fbpx

e-Devlet’ten İkametgah Belgesi 3 Dakikada Nasıl Alınır? e-Devlet Üzerinden İkametgah Değişikliği Nasıl Yapılır?

ikametgah belgesi

Eskiden ikametgah belgesi almak için nüfus müdürlüklerine gitmek gerekiyordu. İkinci bir seçenek de mahalle muhtarlığına gidip belli bir ücret verip almaktı. e-Devlet’in 2008’de halkın kullanımına sunulmasıyla beraber vatandaşlar birkaç adımı takip ederek online bir şekilde alabilmekteler. Bu yazımızda takip etmeniz gereken adımları basitçe anlattık.

İkametgah belgesi, kamu kuruluşlarında ve diğer birçok özel kurumlarda yapılan birçok işlem için istenebilmektedir. Peki bu belge tam olarak neyi ifade etmektedir?

İkametgah Belgesi Nedir?

Resmi bir belgedir. Vatandaşların ikame ettikleri yeri, yani oturdukları adresleri gösterir. Eskiden bu belgeyi almak için nüfus müdürlüklerine ya da mahalle muhtarlıklarına gidip belli bir ücret vermek gerekirdi. Uzun bir süredir bunlara gerek kalmadan da online bir şekilde e-Devlet kapısı ile alınabiliyor.

e-Devlet kapısında bir işlem yapabilmek için kesinlikle bir e-devlet şifrenizin olması gerekiyor. e-Devlet şifrenizle açtığınız e-Devlet hesabınızın da bulunması gerekiyor. Sistemde kayıtlı bir hesabınız varsa online olarak istediğiniz belgeyi temin edebilirsiniz.

e-Devlet üzerinden ikametgah belgesi nasıl alınır adım adım:

  • 1. Adım: e-Devlet ikametgah belgesi sorgulama sayfasınız açmak için bu adrese girin.
  • 2. Adım: Giriş yapabilmek için e-Devlet hesap bilgilerinizi kullanın.
  • 3. Adım: Okuduğunuz bilgilendirme yazısını onaylayın.
  • 4. Adım: Belgeyi kimin için alıyorsanız o kişiyi seçin.
  • 5. Adım: Belgenin neden verileceğini seçin.
  • 6. Adım: Belgeyi indirip kaydedin.

1. Adım: e-Devlet ikametgah belgesi sorgulama sayfası:

Sorgulama sayfasına gidebilmek için önünüzde iki seçenek var: Birinci seçenek size yukarıda verdiğimiz bağlantı. İkinci seçenek ise e-Devlet uygulamasında veya sayfasında arama çubuğuna ikametgah belgesi yazmak. Yerleşim Yeri (İkametgah) ve Diğer Adres Belgesi Sorgulama sayfası olarak geçen bu hizmet Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir.

2. Adım: Giriş yapabilmek için e-Devlet hesap bilgilerinizi kullanın:

Söz konusu belgeyi almak için yukarıda da belirttiğimiz gibi e-Devlet hesabı gerekmektedir. Hali hazırda hesap bilgileriniz bulunmakta ise TC kimlik numaranız ve şifreniz girerek sisteme girişinizi sağlayabilirsiniz.

3. Adım: Okuduğunuz bilgilendirme yazısını onaylayın:

Bilgilendirme yazısı yaptığımız birçok resmi ve resmi olmayan işlemde karşımıza çıkmaktadır. Ekrana çıkan bilgilendirme metnini “Yukarıdaki Bilgilendirme Yazısını Okudum” seçeneğine tıklayıp “Devam Et” seçeneğine tıklayarak bir sonraki sayfaya geçebilirsiniz.

4. Adım: Belgeyi kimin için alıyorsanız o kişiyi seçin:

Sadece kendiniz için değil, sizinle beraber aynı konutta ikamet eden eşiniz ve ergin olmayan çocuklarınız için de ikametgah belgesi alabilirsiniz. Belgeyi kimin için almak istiyorsanız onu işaretleyip “Devam Et” butonuna tıklayıp işleminize devam edebilirsiniz.

