fbpx

Erasmus nedir? nasıl başvurulur? şartları nelerdir?

Ülkemizin gençlerinin %90’ı Avrupa’ya çıkma hayalı kuruyor, ve bunun en kolay yolu da Erasmus bursudur. O yüzden sizler için bu yazıyı hazırladım hem Erasmus’a nasıl başvuracağınızı anlatacağım hem de gerekli evraklar ve şartları anlatacağım

Avrupa Birliği, Erasmus programı ile Avrupa üniversiteleri arasında akademik değişim ve etkileşimi desteklemeyi amaçlamaktadır. Öğrencisi oldukları üniversitelerde ilk senesini başarıyla tamamlayan öğrenciler, Erasmus programına kayıt olarak 3-12 ay arasında değişen sürelerde yabancı bir üniversitede uluslararası deneyim kazanma şansına sahiptirler.

Öğrenciler Erasmus programı sayesinde akademik becerilerini geliştirmekle beraber iş hayatına yönelik profesyonel donanım da elde ederler. Üstelik tüm bunların yanında dil bilgilerini ilerletirken çeşitli kültürleri de tanıma fırsatı yakalarlar.

Erasmus ile Nereye Gidilir?

Erasmus programına Avrupa Birliği Üyesi olan 30 ülke ve bu ülkelere ilaveten Türkiye, İzlanda, Norveç, Makedonya ve Lihtenştayn katılım gösteriyor. Öğrenciler Erasmus sayesinde üniversite değişimi yapabiliyor ve eğitimlerine kendi karar verdikleri Avrupa üniversitelerinde devam edebiliyorlar.

İşte Erasmus’la gidilebilecek ülkeler:

Almanya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Makedonya, Avusturya, Polonya, Romanya, İsveç, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Türkiye, İzlanda, Norveç, Kıbrıs ve Lihtenştayn.

Koşullu olarak Eramus programına katılan ülkeler: 

Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Sırbistan, Karadağ, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye, Tunus ve Rusya.

Erasmus Başvurusu Nasıl Yapılır?

Erasmus’ta eğitimde başarılı olmak için elbette başta dil becerileri önemli bir ön koşul olarak öğrencilerin karşısına çıkıyor. Ayrıca istenen belgelerin de önceden hazırlanmış olması gerekiyor. Bu belgeler genellikle öğrenci belgesi, yabancı dil sınav sonuç belgesi, transkript ve detaylı bir özgeçmişten oluşmaktadır.

Erasmus’u kazanmak için şartları nelerdir?

Erasmus bursu/hibesi sadece  AB (Avrupa Birliği) vatandaşı olan öğrencilere ve Türkiye, İzlanda, Norveç ve Lihtenştayn vatandaşlarına verilir. Erasmus bursu almak için yerine getirilmesi gereken şartlar şunlardır:

Üniversite okuyor olmak,

Üniversitenin en az ilk yılını başarıyla tamamlamış olmak,

Gidilecek üniversitenin öğrenim dilini yeterli seviyede bilmek,

Erasmus’a daha önce katılmamış olmak,

Erasmus gibi başka bir AB projesinden hibe almamış olmak.

Yeni bir dil öğrenmek, seyahat ederken yerel halkla bağlantı kurmana ve yurt dışında çalışma ve eğitim fırsatlarını genişletmene yardımcı olacaktır, ancak doğru olanı seçmek zor olabilir. 

İkinci bir dil öğrenmenin faydalı olduğuna şüphe yok. Dünyanın her yerinden insanlarla bağlantı kurmana yardımcı olmasının yanı sıra ders çalışırken veya özgeçmişini güçlendirmek için de harika bir kaynaktır. Ama hangi dili seçeceğine nasıl karar vereceksin?

Bir dil seçerken, seyahat, eğitim ve kariyer hedeflerinin yanı sıra ilgi alanlarına da bakmak önemlidir. Yine de takılıp kaldıysan, 2021’de öğrenilecek en iyi dillerin hangileri olduğuna dair birkaç fikrimiz var.

Hangi Dilleri Öğrenmem Gerek?

Günümüz dünyasında birden fazla dil bilmek neredeyse hayati önem taşımaktadır. Şirketlerin çoğu global ve birden çok dil bilen yeteneklere olan talep yüksektir. Fakat artık İngilizce bilmenin ayrıcalık teşkil etmediği ve şirketlerin İngilizce’nin zaten bilindiği kabul edilip ikinci ve üçüncü yabancı dil bilgilerine baktığı bugünlerde eminim hepimizin aklında ”İngilizce tamam ama başka hangi dili öğrenmeliyim?” sorusu yatıyordur.

Eğer sen de bu konuda yol gösterilmesine ihtiyaç hissediyorsan ve ikinci hatta belki üçüncü bir dil öğrenmeyi çok isteyip hangisine başlayacağın konusunda karar veremiyorsan, işte bu yazı senin için! 

Tüm diller eşit yaratılmadığı için bazıları seni diğerlerinden daha ileri götürür. Mesleğin, hedeflediğin kariyer ve ilgi alanların doğrultusunda şekillenebilecek ve önem sırası değişebilecek olan listemize hoş geldin!

İngilizce dışında öğrenilmesi gereken en önemli dilleri şöyle sıralayabiliriz:

  • İspanyolca
  • İtalyanca
  • Fransızca
  • Çince (Mandarin)
  • Almanca
  • Japonca
  • Portekizce
  • Rusça
  • Korece
  • Arapça
  • Hintçe