fbpx

e-Devlet Miras Sorgulama Özelliği ile Size Ne Kadar Miras Kaldığını Öğrenin

e-Devlet kapısı birçok kamu hizmetini eklemeler ve güncellemeler yaparak online bir şekilde vatandaşlara sunmaya devam ediyor. Kendisine miras kaldığını düşünen bir varis, e-Devlet miras sorgulama özelliğini kullanarak kendisine ne kadar miras kaldığını öğrenebilir.

Bilindiği gibi 2015 yılından beri UYAP ile mirasçılık belgesi sorgulanabiliyordu. Özellikle ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” ile “Mirasçılık Belgesinin İptali” kararları UYAP üzerinden görüntülenebiliyor.

Kendisine miras kalan varis bu mirası kabul etmeye karar verirse e-devlet üzerinden soy ağacı miras sorgulama, miras sorgulama t.c. yoksa, ölen kişiye ait tapu sorgulama, uyaptan miras sorgulama gibi kelimeleri içeren aramalar yaparak e-Devlet miras sorgulama işlemini tamamlayabilir.

e-Devlet miras sorgulama nasıl yapılır sorusunun cevabı

Size kalan mirası öğrenmek için herhangi bir resmi kurumu ziyaret etmenize gerek yok bunun için e-Devleti kullanabilirsiniz. Aşağıdaki adımları takip ederek istediğiniz o sorgulamayı yapabilirsiniz.

Adım #1: Yapmanız gereken ilk şey buradan e-Devlet hesabınıza T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizi kullanarak giriş yapmak.

e-devlet miras sorgulama
e-devlet miras sorgulama

e-Devlet hesabınız yoksa size yakın herhangi bir PTT şubesine giderek kendinize bir e-Devlet şifresi alıp e-Devlet hesabınızı oluşturabilirsiniz. e-Devlet şifrenizi unuttuysanız buradaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Adım #2: Ana sayfada bulunan arama çubuğuna şu arama terimlerinden birini girin: noter veraset ilamı sorgulama, veraset ilamı sorgulama, dededen miras sorgulama, e-devletten veraset ilamı nasıl alınır.

e-devlet ile miras sorgulama
e-devlet ile miras sorgulama

Bu arama terimlerinden herhangi birini girdiğiniz takdirde karşınıza Adalet Bakanlığı/Veraset İlamı Sorgulama ve Türkiye Noterler Birliği/Veraset İlamı Sorgulama şeklinde iki seçenek çıkacaktır.

Adım #3: Adalet Bakanlığı/Veraset İlamı Sorgulama seçeneğini seçin.

e-devlet miras sorgulama
e-devlet miras sorgulama

Bu başlığı seçtikten sonra karşınıza çıkan uyarının altında bulunan “Miras Bırakan T.C. Kimlik Numarası” yazısının altındaki boşluğa size miras bırakan kişinin T.C. kimlik numarasını girerek sorgulamanızı tamamlayabilirsiniz.

Bu sayfada karşınıza çıkan uyarı metni şu şekilde olacaktır:

Yargı birimlerinden alınan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talepleri UYAP üzerinden elektronik ortamda 06.03.2015 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır. 16.12.2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” ve “Mirasçılık Belgesinin İptali” kararları bu hizmet üzerinden görüntülenebilecektir.

Bu sayfada e-Devlet miras sorgulama özelliği dışında yapabileceğiniz diğer işlemler ise şöyle sıralanabilir:

  • Murise Ait Hukuk Dava Dosyası Sorgulama
  • Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama
  • Murise Ait İdari Dava Dosyası Sorgulama
  • Murise Ait İcra Dosyası Sorgulama


Ne kadar miras kaldığını nasıl öğrenebilirim?

e-Devlet miras sorgulama özelliğini kullanarak ana sayfada arama çubuğuna veraset ilamı sorgulama yazın. Ardından Adalet Bakanlığı/Veraset İlamı Sorgulama başlığını seçin. Burada uyarı metninin altında bulunan boşluğa size miras bırakan kişinin T.C. numarasını girip size ne kadar miras kaldığını öğrenin.

E devletten miras sorgulama nasıl yapılır?

T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizi kullanarak e-Devlet hesabınıza giriş yapın. Ardından arama kısmına veraset ilamı sorgulama yazın. İlk başlığı yani Adalet Bakanlığı/Veraset İlamı Sorgulama seçeneğine tıklayın. Uyarının aşağısında bulunan boşluğa size miras bırakan kişinin T.C. kimlik numarasını girin ve size bırakılan mirası öğrenin.

UYAP miras sorgulama nasıl yapılır?

UYAP Bilişim Hizmetleri e-Devlet içerisinde bulunan bir hizmettir. Dolayısıyla e-Devlet üzerinden mirasınızı sorguladığınızda UYAP hizmetini kullanmış olursunuz. Bunun için e-Devlet hesabınıza giriş yapıp arama kısmına veraset ilamı sorgulama yazın. Bunun ardından Adalet Bakanlığı/Veraset İlamı Sorgulama başlığını seçin. Size miras bırakan kişinin T.C. kimlik numarasını girin ve size kalan mirası öğrenin.