fbpx

Yeni kimlik doğrulama sistemi 2022’de hayata geçecek

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün açıklamasında yeni parmak iziyle kimlik doğrulama sisteminin pilot uygulamasının tanıtımını yaptı. Bakan Gül, “Pilot uygulama olarak başlayan sistemin 2022 yılında tüm noterliklerde hayata geçmesini bekliyoruz” dedi.

Bakan Gül, Ankara 74’üncü Noterliğinde parmak iziyle yeni kimlik doğrulama sisteminin tanıtımına katılarak, sistem vatandaşın noterliklere işlem yapmak üzere müracaatında sahteciliği önlemek amacıyla yeni düzenlenen T.C. kimlik kartlarındaki çiplerde bulunan parmak izlerinin noterliklere kurulacak kimlik doğrulama cihazına takılıp, parmak izinin okutulmasının ardından elektronik kimlik doğrulama sistemi üzerinden kimlik doğrulamasını sağlandığını açıkladı.

Uygulama ilk olarak Ankara’da 7’nci, 12’nci, 43’üncü, 61’inci, 71’inci ve 74’üncü noterlerde pilot olarak başlatıldı.

SAHTE KİMLİKLE İŞLEM YAPILMASINI ENGELLEYECEKTİR

2022 yılında tüm noterlerde yaygınlaştırılması planlanan uygulamanın Ankara 74’üncü Noterliği’ndeki tanıtımına katılan Bakan Gül, noter Hayrunnisa Zeren ile birlikte sistemi inceledi. Noter Zeren, sistemle kendisi yerine başka birinin kimliği getirmesi halinde işlem yapamayacağını söyledi.

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin de denemeler için 18 noterliğe cihazları kurduklarını, denemelerin başarılı bir şekilde yürütüldüğünü belirtti. Cin, “Daha sonra bir güven kurumu olan noterlik biriminde kimlik sahteciliği ya da sahte kimlikle işlem yapılmasının önüne geçeceğiz” dedi.

Yeni Pilot uygulaması, T.C. Kimlik Kartı Çipi yanısıra bu da bir doğrulama sistemidir. Saniyeler içinde doğrulama işlemini yapan bu uygulama hayatımızı kolaylaştırıp haklarımızı da koruyacaktır.

Artık kimliğinizi kaybederseniz veya çaldırırsanız bir başkası kimliğinizi kullanarak herhangi bir işlem yapamayacaktır.

Diğer Konular: