fbpx

2022’ de Nasıl Tasarruf Yapılır?

Nasıl tasarruf yapılır? Eğer sizde 2022 ekonomik koşullarında nasıl tasarruf yapılacağını merak ediyorsanız bu yazımızı mutlaka okuyun. Bildiğiniz gibi son zamanlarda yaşadığımız ekonomik sorunlar günlük hayatımızı son derece olumsuz etkilemeye başlamıştır.

Zorunlu ihtiyaçlarımızı karşılamak bile oldukça güç bir hale gelmiştir. Ve bu durum zihnimizi sürekli meşgul ederek üretkenliğimizi etkileyebiliyor. Gelecek kaygısı ya da alışmış olduğumuz yaşam standardını sürdürmemek zihinsel olarak yorucu bir süreç olabiliyor. 

Nasıl Tasarruf Yapılır? 

Gelin bu soruya daha önce verilen klişeleşmiş cevapları tartışalım.

  1. Evde yemek yapın. 
  2. Doğalgaz, elektrik ve su tasarrufu yapın.
  3. İhtiyacınızdan fazla yiyecek almayın.
  4. Harcadığınız para ile kazandığınız parayı karşılaştırın.

2022’de evden yemek yaparak nasıl tasarruf yapılır?

Bu soruya cevap vermeden önce haftada kaç öğün yemek yediğinizi düşünün. Bir günde iki öğün yemek yediğinizi varsayarsak haftada 14 öğün yemek yiyorsunuz demektir. Ve bu öğünler için yemeğinizi evde kendiniz yaparsanız tasarruf edebilirsiniz.

Ortalama bir öğün için harcayacağınız miktar 50 TL civarındadır. Fakat siz çok daha azına evde yemek yapabilirsiniz. Dolayısıyla dışarıdan yemek alırken aynı yemeği evde ne kadar masrafla yapacağınızı mutlaka düşünün. 

2022’de doğalgaz, elektrik ve su tasarrufu nasıl yapılır?

Doğalgaz, elektrik ve su kullanımlarına gelen zamlar oldukça can sıkıcı olabiliyor. Özellikle kış mevsiminde ödediğimiz faturalar maaşımızın büyük bir kısmını oluşturuyor. Gelin her birini tek tek ele alalım ve tasarruf yöntemlerini tartışalım. 

  • Doğalgaz faturasından tasarruf edin!

Isınmadan tasarruf konusu oldukça tartışmalı bir konudur. Her şeyden önce, evimizin yeterince sıcak olmasını bekleriz. Soğuk ortam enerjimizi düşürür ve hareket alanımızı kısıtlar. Dolayısıyla, tasarruftan kastımız soğukta idare etmek olmamalıdır.

Peki nasıl daha az doğalgaz faturası öderiz? Isınma da bildiğiniz gibi yalıtım ve enerji verimliliği çok önemlidir. Büyük ve eski bir evde oturarak kiradan tasarruf ediyor olabilirsiniz ama bu evi ısıtırken çok fazla doğalgaz faturası ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenler, küçük, merkezi sistemle ısınan ve ısı yalıtımı iyi olan evler tercih edebilirsiniz. 

  • Elektrik faturasından tasarruf edin!

Elektrik faturasında tasarruf etmek için herkesin önerdiği gibi beyaz eşyaları gece 22:00’dan sonra çalıştırabilirsiniz. Ayrıca beyaz eşya tercih ederken A enerji sınıfı tercih edebilirsiniz. Bunlar dışında elektriğe ısıya dönüşten eşyalarınızı dikkatli kullanın. Örneğin, çaycı da çay demlediyseniz bir termosa aktararak sıcaklığını koruyabilirsiniz. Aşırı elektrik kullanımından kaçınabilirsiniz. 

  • Su faturasından tasarruf edin!

Suya ulaşımın kolaylaşması bilinçsizce kullanılmasına yol açtığını söyleyebiliriz. Su tüketiminin en az olduğu yer evlerimiz olsa da tasarruf etmek gerekiyor. Balkonları akan su ile yıkamak, halıyı kendi imkanlarımızla yıkamak su tüketimini arttırır. Bu tarz kullanımları azaltarak su faturasından tasarruf edebilirsiniz. 

İhtiyacınızdan fazla yiyecek almayın.

Tasarruf yaparken en önemli şeylerden biri liste yapmaktır. Haftalık yapacağınız yemekleri listelemek ve ihtiyaç duyacağınız ürünleri listelemek oldukça önemlidir. Böylece listenin dışına çıkmaz ve sadece ihtiyaç duyduğunuz ürünleri alırsınız. Bildiğiniz gibi yiyecekler çabuk bozulabilir bu durumda gereksiz para harcamış olabilirsiniz. 

Harcadığınız para ile kazandığınız parayı karşılaştırın.

Harcama yaparken ödediğimiz fiyatlar miktar olarak gözümüze az gelebilir. Örneğin bir çay için 10 lira ödemek bir kahve için 20 lira ödemek bizi rahatsız etmeyebilir. Fakat bu miktarları kaç saatte kazandığınızı bilmek bakış açınızı değiştirir. Bir saat çalışarak kazandığınız parayı çaya vermek istemezsiniz. 

Sonuç olarak 2022’de tasarruf yapmak kolay değil ama mümkün. Gelecek hedeflerinizi gerçekleştirmek için para biriktirmek istiyorsanız yukarıdaki yöntemlerle tasarruf etmeye çalışın.

Ayrıca nasıl para biriktirilir ile ilgili yayınladığımız yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

2022’de Nasıl Tasarruf Yapılır?