fbpx

Asgari Ücret Kazanarak Para Biriktirmek

Asgari Ücret Kazanarak Para Biriktirebilir Misiniz?

Asgari ücret ile para biriktirmek zor olsada mümkün! Bu yazımızda sizlere asgari ücret kazanarak birikim yapabileceğiniz 4 önemli adımdan bahsedeceğiz. Fakat, önce size gerçekten şaşıracağınız verilerden bahsetmek istiyoruz. Verilere göre, Türkiye’de 10 milyon civarında işçinin asgari ücret alıyor. Dahası, tüm ücretli çalışanların yüzde 64’ü ise asgari ücretin altı ile asgari ücretin bir buçuk katı arasında bir ücret elde ediyor (Disk, 2021). Peki bugünün koşullarında asgari ücret kazanarak para biriktirebilir misiniz? Tek bir asgari ücret aile geçimine zar zor yetmektedir. Fakat, yalnız yaşıyorsanız para biriktirebilmeniz için bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Asgari ücret kazanarak para biriktirmek yalnız yaşayan insanlar için kolay olmasa bile mümkün!

  1. Beklentilerinizi, kazancınızı ve ortalama harcamalarınızı yazın.
  2. Para biriktirmek için aylık harcama planları yapın
  3. Harcamalarınızı iyi zamanlayın
  4. Para biriktirmeye küçük miktarlarla başlayın

Para biriktirmek için işe her şeyi yazarak başlayın, asgari ücret ile para biriktirin!

Her şeyden önce, para biriktirmek için harcamalarınızı ve kazançlarınızı iyi analiz etmeniz gerekir. Son zamanlarda para biriktirmek için analizler sağlayan uygulamalar geliştirilmektedir. Ve bu uygulamalarının para biriktirmek için oldukça faydalı olduğu görülmektedir. Fakat, bu analizi sizde yapabilirsiniz. Yapmanız gereken bir defter almak. Her gün yaptığınız harcamaları ve kazandığınız parayı yazmakla başlayın.

Para biriktirmek için yazmak neden önemli?

  1. Ne kadar harcadığınızı görebilirsiniz.
  2. Fiyat değişikliklerini takip edebilirsiniz.
  3. Gelecek harcamalarınız için planlama yapabilirsiniz.
  4. Gereksiz harcamalarınızın önüne geçebilirsiniz.

Para biriktirmek için aylık harcama planları yapın!

Para biriktirmek için yapmanız gereken bir diğer şey ise ihtiyaçlarınızı analiz etmek ve harcamaları planlamaktır. Maaşınızı harcamaya başlamadan önce aylık ihtiyaçlarınızı listeleyin. İlk yaptığınız listeyi tekrar tekrar gözden geçirin. Ve ihtiyaç listenizi sadeleştirmeye çalışın. En önemlisi, alışveriş listesi hazırlamadan alışverişe gitmemeye özen gösterin. İhtiyaçlarınızı bilmek doğru alışveriş yapmanızı sağlar.

Harcamalarınızı iyi zamanlayın!

Gıda, kozmetik gibi kolay bozulacak ürünleri ihtiyaç duyduğunuz günden önce almamaya dikkat edin. Ayrıca, bu tarz ürünleri yedeklemekten kaçının. Uygun fiyatlı ya da kampanyalı ürünleri son kullanma tarihine bakmadan almayın. Kampanya demişken, indirimleri takip etmeye çalışın. İndirim kodu ya da indirim zamanı paylaşan sosyal medya hesaplarını takip etmeye çalışın. Böylece, doğru zamanda alışveriş yapabilirsiniz.

Para biriktirmeye küçük miktarlarla başlayın!

Asgari ücret kazananların paralarının yarısını ya da dörtte üçünü biriktirmelerini bekleyemeyiz. Fakat miktara odaklanmak para biriktirmeyi zorlaştırabilir. Bu nedenler, siz çok küçükte olsa para biriktirmeye hemen başlayın. Günün sonunda biriktirmiş olduğunuz paranın miktarı değil para biriktirmiş olduğunuz gerçeği sizi mutlu edecektir. Böylece, gelecek birikimleriniz için daha istekli ve heyecanlı olabilirsiniz.

Son olarak, neden para biriktirmek istediğinizi netleştirin. Ne elde etmek istiyorsunuz? İstediğiniz şeyi asgari ücret kazanarak ne kadar sürede elde edebileceğinizi düşünün. Hedefiniz gerçekçi ise para biriktirmek çok daha kolay olacaktır. Daha önemlisi, bugünün koşullarında para biriktirmek kısa vadede elde edebileceğiniz şeyler için mantıklı olabilir. Dolayısıyla, öncelikleriniz ve beklentilerinizi iyice düşünün. Yazının başında da belirttiğim gibi bu serüvende bir defter edinin. Kısa, orta ve uzun vadede beklentilerinizi, hedeflerinizi, harcamalarınızı ve kazançlarınızı yazın. Yazı yazarak düşüncelerinizi gözden geçirebilirsiniz ve isteklerinizden emin olabilirsiniz. Size tavsiyem para biriktirmeye aşağıdaki soruların cevaplarını yazarak başlamanız.

Para Biriktirme Sürecinizi Planlayın!

  • Ne kadar harcadım?
  • Ne kadar kazandım?
  • Para biriktirmeyi neden istiyorum?
  • İstek ve beklentilerime ne kadar sürede ulaşabilirim?
  • Önceliklerin neler?
  • Nelerden vazgeçiyorum ve ne elde etmek istiyorum?
  • Beni mutlu edecek şeye nasıl ulaşabilirim?

Bu soruları cevapladığınızda hala para biriktirmek istiyorsanız yazıda bahsettiğimiz şeyleri uygulamaya çalışın. Umarım bu yazım size yardımcı olabilir.