fbpx

Sosyal Yardım Başvuru Sonucunuzu Öğrenmek İçin Kullanabileceğiniz 3 Yöntem

sosyal yardım

Devletin maddi imkanları yetersiz olan vatandaşlara sağladığı bu fondan faydalanan kişi sayısı her yıl daha da bir artmakta. Bu yardımdan faydalanan bireylerin sayısı 2021 yılı itibariyle 27 milyon 189 bin 433 kişiye ulaşmıştı.

Bu yazımızda devletin sağladığı bu yardımlarla alakalı sorularınızın bir çoğuna cevap bulacaksınız.

Sosyal Yardım Nedir?

Aile ve Çalışma Bakanlığının ihtiyaç sahibi vatandaşlara verdiği tüm yardımları kapsar. İşte Aile ve Çalışma Bakanlığının verdiği yardımların bir kısmı:

  • Eğitim yardımları
  • Aile yardımları
  • Engellilere yönelik yardımlar
  • Özel amaçlı yardımlar
  • Sağlık yardımları
  • Yabancılara yönelik yardımlar

Vatandaşların bu yardımlara ulaşabilmeleri için gerekli şartları taşımaları gerekiyor.

Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bu fon, devletin ekonomik açıdan ihtiyaç sahibi bireylere yönelik oluşturduğu bir fondur. Başvuruları ise e-devlet üzerinden yapılıyor. https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkine tıklayarak açılan pencereden sağ üst köşede bulunan yeni başvuru butonuna tıklanmalıdır. Bu adımdan sonra açılan pencerede aydınlatma metni okunmalıdır. En altta bulunan “Kabul ve beyan ediyorum.” onay kısmı işaretlendikten sonra “Başvur” seçeneğiyle başvuruya devam edilmelidir. Çıkan ekranda adres doğrulaması yapılmalıdır. Yeni sayfada maddi durumunuzla ilgili soruları cevaplayıp başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Görüldüğü gibi artık tüm işlemler e-devlet üzerinden online bir şekilde yapılabiliyor. Sosyal Yardımlaşma Vakfına gidip sırada beklediğiniz günler geride kaldı.

Sorgulama Ptt’den Nasıl Yapılır?

Ptt kuyruğu sona erdi. Bilindiği gibi her ay başı Ptt’nin önünde dedelerimiz, ninelerimiz ve ihtiyaç sahibi bireylerden oluşan uzun bir kuyruk olurdu. Her şeyin dijitalleşmesiyle yapılan yardımlar da dijitalleşti ve online platformlara taşındı. Artık yapılan başvuruların sonuçları ve o ay yatırılması gereken yardımın yatıp yatmadığı merak edilince yapılacak tek şey Ptt’ye gidip sormak değil. Tabii ki Ptt’ye gidip sormak da bir seçenek ama Ptt’ye gitmeden de öğrenebilirsiniz. Ama nasıl?

444 1788 nolu numarayı arayarak TC kimlik numaranızla sorgulama yapabilirsiniz.

e-Devletten Sosyal Yardım Sorgulaması Nasıl Yapılır ?

Başvuru sonucunuzu görmek için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem de https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama sitesine girerek e-Devlet kimliğinizle giriş yapıp kontrol etmektir.

Sosyal Yardımlaşma Numarası

Başvuru sonucunuzu öğrenmek için kullanabileceğiniz en son yöntem olarak sosyal yardımlaşma numarasını verebiliriz. Alo 144 ü arayarak başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz. Başvurunuzun olumlu olması halinde eğer size sağlanan ödenek hesabınıza yansırsa size en yakın Ptt şubesinden ödeneğinizi alabilirsiniz. Sağlanan diğer imkanlardan biri olan elektrik faturasında indirim için ise şubeye girip işlem yapmanız gerekmektedir.

Sosyal Yardımlaşma Vakfı

sosyal yardım e-devlet

Artık iş başvuruları vakıflara da yapılabiliyor. Eğer Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğüne bağlı vakıflardan birine bağlı çalışmak istiyorsanız ve bu vakıf istediğiniz iş ilanını yayınladıysa aşağıdaki adımları takip ederek iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

e-Devlet üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf İlanları Başvuru Sistemi’ne ulaşıp başvurunuzu tamamlamak için: https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-yardimlasma-ve-dayanisma-vakif-ilanlari-basvuru-sistemi-5465 linke tıkladıktan sonra e-Devlet kimliğinizi doğrulamanız gerekiyor. e-Devlet kimliğinizi doğruladıktan sonra karşınıza yukardaki görsele benzer bir sayfanın çıkması gerekiyor. “Uygulamaya Git” butonuna tıkladıktan sonra https://vakifilan.aile.gov.tr/ sayfasına yönlendirileceksiniz. Çıkan sayfa başvuru ekranıdır. Gerekli adımlara uyarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Vakıf İlanlarının Başvurusu Nasıl Yapılır?

sosyal yardım başvurusu

Çıkan başvuru ekranında tüm maddeler dikkatli bir şekilde okunduktan sonra sol üst köşede bulunan e-devlet ile giriş yap butonuna tekrar tıklanır. Yönlendirmeler takip edilerek vakıfların yayınladığı iş ilanlarına başvurularda bulunabilirsiniz. İş başvurularında lisans mezunu olma ve KPSS puanı aranmaktadır. Tabi bunun yanında işin özelliklerine göre özel şartlar da bulunmaktadır.

Sosyal yardım nedir?

Türkiye Cumhuriyeti devletinin maddi durumu yetersiz vatandaşlarına uygun şartları sağladıkları takdirde verdikleri bir hizmettir.

Herkes sosyal yardıma başvuru yapabilir mi?

Yalnızca gerekli şartları sağlayan kişiler başvuru yapabilir.

Sosyal yardım başvurusu internetten online bir şekilde yapılabilir mi?

Evet, gerekli adımlar takip edilerek yapılabilir.