fbpx

e-Devlet Üzerinden Hac ve Umre İşlemlerini Yapma Rehberi

e-Devlet’e yeni eklenen işlemler gün geçtikçe artıyor. Son gelen düzenlemelerle beraber e-Devlet üzerinden Hac ve Umre işlemlerinin hepsi yapılabilir hale geldi. Artık hac ve umre işlemleri için farklı farklı kurumlara başvurmanıza gerek yok. Hepsini e-Devlet kapısı üzerinden yapabilirsiniz.

Her yıl binlerce müslüman hac ve umre ibadetini yerine getirmek için kutsal toprakları ziyaret ediyor. Gitmeden önce halletmeleri gereken bazı işlemler bulunuyor. Bu işlemlerden bazıları şöyle:

Hac ön kayıt, kura sonuç, organizasyon seçimi, hac kesin kayıt işlemleri, hac ve umre eğitimleri

Hac ve umre aynı mı ?

Her yıl milyonlarca Müslümanın bu ibadetleri yerine getirmek için kutsal topraklara uçtuğu biliniyor. Hac ve umre aynı mı sorusuna verilecek cevap ikisinin aynı ibadeti temsil etmediğidir. Hac ibadeti farz olan bir ibadettir ve yılda bir defa sadece belli bir ayda yapılır. Hac tarihi, hicri takvime göre hesaplanır ve hac ibadeti yerine getirilirken Kurban Bayramı orada geçirilir.

Umre ne demek sorusuna verilecek cevap ise umrenin de hac gibi dini bir ibadet olduğu ama bu ibadetin sünnet olduğu ve yılın her ayı yapılabileceğidir. Hac ve umre ne demek sorusu bu şekilde kısaca cevaplanabilir.

Diyanet hac ve umre fiyatları 2022 yılında ne kadar oldu?

e-devlet üzerinden hac ve umre
e-devlet üzerinden hac ve umre

Hacca gitmek kaç tl 2022 yılında diye baktığımıza 66 bin lira ile 86 bin lira arasında değiştiği görülüyor. Tabii ki hac fiyatları genel olarak dolar üzerinden hesaplandığı için fiyatlar dolar kurunun değişmesine bağlı olarak değişebilir.

Diyanet hac ve umre fiyatları listesinden 2022 yılı umre fiyatları ne kadar diye baktığımızda ise ortalama 20 000 lira olduğu görülüyor. Yine buradaki fiyat da dolar üzerinden hesaplandığı için kura bağlı olarak değişecektir. 2022 umre var mı sorusuna verilecek cevap ise evet 2022 yılında umre ibadetini yerine getirmek isteyen umre adayları ibadetlerini yerine getirebildiler.

e-Devlet üzerinden hac ve umre işlemleri nasıl yapılır?

e-devlet üzerinden hac ve umre
e-devlet üzerinden hac ve umre

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş yaptığı açıklama sonrasında e-devlet üzerinden hac ve umre işlemlerinin nasıl yapılacağına dair süreç belirginleşti. Kendisi konuşmasında şunları vurguladı:

“Hac ön kayıt, kura sonuç, organizasyon seçimi, kesin kayıt işlemleri ile eğitimlere ilişkin bilgilerin bulunduğu ilave hizmetler hac işlemleri çatısı altında tek bir hizmette toplanmıştır.”

Bu açıklamayı ‘Hac İşlemleri e-Devlet Kapısında ‘ tanıtım programında yapmıştı. Bilindiği gibi umre ve Kudüs ziyaretlerine yönelik kayıtlar 22 Nisan 2022 tarihinden itibaren alınmaya başlanmıştı. 9 Mayıs 2022 itibaren ise hac organizasyon tercihi ve hac kesin kayıt işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir.

e-Devlet üzerinden hac ve umre için yapılabilen işlemler:

  • hac ön kayıt işlemleri
  • Kura sonuç sorgulama
  • hac organizasyon seçimi
  • Hac ve umre kesin kayıt işlemleri ile eğitim
  • Hac için aşı işlemleri
  • Hac için pasaport işlemleri
  • Kutsal topraklara gidiş dönüş işlemleri
  • Hac otel bilgileri
  • Hac kafile görevlilerine ilişkin bilgiler

e-Devlet üzerinden hac ve umre işlemleri adım adım

e-devlet üzerinden hac ve umre
e-devlet üzerinden hac ve umre

TC No ile hac sorgulama olarak da geçen e-Devlet üzerinden hac ve umre işlemlerinizi yapabilmek için bir e-Devlet hesabınızın olması gerekiyor. e-Devlet hesabınız yoksa herhangi bir PTT şubesinden 2 lira karşılığında alabilirsiniz. e-Devlet hesabı ve daha fazlası için buradaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Adım #1: Buradan e-Devlet hesabınıza giriş yapınız.

Adım #2: Açılan sayfada geçmiş başvurularınızı görebilirsiniz.

Diyanet umre fiyatları 2022 ne kadar?

Umre ve hac fiyatları gidilen süreye göre değişse de umre fiyatları şu an ortalama 20 000 lira civarındadır.

Hacca gitmek kaç tl 2022?

Hac fiyatları da dolar kuruna göre artıp azalsa da şu an ortalama 100 000 tl civarıdır.

TC no ile hac sorgulama nasıl yapılır?

e-Devlet üzerinden TC no ile hac sorgulama yapılabilir.