fbpx

YEŞİL KART

YEŞİL KART NEDİR?

 Yeşil kart bir sağlık belgesi olarak bilinmektedir. Eğer birey hayatında sağlığını garanti altına almak ve devlet kurumlarında sağlıklı biçimde sağlık hizmeti almak istiyorlarsa sağlık belgesi devreye girer. İnsanlar sağlık sorunlarıyla karşılaştıklarında bir sağlık belgesine ihtiyaç duyarlar. Genellikle çalışan veya bir geliri olan insanlar genel sağlık sigortası durumundan faydalanıp rahatlıkla muayene olabilir, istediği hizmeti devlet kurumlarından temin edebilir.

Fakat aynı durum çalışmayan veya hiçbir geliri olmayan insanlar için aynı olmaz. Onların genel sağlık sigortası olmaması durumunda bu haklardan faydalanamazlar ve bu durumda onların da devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için yeşil karta sahip olması gerekir.

KİMLER YEŞİL KART SAHİBİ OLABİLİR?

 Yeşil kartlı olabilmek ve devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için öncelikle maddi gelirin olmaması, gelir kaynağının olmaması, çalışmıyor veya çalışamıyor durumda olmak gerekmektedir. Bu kişiler çalışmadığından ötürü hiçbir gelir kapısı olmayacaktır. Gelir kaynağı olmayan bu bireylerin hiçbir sağlık güvencesi veya sağlık belgesi de olmayacaktır.

Eğer aile içerisindeki gelir payı brüt asgari ücretin 1/3’ünden az olan bir bireyse bundan kaynaklı olarak yeşil kart sahibi olabilir. Eğer birey çalışıyor ve sigortası yoksa da yeşil karta başvuru yapabilmektedir. Türkiye’de yeşil kart başvurusu yapılırken öngörülen bu şartların yanında Türk vatandaşı olması da istenmektedir. Bu şartları göz önünde bulundurup yeşil kart sahibi olmak için başvuru yapacak bireyler için bir sonraki adım kurulun bu şartların gerçek olup olmadığını araştırmasını beklemektir.

Eğer bu birey bu şartlara uyuyor ve kurulun onayından geçiyorsa ancak o şekilde devletin sağlık kurumlarında geçerli olmak üzere kullanılan yeşil kart sahibi olmaları beklenir.

YEŞİL KARTIN FAYDALARI NELERDİR?

  Sağlık özellikle günümüzde değerini ve önemini daha da arttırmış durumda. İnsanlar sağlığın önemine her yıl daha da iyi anlıyorlar. Özellikle yaş ilerledikçe bu durum önemlini daha da arttırıyor. Bu durum insanların sağlık hakkının artık temel bir ihtiyaç olarak daha da öne çıkartıyor. 7’den 70’e herkesin sağlık ihtiyacının giderilmesi önemli bir ihtiyaçtır ve karşılanması gerekmektedir.

Bu durumda çalışan, geliri olan veya maddi olarak rahat olan bireylerin sağlık hakkına erişimini daha da kolay kılıyor fakat geri kalan insanlar için aynı durumu söyleyemeyiz. Bu durum geri kalan insanlar için bu erişimin bir tık daha zor olduğunu düşündürtse de onlar için de başka yöntemler bulunmakta.

Yeşil kartta bunun en büyük örneği. Bu kart sahibi olduktan sonra devletin sağlık alanından sağlık belgesi, sigorta gibi şeyler olmadan direkt faydalanma fırsatı bulmuş oluyorsunuz.

YEŞİL KARTTAN NASIL FAYDALANILABİLİR?

Eğer sağlık sigortanız, sağlık belgeniz yoksa veya çalışmıyor ve müşkül durumda iseniz ya da brüt aylığınız aile içi geçim seviyesinin altında kalıyorsa bu kart için başvuru yapmanız gerekir. Daha sonrasında, yetkililer başvurunuzu inceleme altına aldıktan sonra, bu durumunuz kanıtlandığında ve onaylandığında yeşil kart sahibi olabiliyorsunuz.

Eğer siz başvuru yapmazsanız ve böyle bir durumunuz varsa da bu durum yetkili kurumca belirlenip size aynı şekilde bu kartın çıkmasını sağlayabiliyor. Başvuru yapmasına gerek kalmadan yeşil kartlı sayılanlar:

  • Aile tarafından bakımı mecbur olup 18 yaşını tamamlamamış her Türk vatandaşı çocuklar
  • Yaşlılık veya engellilik maaşı alanlar
  • Eğer 18 yaş altı bir engelli bireye bakmak zorunluluğu olmayan durumundakiler
  • Mezun çocuklar (yetim aylığı almayan, kendi sigortası olmayan ve anne-babasından sağlık yardımı bulunmayan)

Brüt maaşı aile ortalama geçiminin altında kalan kişiler için veya başka bir durumu olan kişiler için ise bu kart için başvuru yapması gerekiyor. Bu karttan sonra dilediğiniz devlet hastanesinde, sağlık ocağında, aile hekimliklerinde, üniversite hastanelerinde ve devlete bağlı tüm yerlerde sağlığınız adına bu kart sigortası güvencesinde muayene ücreti olmadan hizmet alabilirsiniz.

Ancak bu belirttiğimiz kurumlardan olan üniversite hastaneleri için istisnai bir durum olaraktan direkt giriş yapılamamaktadır. Bunun için önce bir devlet hastanesi girişiniz olmalı daha sonrasından üniversite hastanesine sevkiniz olmalıdır. Özel hastaneler konusunda ise bazı acil durumlar haricinde buralarda olan girişleriniz ve muayeneleriniz devlet tarafından karşılanmamakta olup kendi cebinizden para vermek durumunda kalırsınız.

Ayrıca yeşil karta sahip düşük gelirli bir bireyseniz yeşil kartın sunduğu yararlardan da faydalanabilirsiniz. Bunlara örnek olarak ise;

  • Pandemi yardımları
  • Sosyal yardımlar
  • Kömür ve giyecek yardımları

Bu yardımlar için de yine aynı şekilde başvuru yaparak elde edebilirsiniz.

YEŞİL KART NEDİR?