fbpx

İnternette Tapu Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

tapu sorgulama
tapu sorgusu

Tapu sorgulaması, ev veya arsa gibi tapusu olan taşınmaz mallar satın alınırken mutlaka yapılması gereken işlemler arasındadır. Eskiden bu işlemi yapmak için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne bizzat gitmek gerekiyordu. Yeni gelen düzenlemelerle birlikte artık bu işlem online bir şekilde yapılabiliyor. Gelin tapu sorgulama nasıl yapılır birlikte öğrenelim.

Türkiye Cumhuriyetinde tapusu olan tüm taşınmaz malların kaydı Tapu ve Kadastro Müdürlüğünde bulunur. Bu tapu kaydında mal ile ilgili tüm detaylar bulunur. Alacağınız taşınmaz malın detaylarını öğrenmek için mutlaka tapu sorgulaması yapmalısınız.

Tapusu üzerinizde bulunan taşınmaz mallarla ilgili detaylara e-Devlet tapu sorgulama özelliği ile ulaşabilirken tapusu üzerinizde bulunmayan taşınmaz mallar ile ilgili detaylara ise Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün internet adresinden ulaşabilirsiniz. Bu iki işlemi de yani internetten tapu sorgulama nasıl yapılır işlemlerini aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz:

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden online tapu sorgulama nasıl yapılır?

İnternet üzerinden tapularınızı sorgulayabileceğiniz yerlerin başında Tapu ve Kadastro genel müdürlüğü bulunuyor. Söz konusu kurumun sayfasından taşınmaz mallarınız hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Tapu ve Kadastro
tapu ve kadastro

Adım #1: İlk önce Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama sayfasına gidin

Tapu sorgulama işlemleri için eskiden bizzat kendiniz gidip Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurmalıydınız. Bu yaptığınız başvuru sonrasında oradaki yetkililerden detaylı bilgi alabiliyordunuz. Ancak söz konusu bu işlem artık internet üzerinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama Uygulaması aracılığıyla kolay bir şekilde yapılabiliyor. Bu işlemi hem masaüstü tarayıcınızda hem de mobil internet tarayıcınızda gerçekleştirebilirsiniz.

Adım #2: Yapmak istediğiniz sorgulama türünü seçin

Açılan sayfada İdari, Taşınmaz No, Analiz ve Diğer gibi seçmeniz gereken 4 temel sorgulama türü çıkacaktır. Yapacağınız her bir sorgulama türünde sizden istenecek bilgiler ve ulaşacağınız sorgulama sonucu farklılaşacaktır. Dolayısıyla öğrenmek istediğiniz bilgi neyse ona uygun bir seçim yaparak sorgulama işlemlerinize devam edebilirsiniz.

Adım #3: Sayfada sizden istenilen bilgileri girip ‘Sorgula’ butonuna tıklayarak devam edin

Bir önceki sayfada sorgulama türüyle ilgili seçiminizi yaptıktan sonra sizden il, ilçe, mahalle, ada, parsel numarası gibi bazı detayları yazmanız istenecek, bu bilgileri de yazıp sorgulamanıza devam ettiğiniz takdirde hakkında detaylı bilgiye ulaşmak istediğiniz taşınmaz malı haritada görebileceksiniz. Bunun yanında mal ile ilgili detaylı bilgilere de ulaşabileceksiniz.

e-Devlet üzerinden tapu sorgulama nasıl yapılır adım adım?

Taşınmaz mallarınızın tapusunu sorgulayabileceğiniz diğer platform e-Devlet kapısı. Bu uygulama aracılığıyla da taşınmaz mallarınızla ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.

e-devlet tapu sorgulama
Tapu

Adım #1: e-Devlet hesabınıza giriş yapın.

Buradaki e-Devlet bağlantısını kullanarak e-Devlet tapu sorgulama işlemlerinizi yapabilmek için T.C kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi kullanarak e-Devlet hesabınıza giriş yapın. Bunu yapabilmek için bir e-Devlet hesabınızın olması gerekiyor. e-Devlet hesabınız yoksa buradaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Adım #2: Ana sayfada bulunan arama çubuğuna ‘tapu ve kadastro’ yazın. Açılan ‘Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Bilgileri Sorgulama’ başlığına tıklayıp devam edin.

e-Devlet tapu sorgulama özelliğini kullanmak için ana sayfada bulunan arama özelliğini kullanabilirsiniz. Arama çubuğuna anahtar kelimeleri girerek devam edin.

Adım #3: İşte tapusu üzerinizde bulunan tüm mallarınız

Bu adıma kadar geldiğinizde karşınızda üzerinizde tapusu bulunan tüm taşınmaz mallarınızı ve detaylarını görebilirsiniz. Bu belgeyi PDF şeklinde yazdırıp çıktısını da alabilirsiniz

Kaynaklar: 1,

İnternetten tapumu sorgulayabilir miyim?

Evet, bu işlemlerinizi hem e-devlet aracılığıyla hem de Tapu ve Kadastro Müdürlüğü aracılığıyla yapabilirsiniz.

İnternetten taşınmaz mallarımı haritada görebilir miyim?

Evet, görebilirsiniz. Tapunuzu sorguladıktan sonra hem haritada görüntüleyebilirsiniz hem de hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

İnternetten parsel sorgulama işlemleri nasıl yapılır?

e-Devlet hesabınıza girip sizden istenen bilgileri girdiğiniz takdirde parsel sorgulama işlemlerinizi yapabilir parsellerinizle ilgili detayları öğrenebilirsiniz.