fbpx

Nitelikli Göç Yasası- Almanya Göçmenlik Yasası Nedir 2022? 

Nitelikli Göç Yasası & Almanya Göçmenlik Yasası Nedir? 

Nitellikli Göç Yasası olarak da bilinen Almanya Göçmenlik Yasası 2021 yılında yürürlüğe girmiştir. Kanun, Avrupa Birliği haricindeki nitelikli çalışanların Almanya’da istihdamını kapsamaktadır. Yasa bazı önemli değişiklikler getirmiştir. Örneğin iş verenler iş alım süreçlerinde Alman ve Avrupa Birliği vatandaşlarına öncelik tanımak zorunda değiller. Bu yasa ile birlikte Almanya farklı ülkelerden nitelikli iş gücünü kendi bünyesine katmayı amaçlamaktadır. Almanya’ya göç etmek isteyenleri ilgilendiren bu yazımızda yasanın kimleri kapsadığını ve şartlarının neler olduğundan bahsedeceğiz. 

Nitelikli Göç Yasası’na Göre Nitelikli İş Gücü Kimlerdir?

  1. Almanya’da nitelikli mesleki eğitim almış kişiler (en az iki yıllık olması şartıyla) veya yurtdışında Alman nitelikli mesleki eğitime eşdeğer kabul edilen bir mesleki nitelik kazanmış kişiler.
  2. Almanya’daki yüksek öğrenim derecesi ile denklik sağlanabilecek bir yüksek öğrenim derecesine sahip kişiler.

Burada dikkat etmeniz gereken husus denkliktir. Almanya dışında bir ülkede nitelikli olarak tanımlanmış bir eğitim alan kişilerin mutlaka denklik alması gerekmektedir. 

Almanya Yeni Göçmenlik Yasası Şartlar Nelerdir?

Almanya yeni göç menlik yasasının Almanya’da çalışma ve yaşama hayali kuran insanlar için birçok kolaylık sağladığını söyleyebiliriz. Yinede göçmenlerin sağlamak zorunda olduğu şartlar var. Yazımızın devamında bu şartlardan kısaca bahsedeceğiz. 

  1. Nitelikli Göç Yasası’nda Denklik: Almanya’da Denklik Nasıl Alınır?

Diplomanız için Almanya’da denklik almak için meslek odalarını başvuru yapmanız gerekiyor. Bu süreç için bir danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Denklik için dikkat etmeniz veya bilmeniz gereken bir çok detay var. Başvurduğunuz meslek ya da şehir için bazı farklılıklar olabilir, dolayısıyla uzman desteği bu sürecinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Denklik ile ilgili detaylı bilgi alabileceğiniz Almanya Göçmenlik sitesine mutlaka göz atın. 

  1. Nitelikli Göç Yasası’nda Almanca: Göç Yasasından Yararlanmak İçin Almanca Bilmek Gerekiyor mu? 

Başvurunuzda Almanca becerilerinizi belgelemek zorunda değilsiniz. Fakat hem sosyal hem de iş hayatındaki uyum süreciniz için yaşadığınız ülkenin dilini bilmeniz oldukça önemlidir. Bu nedenle Almanya’ya gitmeden önce belli bir seviyede  Almanca öğrenmeniz tavsiye edilir.  Bu konuda dikkat etmeniz gereken başka bir nokta daha var. Aile birleşimi için başvurduğunuz kişinin başlangıç seviye Almanca dil bilgisini belgelendirmesi gerekmektedir. 

Almanya Yeni Göç Yasası: Hangi Mesleklere İhtiyaç Var? 

Almanya’da meslek ihtiyacının oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Mühendis, hemşire, doktor yaa da akademisyenler için iş açığının olduğunu birçok kez duymuş olabilirsiniz. Bununla birlikte, farklı sektörlerde farklı iş gruplarında çalışanlara ihtiyaç vardır. 

Yazılım geliştiriciler, mimarlar, programcılar
Elektronik mühendisleri, elektrikçiler, elektrik tesisatçıları
Hemşireler
BT danışmanları, BT analistleri
Ekonomistler, işletme yönetimi uzmanları
Müşteri danışmanları, hesap yöneticileri
Üretim asistanları
Satış temsilcileri/asistanları
Satış yöneticileri, ürün yöneticileri
Mimarlar, inşaat mühendisleri
Deutchland.de’ ye göre ihtiyaç duyulan meslekler

Gördüğünüz gibi neredeyse tüm sektör ve meslek gruplarına ihtiyaç vardır. Nitekim, Nitelikli iş gücü yasası ile Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden nitelikli iş gücünün Almanya’ya göç etmesi amaçlanmaktadır. Sonuç olarak, bu yasa işgücü göçünü kolaylaştıran bir yasadır. Özetle, mesleki yeterlilik belgesi olan veya öğrenimini bitirmiş herkes bu yasadan faydalanabilir ve Almanya’ya göç edebilir. 

deutschland.de/en/topic/business/jobs-in-demand-in-germany-and-job-seeking-tips

Nitelikli Göç Yasası ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Nitelikli olmayan veya düşük nitelikler bu yasadan faydalanabilir mi?

Hayır.

Denklik ile ilgili detayları nasıl öğrenebiliriz?

Anerkennung sitesinden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Nitelikli göç yasasından faydalanmak için yaş sınırlaması var mı?

Hayır.

Ailemi Almanya’ya götürebilir miyim?

Evet. Fakat aile üyelerinizin başvuru süreci sizin sürecinizden farklı bir şekilde ilerler. Çekirdek aile üyeleriniz için aile birleşimine başvurmanız gerekmektedir. Ve aile üyelerinin belli seviye Almanca dil becerilerinin olması beklenmektedir. 

İş Bulmadan Almanya’ya gidebilir miyim?

Evet. İş bulamadıysanız ama denklik aldıysanız altı aylık vize imkanından faydalanabilirsiniz. Bu süre içerisinde iş bulabilir, almanca öğrenebilir ve yarı-zamanlı işlerde çalışabilirsiniz. 

Son olarak, bu bilgiler birkaç farklı kaynak taraması yaparak elde edilmiştir. Yukarıda faydalandığımız kaynaklara girip detayları öğrenmeniz çok daha iyi olacaktır. Ayrıca nitelikli göç yasası ile ilgili merak ettiklerinizi danışmanlık merkezlerinden öğrenebilirsiniz. Yazımızın sizler için faydalı ve yol gösterici olmasını umuyoruz. Bununla birlikte en doğru bilgiyi öğrenebilmek için mutlaka danışmanlık merkezlerinden ya da konsolosluk sitelerinden bilgi alınız.

Daha fazla bilgi için: Turkei  ziyaret etmeyi unutmayın. Ayrıca Almanya çalışma vizesi ile ilgili merak ettikleriniz için tıklayınız.