fbpx

Yeşil Kart kimlere çıkar? nasıl başvurulur?

Türkiye’de çok sayıda vatandaşlarımız yeşil kartı kullanıyor, özellikle sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar nasıl ‘yeşil kart’ sahibi olunacağını araştırıyor. 

Peki vatandaşların yeşil karta başvurup almaya hak kazanması için hangi şartları yerine getirmeleri gerekmektedir? Nasıl başvuru yapılabilir?  

Türkiye’de yaşayan vatandaşların büyük bir kısmı çalıştıkları durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindeki SSK (4A) ya da Bağ-Kur (4B) çatısında yer alan sağlık güvencelerinden yararlanmaktadır.

Ancak büyük bir bölümü de sosyal bir güvenceye ve geçimlerini sağlayabilecek gelire sahip değil. Yeşil kart 3816 Sayılı Kanun ile yardıma muhtaç ve sağlık güvencesi olmayan kişilere ücretsiz olarak sağlık hizmeti alabilmeleri için verilen bir belgedir.

YEŞİL KART NASIL ALINIR? ŞARTLARI NELERDİR?

Yeşil kart alabilmek için öncelikle gelir testi yaptırılması gerekmektedir. Gelir testi için başvurular ikametinizin bağlı olduğu Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmaktadır. Daha sonra gelir testi sonuçlanınca bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu’na uğramalısınız.

Yeşil kart alabilmek için gerekli olan bazı şartlar bulunmaktadır. O şartlar ise:

  • Bulunduğunuz adreste yaşayanların kişi başı gelir ortalamasının net asgari ücretin 1/3’ünün altında olması gerekmektedir.
  • Yeşil kart için başvuruda bulunan kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında herhangi bir kapsamda sigortalı olmaması gerekmektedir.
  • Kişinin vergi ya da çiftçilik kaydının bulunmaması gerekmektedir.
  • Yeşil kart sahibi olmak isteyen vatandaşın emeklik halinin bulunmaması gerekmektedir.
  • Yeşil kart almak için belirtilen bu şartlar yerine getirildiği takdirde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 60/C-1 yani eski adıyla yeşil kartlı olarak GSS tesciliniz açılmış olacaktır.
  • Yeşil kart başvurusu Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından değerlendirilip onaylanır.
  • Yeşil kart başvurusundan önce yapılan gelir testi başvurusunda ortalama geliriniz net asgari ücretin 1/3’ünün üzerinde ise bu durumda Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamındaki aylık primleri ödeyerek sağlıktan yararlanabilirsiniz.

YEŞİL KART NE KADAR SÜREDE ÇIKAR?

Gelir testi başvurunuz sonuçlandığı anda bağlı olduğunuz SGK’ya gidip tescilinizi açtırabilirsiniz, ve sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilirsiniz.

Gelir testin sonuçlanması ne kadar sürer?

Gelir testi başvurusu yaklaşık 10 ila 15 gün arası değişiklik göstermektedir.

YEŞİL KART’a SAHİP OLMAYAN KİŞİLER AYLIK NE KADAR ÖDEYECEKLER?

Geliri brüt asgari üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı brüt asgari ücretin %3’ü tutarındadır. Bu nedenle 2021 yılı için bu kapsamdaki kişilerin ödeyeceği prim tutarı aylık 107,33 TL’dir.