fbpx

Upwork Nedir? 2023 Dolarla Nasıl Para Kazanırım? Güvenilir mi?

Freelancer uygulaması olan Upwork, 180 ülkede bulunan serbest çalışanların ve işverenlerin buluştuğu, dolar üzerinden para kazanabileceğiniz bir platformdur. Upwork üzerinden iş yaparak evde veya istediğiniz yerde para kazanabilirsiniz ve bunun için ihtiyacınız olan tek şey internet ve işe uygun beceridir.

Upwork Nedir? Dolarla Nasıl Para Kazanırım? Güvenilir mi?
Upwork Nedir? Dolarla Nasıl Para Kazanırım? Güvenilir mi?

Upwork Global Inc., eski adıyla Elance-oDesk, merkezi Santa Clara ve San Francisco, California’da bulunan bir Amerikan serbest çalışma platformudur. Şirket, Elance Inc. ve oDesk Corp’un birleşmesinden sonra 2013 yılında Elance-oDesk olarak kuruldu. Dünyanın en büyük freelancer platformlarından olan Upwork üzerinden 2019 yılında freelancerlar 2 milyar doları aşkın bir bütçeye sahip oldu. Peki Upwork üzerinden nasıl para kazanırsınız? Upwork güvenilir mi?

Freelancer Ne Demek?

Serbest çalışan (bazen free-lance veya free lance olarak yazılır), serbest meslek sahibi olan ve belirli bir işverene uzun vadeli olarak bağlı olması gerekmeyen bir kişi için yaygın olarak kullanılan terimlerdir. Kısaca özgürce istediğin saat ve yerde çalışmak demektir. Tabi ki verilen işi süresinde teslim ettiğin sürece. Eğer işveren belirli bir süre zarfında sizden o işi teslim etmenizi istediyse, o süreye varana kadar istenilen zamanda çalışılıp iş teslim edilir.

Upwork’e Nasıl Üye Olurum? Üyelik Ücretli mi?

Ücretsiz de kayıt olabileceğiniz dünyanın en büyük freelancer platformu Upwork’e üç adımda kayıt olabilirsiniz. Öncelikle bir hesap oluşturmakla işe başlayınız. Giriş Yap – Upwork sitesine giderek bir hesap açınız. Hesabınızı açarken “work as a freelancer” olarak açmanız serbest çalışan olarak hesap kurmanızı sağlar. 

Upwork Nedir? Dolarla Nasıl Para Kazanırım? Güvenilir mi?
Upwork Nedir? Dolarla Nasıl Para Kazanırım? Güvenilir mi?

İkinci adımda ise profilinizi doldurmaya başlayın. Ne kadar çok doğru bilgi eklerseniz işe alınma şansınız o kadar artacaktır. En az yüzde 90 oranında profil bilgilerinizi doldurmaya çalışın. Bilgileri girdikten sonra Upwork güvenlik amacıyla 24 saatlik bir inceleme sonrasında profilinizi onaylayacaktır. 

Üçüncü adımda artık işlere başvurmaya başlayabilirsiniz fakat burada bilmeniz gereken çok önemli bir nokta var; “Connect”. İşlere başvurmanızı sağlayacak olan Connect’i biraz detaylı inceleyelim.

Upwork İş Başvurusu Connect Nedir? Biterse Nasıl Alırım?

Upwork’ün para birimi olarak da nitelendirebileceğimiz Connectler sayesinde iş başvurusu yapabilirsiniz. Yeni hesap açtığınızda uygulama size 50 adet ücretsiz connect vermektedir. Her iş için istenilen connect sayısı farklıdır. Connect sayısındaki değişim, işin büyüklüğü, şirketin prestiji, ücretin yüksekliği ile alakalıdır. 1’den başlayıp 4’e kadar yükselebilir Connect sayısı. O yüzden başvuru yaparken, gerçekten yapabileceğiniz işleri seçmeniz sizin için avantaj olacaktır. Boşa Connect harcamamış olursunuz böylelikle yeni işlere başvuru şansınız da artar.

Bir işe birden çok kişi başvurabilir. Bu yüzden daha az kişilerin başvurduğu işlere de başvurmanız şansınızı artıracak en önemli etkenler arasında bulunuyor. İş başvuruları sistemde iş ilanının altında gözüküyor eğer 50+ seviyeye ulaşmış ise şansınız düşmüştür demektir. Eğer yapabileceğinizden kesin olarak emin olduğunuz işler de varsa uygulama şöyle bir güzellik tanıyor müşterilerine; “connect arttırma”. Bu sayede iş ilanlarına teklif gönderirken Connect sayısını artırarak diğer müşterilerin önüne geçmiş oluyorsunuz ve işverenin sizi görme olasılığı daha çok artmış oluyor. 

