fbpx

Trafik Cezası Sorgulama İşlemi e-Devlet Üzerinden Nasıl Yapılır?

e-devlet trafik cezası sorgulama
e-devlet trafik cezası sorgulama

Hiç istemesek de bazen araç kullanırken bazen trafik cezası alabiliyoruz. Aldığımız bu cezanın ne kadar olduğunu bilmek ve ödeme işlemlerini yapmak artık online olarak da yapılabiliyor. Trafik cezası sorgulama işlemlerimizi e-Devlet kapısı üzerinden gerçekleştirebiliriz.

e-Devlet üzerinden trafik cezanızı ödeyebilmek için bir e-Devlet hesabınızın olması gerekiyor. e-Devlet hesabınız yoksa e-Devlet şifrenizi nüfus cüzdanınızla birlikte PTT ye başvuru yapıp 2 Tl karşılığında alabilirsiniz. Şifrenizi unutmanız halinde ikinci bir defa herhangi bir PTT şubesine şifre istemek için başvuru yaptığınızda bu ücret 4 tl olacaktır. e-Devlet ile ilgili daha detaylı yazımıza şuradan göz atabilirsiniz.

e-Devlet üzerinden trafik cezanızı ödemek için diğer bir şart da trafik cezasını öğrenmek istediğiniz aracın üzerinize kayıtlı olmasıdır. Araç üzerinize kayıtlı değilse sizin aracınız olsa dahi yazılan cezayı görüntüleyemezsiniz. Bu durumda başkalarının üzerine kayıtlı araçlara yazılan cezaları da görüntüleyemezsiniz. Bu yazımızda size yazılan cezaları e-devlet trafik cezası sorgulama işlemini 3 adımda nasıl yapabileceğinizi anlattık.

e-Devlet ile trafik cezası sorgulama işlemleri

e-devlet giriş

Resmi kurumlarda yapılabilen birçok işlem e-Devlet kapısı ile birlikte online olarak yapılabilir hale geldi. Bunlardan biri de trafikte seyir halindeyken bize yazılan trafik cezaları. Cezanızı öğrenmek için takip etmeniz gereken adımlar:

  1. e-Devlet kapısına giriş yapabilmek için buradaki adrese https://www.turkiye.gov.tr/  tıklayın. Açılan pencerede daha önceden oluşturmuş olduğunuz hesabınıza, sayfada bulunan giriş seçeneklerinden birini kullanarak giriş yapın.
e-devlet trafik cezası sorgulama
e-Devlet trafik cezası sorgulama

2. Aşağıda da resmi gözüken açılan pencerede arama çubuğuna “ceza” yazın. Arama butonuna basmadan önce öneri şeklinde bir liste çıkacaktır. Bu listede çıkan başlıklardan biri olan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” başlığına tıklayın.

e-devlet trafik cezası sorgulama
e-devlet trafik cezası sorgulama

3. Bir önceki sayfada devam dediğiniz takdirde açılacak olan sayfada adınıza yazılmış cezalar varsa görebilirsiniz. Bazen sistemin yoğun olmasından ötürü cezalar geç görüntülenebilir. Adınıza yazılmış cezaları bankadan, mobil bankacılıktan ya da online bir şekilde internet vergi dairesinin adresinden ödeyebilirsiniz.

e-Devlet Kapısı uygulamasını mobil telefonunuza indirip kullanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken işlem telefonunuzun Playstore ya da Applestore dijital mağazalarını ziyaret ederek arama çubuğuna e-devlet yazmak. Çıkan uygulamalardan e-devlet logosu taşıyan uygulamayı mobil telefonunuza indirip giriş yaptıktan sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.

e-Devlet uygulamasında trafik cezasını sorgulamanın yanında birçok farklı işlem de yapabilirsiniz. Bunlardan birkaçı öğrenci belgesi, sabıka kaydı, çalışma hayatımdır. Burada daha sayamadığımız farklı resmi işlemler yapmamıza da olanaklar sağlar. Vatandaşlar bu uygulamayı 2008 yılında hizmete sunulduğundan beri aktif olarak kullanmaktalar.

Not: Yukarıda verilen bilgiler Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek kişi) işlemleri için de kullanılabilir.

Kaynaklar: 1, 2,

e-Devlet üzerinden trafik cezası sorgulanabilir mi?

e-Devlet hesabınız olması ve buna erişiminizin olması halinde kolay bir şekilde sorgulama işlemi yapılabilir.

Trafik cezası internetten ödenebilir mi?

Evet, mobil bankacılık üzerinden ya da internet vergi adresinin web sitesi üzerinden ödeme işlemleri gerçekleştirilebilir.

Trafik cezam var mı nasıl öğrenebilirim?

e-Devlet kapısı üzerinden e-Devlet hesabınıza giriş yapıp cezanız olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey herhangi bir PTT şubesinden aldığınız bir e-Devlet şifresi.

Yazılan trafik cezaları e-Devlete ne zaman düşer?

Normal şartlarda 3 iş günü içerisinde tüm cezalar e-Devlet’e düşer. 10 gün tamamlandığında ise kişiye cezasını ödemesi için tebligat gönderilir.

Plakadan Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

e-Devlet hesabı ile e-Devlet kapısına giriş yapılır. Ana sayfada bulunan arama çubuğuna plakadan borç sorgulama yazılır. Listede ilgili olan başlığa tıklanıp borç sorgulama işlemi tamamlanır.