fbpx

Açık Öğretim Liseleri (AÖL) Nedir? Giriş Nasıl Yapılır?

Açık Öğretim Liseleri (AÖL)
Açık Öğretim Liseleri (AÖL)

Örgün eğitim hayatına devam edemeyen kişiler için oluşturulmuş bir sistem olan Açık Öğretim Liseleri (AÖL) Milli Eğitim Bakanlığı destekli online eğitim sistemdir. Film Radyo ve Televizyon Eğitim Başkanlığı bünyesinde 1992 yılında kurulmuş ve o tarihten beri halka hizmet vermektedir. 2011 yılında ise 14 Eylül 2011 tarih ve 652 sayılı kanun hükmüyle Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlandı. Kişiler bu şekilde eğitim hayatlarına devam edebilme şansı elde etmektedir.

Bu sistemde öğrencilere belli bir ücret karşılığında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kitaplar verilmekte. Eğitim-Öğretim döneminde öğrenciler sınava tabi tutulmaktadır. Öğrencilerin yılda 3 kez sınava katılma şansı bulunmaktadır.

3. dönem sınav tarihleri ne zaman?

aöl sınav
aöl sınav

3. Dönem sınav adayları için kayıt tarihleri 11 Nisan’da başlayıp 29 Nisan’da son bulmuştu. Sınav tarihleri net olmamakla beraber Temmuz ayında yapılacağı öngörülmektedir. Temmuz ayında hangi tarih aralığında yapılacağı konusunda ise net bir bilgi bulunmamaktadır.

Bu sisteme kimler kayıt yaptırabilir?

aöl giriş

Herhangi bir nedenle örgün eğitim-öğretim ilkokul, orta okul ve lise hayatına devam edemeyen tüm bireyler kayıt yaptırabilir. Kayıt yaptıktan sonra tamamlamaları gereken belli bir kredi sayısı ve dönem bulunmaktadır. Kredilerini ve dönemlerini dolduran öğrenciler yaşları fark etmeksizin (18 yaşında da olabilir 65 yaşında da olabilir) mezun olup üniversiteye giriş sınavlarına başvuru yapabilir. Mezun olduğunuz lise üniversite tercihlerinizde herhangi bir öneme sahip olmadığı için gönül rahatlığıyla başvuru yapılabilir.

AÖL sınavları yine online mı yapılacak?

Pandemi nedeniyle örgün eğitime ara verilmişti. Lise ve ilkokul öğrencilerinin eğitim-öğretim hayatlarında aksaklık olmaması için EBA oluşturulmuştu. Açık öğretim lise sınavları da normalde sınav yerlerinde yapıldığı halde pandemiden dolayı online yapılmaya başlanmıştı. 2021-2022 yılında tekrar örgün eğitime geçilince sınavlar online mı yapılacak yoksa sınav yerlerinde mi yapılacak konusu gündeme gelmişti. Bir önceki sınav dönemi de dahil olmak üzere online yapılmaya devam edilmişti. Ama 3. dönem sınavları için henüz bir açıklama yapılmadı.

Girişler nereden yapılıyor?

Öğrenciler AÖL resmi web sayfasından girişlerini yapabilirler. Girişlerini TC kimlik numaraları, öğrenci numaraları veya e-Devlet şifreleriyle yapabilirler. Giriş yaptıktan sonra eğer sınavlar online yapılmaya devam edilirse sınavlarını tamamlayabilirler.

Sınavlar kaç sorudan oluşur?

Her dersin sınavı 20 sorudan oluşur. Sorular test şeklinde çoktan seçmeli 4 seçeneklidir. Sınav süresi her ders için 25 dakikadır. Geçilen soruya tekrar dönüş yapılamadığından her soru dikkatle okunup cevap verilmelidir. Öğrenciler istedikleri zaman sınavı bitirebilirler.

Kaynaklar: Onedio, Habertürk

Açık Öğretim Liseleri AÖL nedir?

Örgün eğitim hayatına devam edemeyen kişiler için oluşturulmuş bir sistem olan Açık Öğretim Liseleri Milli Eğitim Bakanlığı destekli online eğitim sistemdir. Öğrenciler bu liselerden mezun olup üniversite sınavlarına başvuru yapabilir istedikleri bölümleri okuyabilirler.

Açık Öğretim Liseleri (AÖL) herkes başvuru yapabilir mi?

Herhangi bir nedenle örgün eğitim-öğretimine, ilkokul, orta okul ve lise hayatına devam edemeyen her birey başvuruda bulunabilir. Kayıt yaptırıp bu liselerden mezun olabilir.

Açık Öğretim Liseleri (AÖL) 3. dönem sınavları ne zaman yapılacak?

Sınav tarihleri net olmamakla beraber Temmuz ayında yapılacağı öngörülmektedir.

Açık Öğretim Liseleri (AÖL) sınav girişleri nereden yapılır?

Öğrenciler AÖL resmi web sayfasından girişlerini yapabilirler. Girişlerini TC kimlik numaraları, öğrenci numaraları veya e-Devlet şifreleriyle yapabilirler.

AÖL sınavları kaç sorudan oluşur, sınav süresi ne kadardır?

Her dersin sınavı 20 sorudan oluşur. Sorular test şeklinde çoktan seçmeli 4 seçeneklidir. Sınav süresi her ders için 25 dakikadır.