fbpx

e-Devlet CİMER Başvurusu Nasıl Yapılır? Sorgulama Sonucuna Nasıl Bakılır?

cimer başvuru sorgulama
cimer başvuru sorgulama

2015 yılında CİMER başvuru hizmeti vatandaşların kullanımına sunulduğundan beri vatandaşlar; şikayet, öneri ve taleplerini artık aracısız bir şekilde özel olarak cumhurbaşkanlığına iletebilir hale geldiler.

Kullanıma sunulduğunda beri bu platform, vatandaşlar için büyük kolaylıklar sağladı. Girişleri iki ayrı platform üzerinden yapılabiliyor. Bunlardan biri e-Devlet diğeri ise CİMER’in resmi web sayfasıdır. Tüm bunların dışında alternatif bir yol olarak ALO 150 hattı da bulunmaktadır. Şikayetlerinizi söz konusu hat aracılığıyla da iletebilmeniz mümkündür. Bu içeriğimizde söz konusu platform ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını vereceğiz.

CİMER nedir?

2008 yılında resmi gazetede yayınlanarak vatandaşların kullanımına sunuldu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne bağlı bir sistemi mevcuttur. Türkiye’nin dört bir yanından devlet ile aranızda bir köprü kurmanıza yardımcı olur. Şikayetlerinizi Cumhurbaşkanlığına bağlı olan bu online sistem aracılığıyla direkt ilgili kurumlara iletebilirsiniz.

CİMER başvuruları nasıl yapılıyor?

Cİmer başvuru sayfası
Cimer başvuru sayfası

Bu sistem üzerinden bir başvuru yapabilmek için ilk önce söz konusu sistemin portal sitesine giriş yapmanız gerekiyor. Giriş yaptıktan sonra web sitesinde sağ üst tarafta bulunan “Başvuru Yap” butonuna tıklayıp orada istenen bilgileri girebilirsiniz. Bilgilerinizde eksiklik çıkması dahilinde başvurularınız geçerli sayılmayacağından dolayı tüm bilgileri eksiksiz ve doğru girmeniz gerekiyor.

Bazı bilgileri (TC Kimlik No, annenizin evlenmeden önceki kızlık soyadı gibi) doğru girdikten sonra telefonunuza bir doğrulama kodu gelecektir. Size gelen doğrulama kodunu doğru bir şekilde girip başvurunuzu tamamlayabilmeniz mümkün. Annenizin evlenmeden önceki kızlık soyadını hatırlayamadığınız durumlarda kullanabileceğiniz bir yöntem daha bulunmakta: e-Devlet üzerinden başvuruyu yapmak.

e-Devlet üzerinden şikayet başvurusu nasıl yapılır?

e-devlet CİMER
e-devlet CİMER

e-Devlet ile entegre bir şekilde çalıştığından dolayı direkt olarak e-Devlet aracılığıyla sisteme giriş yapabilirsiniz (e-Devlet hesabınız yoksa bir e-Devlet hesabı edinmek için bu yazımızı inceleyebilirsiniz). Bunun için bir e-Devlet hesabınızın olması gerekmektedir. Bu sistem üzerinden giriş yaptığınızda tekrardan söz konusu platformun e-şikayet sayfasına yönlendirileceksiniz. Dolayısıyla başvurunuzu her iki yöntemi kullanarak da tamamlayabilirsiniz.

Başvuru sonuçlarına nasıl bakılır?

Başvuru yönteminiz ister telefon ile ister resmi web sayfası aracılığıyla olsun tüm bilgileri girip başvurularınızı tamamladıktan sonra her başvuru için size bir sayı verilmektedir. Bu sayıyı mutlaka not almanız gerekir. Bu sayının takibinde size verilen form aracılığıyla sonucunuza bakmanız mümkün olacaktır. Başvuru ekranına gidebilmek için “başvuruma git” seçeneğini kullanabilirsiniz.

Başvurular kaç günde sonuçlanır?

Yaptığınız şikayet ve dilekçelerinize 30 iş günü içerisinde gerekçeli cevap yazılır. Bilgi Edinme Hakkı dilekçeleri normal başvurulardan farklı olarak 15 iş günü içerisinde cevaplanır. Dolayısıyla yaptığınız başvuru türünüze göre süre uzayıp kısalabilir.

Yabancılar da başvuru yapabiliyor mu?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yanı sıra yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da başvuru yapabilir. Başvuru yapabilen diğer gruplar ise mavi kartlılar, karşılıklılık esasına dayalı olarak Türkiye’de yaşayan yabancılardır. Başvuru takibi ve sonucunu kendilerine başvuru esnasında verilen sayı ile yapabilirler. Dolayısıyla evet yabancılar da başvuruda bulunabilirler.

CİMER 500 tl, 1000 tl yardım başvuruları nasıl yapılır?

CİMER yardım başvuru sayfasına gelindikten sonra başvuru yap seçeneğiyle yardım başvurusunda bulunulabilir. Yardım paraları vatandaşların PTT kartlarına yansıdıktan sonra vatandaşlar diledikleri atm şubelerinden komisyonsuz bir şekilde gelen yardım parasını çekebilirler.

CİMER nedir?

2008 yılında resmi gazetede yayınlanarak vatandaşların kullanımına sunulan bir platformdur. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne bağlı bir sistemi mevcuttur.

CİMER nereye bağlıdır?

Cumhurbaşkanlığına bağlıdır.

CİMER şikayet başvuruları nasıl yapılıyor?

Resmi web sayfasından veya e-Devlet üzerinden başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

CİMER başvuruları e-Devlet üzerinden yapılabiliyor mu?

E-Devlet ile entegre bir şekilde çalıştığı için evet tamamlayabilirsiniz.

CİMER başvuru sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Başvuru sırasında size verilen numara ile resmi web sayfası üzerinden sonucunuzu görüntüleyebilirsiniz.

CİMER başvuruları kaç günde sonuçlanır?

Başvuru yaptığınız tarih itibariyle 30 iş günü içerisinde başvurunuz sonuçlanır.