adım: Bundan önceki işlemler birinci aşamaya dahil iken bundan sonraki işlemler ikinci aşamaya dahildir. ‘Temel Dosya Bilgileri’ sekmesinden bütün dosyalarınızın detaylarına tek tek bakıp onları inceleyebilirsiniz.

Not: İcra dosyaları ve Yargıtay Başkanlığı Dosyaları bu ekranda görüntülenemez. Onlar için ayrı arama yapmanız gerekir. e-Devlet Bilgi İşlem Genel Müdürlüğünün (UYAP) yaptığı anlaşmalara göre bu iki kuruma ait dosyaları görüntülemek için arama çubuğuna ‘İcra Dosyası Sorgulama’ ve ‘Dava Dosyası Sorgulama (Yargıtay Başkanlığı)’ yazıp arattırmanız gerekiyor. Söz konusu hizmetlere bu şekilde ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar: 1

Dava dosyasına nasıl bakılır?

e-Devlet hesabınızı kullanarak adınıza açılmış dava varsa görebilirsiniz.

Adıma açılmış dava olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

e-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra arama çubuğundan dava dosyalarınızı sorgulayabilirsiniz.

Dava dosyam var mı?

Bu sorunuzun cevabına e-Devlet hesabınızdan ulaşabilirsiniz. e-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna ‘dava dosyası sorgulama adalet bakanlığı’ şeklinde yazıp arattırmanız yeterli. Bu arama sonucunda açılmış tüm dosyalarınızı görebilirsiniz.

UYAP dosya sorgulama nasıl yapılır?

UYAP e-Devletin bilgi işlem özelliğidir. Dolayısıyla kastedilen e-Devlet üzerinden dava sorgulama özelliğidir. e-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra dosyalarınızı görüntüleyip detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Dosya sorgulama nasıl yapılır?

Davalarınızı sorgulamak için e-Devlet hesabınızı kullanabilirsiniz. Adalet Bakanlığı, e-Devlet sistemine entegre çalışır. T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile hesabınıza girdikten sonra arama çubuğundan dosyalarınızı sorgulayabilirsiniz.