5. Adım: Belgenin neden verileceğini seçin:

Önünüzdeki sayfada belgede bulunacak şu bilgiler size teyit amaçlı sunulacak: TC kimlik numarası, ad, soyad, ana adı, baba adı, doğum tarihi, doğum yeri, nüfusa kayıtlı olduğunuz il ve ilçe. Bu bilgileri iyice inceleyip hatasız olduğundan emin olunca bu belgeyi neden istediğinizi seçeceğiniz alanı işaretlemeniz gerekir. Bu belgeyi hangi kuruma teslim edeceğiniz bilgisi ise Kişi Talebi dışındaki Kuruma İbraz ve Kurum Talebi seçeneklerinde bulunmaktadır. Devam edebilmek için seçiminizi yapabilirsiniz.

6. Adım: Belgeyi indirip kaydedin.

Önceki sayfada devam seçeneğine tıkladıktan sonra karşınıza İkametgah belgenizin çıkması gerekir. Dosyayı direkt yazdır seçeneğine değil indir seçeneğine tıklamanız gerekir. PDF formatında indirdikten sonra istediğiniz sayıda yazdırabilirsiniz. Sonra da sizden bu belgeyi isteyen kuruma ibraz edebilirsiniz.

NOT:

  • Bir günde (24 saat) içerisinde sadece ve sadece bir tane belge oluşturabilirsiniz.
  • Verdiğiniz kurum belgenin üzerinde bulunan barkod numarasıyla belgeyi teyit edebilir.
  • Belgenin bir geçerlilik süresi vardır ve bu bilgi belgede bulunmaktadır.
  • Aldığınız belgede hata olması halinde kayıtlı olduğunuz ilçe nüfus müdürlüğüne ya da 199 numaralı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Çağrı Merkezi’ne başvurabilirsiniz.

e-Devlet üzerinden ikametgah nasıl değiştirilir?

e-Devlet üzerinden yapabileceklerinizin sayısı ikametgah belgesi almakla da sınırlı değil. e-Devlet ikametgah değiştirme özelliği ile artık oturmadığınız meskenlerden taşındığınız meskenlere adres değiştirme işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Yapacağınız birçok resmi işlemin bazı şartları olduğu gibi e devlet ikametgah değiştirme işlemi için de sağlamanız gereken bazı şartlar bulunuyor. İşte bunlardan birkaçını aşağıda sizin için sıraladık:

  • Burada dikkat etmeniz gereken birinci öncül, taşındıktan sonraki 30 gün içerisinde e devlet ikametgah değişikliği için başvuru yapmanız. 30 gün geçtikten sonra artık başvuru yapamazsınız.
  • Dikkat etmeniz gereken ikinci öncül ise taşındığınız meskenin durumu. Eğer boş bir meskene taşınıyorsanız herhangi bir sorun çıkmadan adresinizi girerek bu işlemi tamamlayabilirsiniz.
  • Eğer taşındığınız mesken dolu veya birilerinin yanına taşınacaksanız yine başvuru yapabilirsiniz fakat o evde halihazırda oturan birinin sizin oraya taşındığınızı e-devlet üzerinden onaylaması gerekiyor.

İkametgah belgesi nedir?

Vatandaşların ikame ettikleri yeri, yani oturdukları adresleri gösterir.

Online alınabilir mi?

Evet, online bir şekilde e-Devlet kapısından alınabilir.

Eşim ve çocuklarım için de alabilir miyim?

Eğer sizinle ikamet ediyorlarsa evet alabilirsiniz.

Resmi bir evrak mı?

Evet, tüm resmi işlemleriniz için kullanabilirsiniz.

Verdiğim kurum tarafından teyit edilebilir mi?

Evet barkodlu bir belge olup verdiğiniz kurum tarafından sorgulanabilir.