fbpx

Eğitim Bilişim Ağı (EBA) Nedir? EBA ‘ya Giriş Nasıl Yapılır?

EBA
EBA

Pandeminin ortaya çıkışı ve teknolojinin de ilerlemesiyle beraber resmi kamu kurumlarda yapılması gereken birçok işlem online platformlara taşındı. Bunlardan biri de öğrencilerin online bir şekilde öğretmenlerinden ders almalarına olanak sağlayan platformlardan biri olan Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’dır.

Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü öğrencilerin ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuş bir platformdur. Bu yazımızın devamında EBA platformu hakkında merak ettiğiniz bilgilere ulaşabilir, nasıl kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.

EBA nedir?

eba
eba

Corona virüsünün ortaya çıkması sonrasında tüm dünyada pandemi koşullarının ilan edilmesiyle beraber ilk ve orta okullarda örgün eğitim ve öğretime ara verildi. Fakat öğrencilerin derslerinden geri kalmaması için uzaktan eğitim platformu olan bu sistem öğrencilerin ve öğretmenlerin kullanımına sunuldu. Eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıklamalarından sonra 23 Mart 2020’den itibaren ilkokul birinci sınıftan 12. sınıfa kadar olan sınıflar tarafından kullanılmaya başlandı. Öğrenciler, öğretmenler ve veliler e-Devlet şifresiyle ve diğer giriş seçeneklerini kullanarak giriş yapabildiler.

Pandemi şartlarının ortadan kalkması ve öğrencilerin örgün eğitim ve öğretim hayatlarına devam etmesiyle beraber eski popülaritesini kaybetse de sisteme kaydedilen dersler hala sistemde bulunmakta ve dileyen öğrenciler hala o derslerden faydalanabilmektedir.

Öğretmenler nasıl giriş yapabilir?

eba akademik destek
eba akademik destek

Söz konusu platformunun öğrenci, öğretmen ve veli girişleri şeklinde üç ayrı giriş seçeneği bulunmaktadır. Bu üç gruptan biri olan öğretmenler MEBBİS veya e-Devlet hesaplarıyla söz konusu sisteme giriş yapabilirler. Öğretmenler giriş yapmak için burada verilen linke tıklayıp resmi sayfasına gitmelidir. Sayfada sağ üst bölgede yer alan öğretmen seçeneği tıklanmalıdır. Ardından giriş seçeneklerinin olduğu sayfadan bir giriş seçeneği seçilmelidir.

Öğretmenler, öğrenciler için giriş şifresi oluşturabilir mi?

Öğretmenlerin öğrencileri için de giriş şifresi oluşturabilirler. Öğretmenlerin öğrencileri için giriş şifresi oluşturabilmeleri için atması gereken ilk adım öğrencilerin kullanması için tek kullanımlık bir şifre oluşturmalarıdır. Öğrenciler bu tek kullanımlık giriş şifresiyle kendileri için hesap oluşturabilirler. Öğretmenler öğrencileri için hesap oluşturmak için aşağıdaki adımları takip edebilirler:

  • Giriş yaptıktan sonra profil resimlerinin hemen altında bulunan menüden “Öğrenci Şifresi Oluştur” seçeneğine tıklayıp hesap oluşturmanın ilk adımını atabilirler.
  • İkinci adım tek kullanımlık şifre verilecek öğrencinin TC kimlik numarası girilir.
  • Öğrenciye veya velisine ait bir eposta adresi ve telefon numarası girilir.
  • Şifre oluşturmak için “Şifre Oluştur” butonuna tıklanmalıdır.
  • Öğrenciye tek kullanımlık şifre verilir. Şifre verildikten sonra öğrenciden kendisine ait bir şifre oluşturmasını istemeyi unutmamak gerekir.

Not: sistemde sadece konu anlatımları değil performans testleri de bulunmaktadır. Öğrenciler bu testler aracılığıyla konularını pekiştirebilirler.

Kaynaklar: Webtekno,

EBA nedir?

Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü öğrencilerin ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuş bir platformdur.

EBA’yı kimler kullanabilir?

Bu platformunun öğrenci, öğretmen ve veli girişleri şeklinde üç ayrı giriş seçeneği bulunmaktadır. Dolayısıyla hem öğrenciler hem öğretmenler hem de veliler kullanabilirler.

EBA hala kullanılıyor mu?

Pandemi şartlarının ortadan kalkması ve öğrencilerin örgün eğitim ve öğretim hayatlarına devam etmesiyle beraber eski popülaritesini kaybetse de sisteme kaydedilen dersler hala sistemde bulunmakta ve dileyen öğrenciler hala o derslerden faydalanabilmektedir.

EBA akademik destek için kullanılabilir mi?

Evet, sistemde sadece konu anlatımları değil performans testleri de bulunmaktadır. Öğrenciler bu testler aracılığıyla konularını pekiştirip EBA’dan akademik destek alabilirler.

EBA akademik destek giriş işlemleri nasıl yapılır?

Öğretmenler MEBBİS veya e-Devlet hesaplarıyla söz konusu sisteme giriş yapabilirler.