fbpx

Bedelli Askerlik Nedir, Şartları Neler, 2022 Ücreti Ne Kadar Oldu?

bedelli askerlik hizmeti
bedelli askerlik hizmeti

Askerlik uygulamaları ülkeden ülkeye değişiyor. Amerika gibi bazı ülkelerde askerlik bir meslek olarak görülürken, İsrail gibi bazı ülkelerde ise kadın ve erkek vatandaşlar belirli bir süre askerlik yapmak zorundalar. Ülkemizde ise özellikle pandemi ile beraber bedelli askerlik kavramı ülkenin gündemine girmiş bulunuyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nde 20 yaşını geçmiş erkek vatandaşlar zorunlu askerlik görevini yerine getirmek zorundadırlar. Eğitim ve memurluk gibi mazeretler öne sürülerek belli bir yaşa kadar ertelenebilen zorunlu askerlik görevi bedeli ödenerek de yerine getirilebilir.

Bedelli askerlik nedir, güncel ücreti ne kadar, şartları neler? detayları yazının devamında.

Bedelli askerlik nedir?

Askerlik, Türkiye Cumhuriyeti anayasasında vatana hizmet olarak değerlendirilir. 2019 yılında 1927 yılından itibaren uygulanan 7179 sayılı Askeralma Kanunu ile birlikte 1111 sayılı Askerlik Kanunu yürürlükten kaldırılıp ilk bedelli askerlik uygulaması kalıcı hale getirilmiştir. Bu tarihe kadar geçici olarak sadece belli bir yaş üstü için belli aralıklarla getirilip sonra kaldırılan bu uygulama ilk defa 2019 yılında kalıcı ve yasal hale getirilmiştir. Yaş sınırı da bu kanunla beraber kaldırılmıştır. Böylece tüm asker yükümlüsü vatandaşlar bu uygulamadan yararlanabilir hale gelmiştir.

Bedelli askerlik şartları nelerdir?

bedelli askerlik hizmeti
bedelli askerlik hizmeti

Milli Savunma Bakanlığının resmi sitesindeki verilere göre bu uygulamadan yararlanmak isteyen asker hükümlülerin aşağıdaki şartları yerine getirmeleri gerekmektedir:

1. Askerlik çağına girmiş yükümlülerden herhangi bir yaş sınırlandırması olmaksızın fiili askerlik hizmetine başlamamış olmak,

2. Yoklamasının yapıldığı tarihte yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olmamak

3. İstekli olmak ve kendisi, eşi, birinci veya ikinci derece kanuni yakınları, velileri, vekilleri ya da vasileri aracılığıyla e-Devlet üzerinden veya askerlik şubeleri aracılığıyla 31 Aralık tarihine kadar başvuru yaparak bedelli askerlik tercihinde bulunmak,

4. Yoklaması olmayan yükümlüler için, yoklamaya esas sağlık muayenelerini 31 Aralık tarihine kadar tamamlayarak “Askerliğe Elverişlidir” kararı verilmiş olmak,

5. Temel askerlik eğitimine alınacağı yılın celp ve sevk dönemleri için e-Devlet üzerinden veya askerlik şubeleri aracılığıyla tercihte bulunmak,

6. Kanunda belirtilen bedel tutarını başvuru tarihinden itibaren iki ay içerisinde ve 31 Aralık tarihini geçmemek kaydıyla, sınıflandırılmış yükümlüler için bakaya kalıncaya kadar (bu tarih hariç) peşin olarak ödemek,

7. Sınıflandırma veya kura çekimi işlemi sonucunda bedelli askerliğe hak kazanmak,

8. Bir aylık temel askerlik hizmetini tamamlamak,

 9. Kura sonucu bedelli askerliğe seçilemeyenlerden; erteleme hakkı bulunanlar ile diğer statülerde sınıflandırılanlar bakaya kalacakları tarihe kadar (bu tarih hariç) yeniden başvurabilirler.

Bakaya olmak nedir?

Askerlik hizmetini yerine getirmek için gerekli şartlar yerine gelmiş olmasına rağmen bu görevi yerine getirmek için herhangi bir işlem yapmamış kişiler için kullanılan bir kavramdır.

2022 bedelli askerlik ücretleri ne kadar?

bedelli askerlik ücretleri

2019 Haziran ayında bedelli askerlik bedeli 31 bin liraydı. Zaman içerisinde bu bedel giderek arttı. Yapılan son açıklamalara göre bu bedel 2022 yılı için 55 bin 194 lira olmuştur.

Bedelli askerlikte yaş sınırı var mı?

2019 yılına kadar geçici olarak sadece belli bir yaş üstü için belli aralıklarla getirilip sonra kaldırılan bu uygulama bu tarihte kalıcı ve yasal hale getirilmiştir. Yaş sınırı da bu kanunla beraber kaldırılmıştır.

2022 bedelli askerlik ücretleri ne kadar?

Yapılan son açıklamalara göre bu bedel 55 bin 194 lira olmuştur.

Bedelli askerlik ne kadar sürüyor?

2019 yılında önce bedelini ödediğinizde askere gitmenize gerek yoktu. 2019 yılında getirilen kanun ile beraber ödediğiniz bedel ile birlikte 1 aylık temel askerlik eğitimini tamamlamanız gerekiyor.