fbpx

e-Devlet Çalışma Hayatım Hizmeti Nedir? Ne İşe Yarar?

çalışma hayatım
çalışma hayatım

e-Devlet’e eklenen yeni özelliklerden biri de çalışma hayatım oldu. Eklenen bu yeni uygulamayla beraber artık “iş aramak”, “çalışmaya başlamak”, “sigorta”, “emeklilik”, “mesleki yeterlilik” gibi hizmetlere online erişim sağlanabilir hale geldi.

Bu yazımızda cevap bulmaya çalıştığımız sorular şunlar olacaktır: “Çalışma hayatım nedir?”, “Bu hizmeti nasıl elde edebilirim?”, “Bu hizmette hangi bilgilerimi görüntüleyebilirim?”. Tüm bu soruların cevaplarının detaylarını yazımızda bulabilirsiniz.

e-Devlet’in yeni uygulaması

e-devlet çalışma hayatım
e-devlet çalışma hayatım

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin kontrolü altında bulunan e-Devlet kapısına her gün yeni hizmetler eklenmeye devam ediyor. Bu yeni uygulamalardane-Devlet Çalışma Hayatım” hakkında Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç bilgi verdi.

Ali Taha Koç, bu hizmet aracılığıyla vatandaşların “iş arama, çalışmaya başlama, sigorta, emeklilik, mesleki yeterlilik” gibi hizmetlere kolay bir şekilde ulaşabileceğini belirtti. Bunlara ek olarak Koç, bu bütünleşik hizmetin içerisine “Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Mesleki Yeterlilik Kurumu, İŞKUR ve SGK” hizmetlerinin de dahil edildiğini duyurdu. Kısacası vatandaşların çalışma hayatıyla alakalı bütün iş ve işlemler bu bütünleşik yapıda erişilebilir hale gelecek.

Proje neden tasarlandı?

e-devlet çalışma hayatım hizmetleri

Koç, bu hizmetin çalışanlar, iş arayanlar ve emekliler için özel olarak tasarlandığını ifade etmişti. Ayrıca hali hazırda emekli olan ve emekliliğine gün sayan bireylerin de “Emeklilik İşlemleri” modülünden 4A, 4B, 4C aylık bilgilerini bir aylık maaş tercihlerini, aylık kesintilerini, banka ve adres değişikliği taleplerini, aylık bilgilerine ilişkin barkodlu belge alma işlemlerini, hareketsiz ve blokeli emekli maaş sorgulama ve iade başvurusu işlemleri gibi birçok işlemi de vatandaşlara sunulan bu hizmet üzerinden online bir şekilde yapabileceklerine dikkat çekmişti.

Koç, çalışan vatandaşların ise “Çalışan Modülünden” 4A, 4B, 4C tescil bilgilerine erişebileceklerini, 4C bordro, dil tazminatı, 4A/4B iş göremezlik ödemesi bilgilerini ve ne zaman emekli olabileceklerini öğrenebileceklerini aktarmıştı. Koç ayrıca, çalışan vatandaşların şahıs ödemeleri, esnaf ve sanatkar sicil/oda bilgileri ve iş yeri kaydı/borcu yoktur belgesi sorgulama/doğrulama gibi hizmetlerin de bu platforma taşındığını ve ulaşmak isteyen bireylerin bu işlemleri sorunsuz bir şekilde yapabileceklerini belirtmişti.

Bu uygulamayı kullanarak iş arayabilir miyim?

Koç, iş aramakta olan vatandaşlar için müjdeyi vererek uygulama içerisinde “İş Arıyorum” modülünün yer aldığını söylemişti. Bu modül sayesinde iş aramakta olan vatandaşlar “İŞKUR” kayıt bilgilerine hiç zorluk çekmeden rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilecekler. Ama vatandaşların hali hazırda İŞKUR’a aktif kayıtlı olması şartı bulunmaktadır. Bu şart sağlandıktan sonra iş ilanlarına başvuru yapabilir ve kurs/program ilanlarını görüntüleyebilir ayrıca iş ilanlarını da sorgulayabilirsiniz.

Kaynaklar: 1, 2

e-Devlet Çalışma Hayatım nedir?

Devlet tarafından iş arayanlar ve emekliler için özel olarak tasarlanan bir e-Devlet hizmetidir.

e-Devlet Çalışma Hayatım hizmetinde emekliliğime kaç yıl kaldığını görebilir miyim?

Evet, Emeklilik İşlemleri modülünden bu bilgiye ulaşabilirsiniz.

e-Devlet Çalışma Hayatım hizmetinden herkes yararlanabilir mi?

Aktif bir e-Devlet hesabı olan her kullanıcı yararlanabilir.

e-Devlet Çalışma Hayatım hizmeti üzerinden 4A, 4B, 4C tescil bilgilerimi görebilir miyim?

Evet, Çalışan İşlemleri modülünden bu bilgiye ulaşabilirsiniz.

e-Devlet Çalışma Hayatım hizmeti ile iş arayabilir miyim?

Hali hazırda İŞKUR’a aktif kayıtlı olan vatandaşlar iş ilanlarına başvuru yapabilir ve kurs/program ilanlarını görüntüleyebilir ayrıca iş ilanlarını da sorgulayabilirler. Buradaki tek şart İŞKUR’a kayıtlı bir kullanıcı olmak.

e-Devlet Çalışma Hayatım hizmetiyle 4A/4B iş göremezlik ödemesi bilgilerimi görüntüleyebilir miyim?

Evet, bu hizmete ulaşmanız mümkün. Bunun için Çalışan İşlemleri modülüne girip gerekli adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.