fbpx

Yeni Mezunlar İçin En Etkili 5 İş Bulma Yöntemi

Son yıllarda yeni mezunların iş bulmaları oldukça zor bir hale gelmiştir. Her yıl yüz binlerce öğrenci farklı bölüm ve üniversitelerden mezun oluyor ve iş bulma serüvenleri başlıyor. Fakat, Türkiye mevcut koşulları yüzünden bu süreç yeni mezun gençleri ümitsizliğe sürükleyebiliyor. Yeni mezunlar ya deneyimleri olmadıkları için tercih edilmiyorlar ya da düşük ücretle çalıştırılıyorlar. Dolayısıyla, gençler deneyim kazanana kadar ortalamanın altında maaş kazanarak çalışmak zorunda kalabiliyorlar. Eğer sizde yeni mezunsanız ve iş bulma konusunda endişeleriniz varsa bu yazım sizlere yardımcı olabilir.

LinkedIn profilinizi güncelleyin!

Yeni mezunsanız ve iş arıyorsanız LinkedIn profilinize sahip olduğunuz tüm nitelikleri eklemenizi tavsiye ederim. Platform profilinize uygun olan iş ilanlarını size sunuyor ve bu size büyük kolaylık sağlayabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta sürekli olarak bu ilanları kontrol etmenizdir. Çünkü LinkedIn belli bir süre sonra ilanları size göstermemeye başlayabilir. Size tavsiyen günde en az 3 kere bu ilanları kontrol etmeniz ve başvurmanız. Yapacağınız mülakatları ise başarısızlık ya da vakit kaybı olarak değerlendirmeyin. Deneyimlerinizin tadını çıkarın ve kendinizi geliştirmeye devam edin.

İş bulma ihtimaliniz yüksek olan firmaları listeleyin ve mail ile başvuru yapın!

Üniversite boyunca ilgi duyduğunuz ya da kendinizi geliştirdiğiniz alanlar olabilir. İş bulma sürecinizde bu alanlarda faaliyet gösteren firmaları araştırıp listelemenizi tavsiye ederim. Sonrasında ise bu firmaların kariyer maillerine uygun bir pozisyonda sizi değerlendirmeleri için özgeçmişinizi göndermelisiniz. Ayrıca, geri dönüş yapılmadığında kendinizi kötü hissetmeyin ve başvuru yapmaya devam edin. Nihayetinde sizi ekiplerine dahil etmek isteyen firmalar olacaktır.!

Freelance işlere başvurun!

Dijitalleşen dünyanın nimetlerinden faydalanın ve uzaktan çalışma imkanı bulabileceğiniz işlere başvurun. Yeni mezunlar için birçok iş fırsatı bulabileceğiniz platformlara mutlaka göz atın. Upwork, freelancer, fiver gibi platformlarda uluslararası takımlarla çalışma imkanı bulabilirsiniz. Böylece, hem tam zamanlı bir iş için deneyim kazanmış olursunuz hem de para kazanabilirsiniz.

Start-up şirketlere başvurun!

Üniversiteden yeni mezun olanlara bir diğer tavsiyem start-up firmaların iş ilanlarına mutlaka göz atmalarıdır. Girişimcilik ekosistemi kendiniz için yatırım yapma fırsatı sunar. İş hayatında deneyim kazanırsınız. Özellikle, iş bulma konusunda ümitsiz hissediyorsanız start-up firmalarla görüşmenizi tavsiye ederim.

  • Yüksek lisans ya da staj yapın!

Son olarak, iş bulma süreçlerinizde kendinizi geliştirmeye devam etmeniz oldukça önemlidir. Her şeyden önce bu durum kendinize olan güveniniz artırır ya da iş görüşmelerinde size avantaj sağlayabilir. Örneğin, alanınızda yüksek lisans yapabilir ya da firmaların staj programlarına katılabilirsiniz. Bu durum iş bulma sürecinde size avantaj sağlayabilir. Hatta, bazı firmalar staj programından sonra size tam zamanlı iş teklif edebilirler.

Kısaca, Türkiye’de yeni mezun olarak tam zamanlı bir iş bulmak gerçekten zor fakat imkansız değil. Eğer yukarıda yazılan her şeyi yaptıysanız ve iş bulamadıysanız ümitsizliğe kapılmayın. Size tavsiyem iş başvuru süreçlerinde aldığınız geri bildirimleri değerlendirin. Örneğin başvurduğunuz işler için yabancı dil bekleniyorsa o dili öğrenmeye çalışın.

İş bulma sürecinde seminerlere ya da staj programlarına katılmak neden önemli?

Her şeyden önce iş bulma süreci yeni mezunlar için oldukça stresli ve yorucu bir süreç. Kendinizi iyi hissetmeniz için sizi mutlu edecek şeyler yapmanız gerekiyor. Başarı ise doğrudan sizi mutlu edecek bir durumdur. İş bulma sürecinde boş vakitlerinizi değerlendirmek kendinizi iyi hissetmenize sebep olur. Size tavsiyem, ilgi duyduğunuz alanlarda etkinliklere ve staj programlarına katılmanız.