Upwork Nedir? Dolarla Nasıl Para Kazanırım? Güvenilir mi?
Upwork Nedir? Dolarla Nasıl Para Kazanırım? Güvenilir mi?

Peki diyelim Connect sayınız bitti ve yeni bir işe başvurmak istiyorsunuz. O zaman devreye işin biraz ücretli kısmı girmiş oluyor. Yeni Connect satın almak zorunda kalıyorsunuz. 10 yeni Connect için 1,5$ ödemeniz gerekiyor. 

Upwork’te Hangi İşler Yapılabilir?

Freelancer uygulamalarında bazı işleri biliyor olmanız sizin için avantaj sağlayacaktır. Bazı insanlar tek seferlik bir iş isterken bazıları da uzun vadeli işler istiyor. Mesela kimisi resimde kendisini veya ayakkabısının rengini beğenmezken sizden sadece bunlarla ilgili shop yapmanızı isteyebilir. “Ayakkabımın rengini değiştirirsen 10 dolar veririm” gibi basit işlerle karşılaşmak da mümkün olabilir yani. En çok tercih edilen işler arasında şunlar bulunmaktadır;

  • Web & Mobil yazılım geliştirme (Mobil uygulama, oyun, web tasarım, e-ticaret yazılımı, kalite güvence ve test..)
  • Tasarım & Yaratıcı işler (Video, seslendirme, grafik tasarım, marka kimliği, illüstrasyon..)
  • Yazı & Tercüme (İçerik yazarlığı, çevirmenlik, redaksiyon, editörlük, gölge yazarlık..)
  • Satış & Pazarlama (Pazar araştırması, SEO, SEM, sosyal medya, halkla ilişkiler..)
  • Asistanlık & Destek (Veri girişi, online araştırma, transkripsiyon, sanal asistanlık..)
  • Müşteri hizmetleri & Teknik destek
  • Finans & Muhasebe (Excel, Google Analytics, istatistik..)
  • Veri & Analitik
  • Mühendislik & Mimari
  • Hukuk (Fikri mülkiyet, vergi, göçmenlik..)

İngilizce Bilmek Şart Mı?

Upwork Nedir? Dolarla Nasıl Para Kazanırım? Güvenilir mi?
Upwork Nedir? Dolarla Nasıl Para Kazanırım? Güvenilir mi?

Bir işe teklif göndermek için veya irtibat kurmak için tam anlamıyla İngilizce bilmeye aslında gerek yok. Yapacağınız iş bir web tasarım, Photoshop veya dil ile alakalı olmayan bir iş diyelim. İşin şartlarını veya işi öğrenene kadar Google Translate’den yardım alabilirsiniz. Bunun için akıcı bir İngilizce bilmeniz gerekmiyor. Yapacağınız işte sadece becerinizi konuşturmanız gerekiyor. 

Türkçe işler arıyorsanız da, aramaya Turkish yazarak size uygun ilanlara başvurabilirsiniz. 

Ödeme Nasıl Alınır?

İş başvurunuzu yaptıktan sonra size olumlu bir dönüş sağlandıysa ve iş kontratı imzaladıysanız gelelim işin ödeme kısmına. Upwork’te ödeme almak için farklı yöntemler bulunmaktadır ve platform yöntemi sizin tercihine göre bırakmıştır. Upwork’te şu yöntemler üzerinden iş bittiğinde paranızı alabilirsiniz;

  • Direkt olarak yerel bankanıza ödeme alabilirsiniz hem de yerel para biriminiz ile tabi bu işlem karşılığında sizden 1$ ücret kesintisi yapılır ve döviz kuru bir miktar ucuzdan hesaplanır.
  • Direkt olarak yerel bankanıza dolar kuru üzerinden para çekebilirsiniz bunun için de 30$ ücretlendirilirsiniz.
  • Paypal hesabınızdan çekebilirsiniz ve bunun için de 2$ kesinti yapılır.
  • Payoneer hesabınıza Dolar veya TL olarak çekebilme özelliği bulunur bunun için de 1$ olarak ücretlendirilirsiniz.
  • Eğer şirketiniz varsa gene bu ödeme yöntemlerini tercih ederek, doğrulama yaptığınız şirket hesabınıza ödeme alabilirsiniz.

Dolar ile para kazanmak istiyorsanız diğer uygulamalara Para Kazandıran Uygulamalar (TL/Dolar) – 2022 En Çok Para Kazandıran Uygulamalar Neler? isimli yazımızdan göz atabilirsiniz.

Upwork kayıt ücretsiz mi?

Evet ücretsizdir.

Upwork ne işe yarar?

Dünyanın en büyük freelancer platformudur. Freelancer olarak çalışmanızı, dolar üzerinden para kazanmanızı sağlar.