fbpx

2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı KYK Burs Başvurusu Ne Zaman? 

KYK Burs Başvurusu ile ilgili merak edilenler?

Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından sağlanan bursa her yıl yüzbinlerce öğrenci başvuruyor. Birçok öğrenci burs ya da öğrenim kredisi imkanlarından faydalanıyor. Peki bu bursa kimler başvurabilir? 2022-2023 KYK burs başvurusu Ne Zaman? Nasıl başvuru yapılır? KYK bursu geri ödemeli mi? Burs sonuçları açıklandıktan sonra ne yapmak gerekiyor? KYK bursu kazandıktan sonra bursum kesilir mi? Bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

2022 KYK burs başvuruları her sene olduğu gibi Kasım ayında başlayacaktır. Kasım’ın ilk ya da ikinci haftası KYK burs başvuruları başlar ve bir hafta boyunca başvurular alınır. Başvuru bittikten bir ay sonra ise sonuçlar açıklanır. Dolayısıyla, 2022 KYK burs başvuruları için 1- 10 Kasım tarihlerinde hazırlıklı olun, büyük ihtimalle bu tarihlerde başvurular açılacaktır. Eğitim dönemi başladığında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın web sitesinden gelişmeleri takip etmenizi tavsiye ederiz. 

KYK Burs için kimler başvurabilir? 

Bakanlığın sitesine göre bursa; 

Ön lisans öğrencileri, lisans öğrencileri, iki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri, ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında belirlenen puan türünde ilk 100’e giren öğrenciler, kıstaslara göre Amatör milli sporcu olan öğrenciler,  burstan yararlanabilmektedir. Daha fazla bilgi için bakanlığın sitesini ziyaret etmeyi unutmayın.

https://www.gsb.gov.tr/anasayfa.html

2022 KYK burs ücretleri ne kadar?

2021-2022 eğitim-öğretim yılında KYK bursu 850 TL olarak belirlenmiştir. KYK bursları her sene belli oranda artmadığı için 2022-2023 eğitim-öğretim yılında ne kadar olacağını net olarak bilemeyiz. Fakat, son senelerdeki artış oranına bakarak 1000-1200 TL arasında bir tahmin yapabiliriz. 

Sonuçlar açıklandıktan sonra ne yapmak gerekiyor?

KYK burs sonuçları açıklandığında e-devlet üzerinden taahhütname imzalamanız gerekiyor. Taahhütname imzalamak için 3-5 iş günü gibi bir kısıtlı zamanınız olacak, bu nedenle sonuçlar açıklanır açıklanmaz taahhütnameyi onaylamanızı tavsiye ederim. Daha sonra, sizin için belirlenen tarihlerde ve Ziraat Bankası şubesinde işlemlerinizi tamamlamanız gerekiyor.

KYK bursu kesilir mi? Hangi koşullarda KYK bursu kesilir? KYK bursu kesilir mi?

KYK bursunu almaya devam edebilmeniz için sağlamanız gereken bazı kurallar vardır. İlk olarak not ortalamanı 4’lük sistemde 2.00’nin; 100’lük sistemde 53.33’ün altına düştüğünde KYK bursunuz kesilir.  Ayrıca, disiplin suçu sonucunda okul ile ilişkiniz kesildiğinde KYK bursunuz kesilir. Son olarak asgari ücretin üzerinde gelir elde ettiğiniz bir işiniz var ise KYK bursunuz kesilir. 

2022 KYK burs başvurusu nasıl yapılır?

KYK burs başvurunuzu e-devlet üzerinden yapmanız gerekiyor. TC kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme girdikten sonra arama kısmına “KYK burs ve öğrenim kredisi başvuru” yazarsanız ilgili sayfaya gidebilirsiniz. Bu noktada tüm bilgileri eksiksiz ve doğru girmeniz oldukça önemlidir. Yanlış ve eksik bilgiler KYK bursu almanıza engel olabilir. Daha fazla bilgi için yazımıza göz atın.

KYK bursu geri ödemeli mi?

KYK Burs ve Öğrenim Kredisi farklı şeylerdir. Burs kazandığınızda bunu geri ödemek zorunda kalmazsınız, karşılıksızdır. Fakat, öğrenim kredisi farklıdır. KYK öğrenim kredisi aldığınızda mezun olduktan iki yıl sonra borcunuzu ödemeye başlamanız gerekiyor. Bu borç hem taksitlendirilebilir hem de peşin olarak ödenebilir. 

KYK bursu ve öğrenim kredisi imkanlarından faydalanmak isteyen öğrenciler başvuru dönemini mutlaka takip etmeli. Birçok öğrenciye ya burs yada öğrenim kredisi çıkıyor. Sizde bu imkandan faydalanmak isterseniz Kasım ayında mutlaka başvurunuzu yapmalısınız.