fbpx

Almanya’ya göç etmenin yolları 2021

Herkes hayatında 1 kez bile olsa da “Avrupa’ya nasıl giderim?” sorusunu sormuştur. ve kafasına takmıştır ben de sizlere Almanya’ya yeni göç yasasını anlatacağım.

Almanya Yeni Göç Yasası 2021

1 Mart 2021 tarihinde resmi olarak Almanya Federal Hükûmeti tarafından kabul edilen ve yürürlüğe giren kanundur. Avrupa Birliği dışından nitelikli uzmanları Almanya’ya getirmeyi planlanmaktadır. Yeni göç yasası ile birçok hukuki değişiklik olmuştur. İş arama vizesi şartlarındaki değişiklik dışında, kişilerin Almanya’da iş bulması da kolaylaşmıştır. 1 Mart 2021 öncesinde Alman şirketlerin öncelikli olarak kendi vatandaşlarını işe alma zorunluluğu vardı. Eğer iş pozisyonuna uygun çalışanı kendi vatandaşları arasından bulamazsa, alternatif olarak Avrupa Birliği vatandaşlarını işe alabiliyordu. Almanya Yeni Göç Yasası ile birlikte eski şartlar değişmiş durumdadır.

Yeni Yasaya Göre Nitelikli İş Gücü Kimlerdir?

Meslek eğitimi almış nitelikli iş gücü, yasaca kabul edilmiş bir meslek eğitimini tamamlamış kişilerdir. Şayet nitelikli meslek eğitimi Almanya dışı bir ülkede alınmışsa, vize başvurusundan önce Almanya’daki yetkili denklik makamlarınca söz konusu meslek eğitiminin Almanya’daki meslek eğitimi ile eşdeğer olup olmadığı değerlendirilir.

Akademik eğitim almış nitelikli iş gücü, Almanya’da bir yüksekokuldan mezun veya denklik işlemleri tamamlanmış başka bir ülkedeki yüksekokuldan mezun ya da Almanya’daki yüksekokul diplomasına benzer başka bir ülke yüksekokul diplomasına sahip kişilerdir. Herhangi bir niteliğe sahip olmayan veya düşük nitelikli eğitim almış kişiler yasaya göre nitelikli iş gücü kabul edilmez.

Yeni Göç Yasası Kimleri Kapsamaktadır?

Yeni yasa Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen göçmenlerin çalışmak için Almanya’ya gelebilmelerine olanak sağlamaktadır. Üniversite mezunu olmak ya da mesleki uzmanlıklarını belgeleyebilmek (Ustalık belgesi vb sahibi olmak gibi) ve ilgili alanlarda minimum bazı meslek dallarında iki, bazı meslek dallarında ise iki seneden fazla tecrübeli olmak Almanya göç yasası için kabul için bir şart olarak karşınıza çıkabilir.

Almanya Yeni Göç Yasası Şartları Nelerdir?

Almanya göçmenlik yasasına bağlı olarak istenen evrak listesini kurumlardan temin edebilirsiniz. Ancak Almanya Göçmenlik Yasası’nın iki önemli şartı vardır. Bunlar; Almanca dil becerisini belgelemek ve Almanya dışı bir ülkede alınmış olunan diplomanın denkliğini almak.

1) Almanya’da Denklik

Yeni Göç yasasında iş arama vizesi şartlarından birisi de, yabancı diplomaların Almanya denkliğini almaktır. Üniversite diplomanızın veya mesleki sertifikalarınızın denkliği için Almanya’daki alanınız ile ilgili olan meslek odalarına başvuru yapılması gerekmektedir. Almanya’da denklik işlemleri için uzmanlardan destek alabilirsiniz. Denklik alma bürokratik süreleri eyalete, mezun olduğunuz bölüme göre farklılık göstermektedir. Denklik almak yeni göç yasasındaki vize için gerekli şartlardan biri olmakla beraber aynı zamanda Almanya’da iş arayışınıza ve Almanya’ya taşındığınızda oturum işlemlerinizde de işlerinizi çok kolaylaştıracaktır. Denklik işlemleri 2 ile 4 ay arasında sürmektedir. Bu süre bazı durumlarda uzayabilir. Denklik başvurusu ve harç ücretleri bölüme göre farklılıklar göstermektedir. Üniversite diplomalarınız veya mesleki sertifikalarınızın denkliğini gitmeden önce Almanya’da yaptırmış olmanız gerekmektedir. Almanya’da denklik işlemleri sonunda mesleğinizin direk kabul edilmesi veya şartlı kabul edilmesi sonucunda iş arayışınız ve Almanya’ya gittikten sonra iş değiştirmeniz gibi konularda yardımcı olacaktır.

Denklik Onay Süreci Maliyetleri

Denklik başvurusundan onay sürecine kadar tüm denklik sürecinin yaklaşık 600 Euro bir maliyeti vardır. Bireysel başvurularda bu maliyet daha çok artabilir. Buna ek olarak, başvuru belgelerinin, çevirilerin, sertifikasyonun, seyahat harcamalarının ve muhtemelen telafi önlemlerinin veya adaptasyon niteliklerinin satın alınması için ek maliyetler ortaya çıkabilir.

2) Almanca Dil Becerisi

Almanca öğrenmek, Almanya’daki iş yaşamınıza hazırlanmak için atabileceğiniz en önemli adımlardan biridir. Çünkü çoğu şirkette kullanılan dil Almancadır. Bir işe kabul almak için Almanca dil becerilerinizi belgelemek zorunda olmasanız bile, başarılı olunan dil sınavları, iş başvuruları ve öz geçmişiniz için iyi bir adımdır. Gelecek planlarınıza bağlı olarak, kendi ülkenizde veya Almanya’da dil kursları alabilirsiniz. Şunları yapmanız önerilir:

Hemşirelik ve sağlık mesleklerinde istihdam

Almanya’da hemşire olarak çalışmak istiyorsanız, Almanya dışında kazanılan niteliklerin Alman denklik kurumu tarafından tanınması gerekir. Bu alanda Almanya’da çalışmak için ayrıca Goethe Enstitüsü veya TELC sertifikalı enstitüler gibi tanınmış bir kurumdan dil yeterliliğinin kanıtı gereklidir. Federal duruma bağlı olarak, Avrupa Birliği referans çerçevesine göre Almanca B1 veya B2 yetkinliği gereklidir.

Eşler için Almanca

Almanca bilgisi, Almanya’ya taşınmak isteyen ve Almanya’da kalıcı olarak kalmak isteyenler ile Avrupa Birliği, Norveç, İsviçre, Lihtenştayn veya İzlanda dışından Almanya’ya gelecek eşler için çok önemlidir. Eşlerin Almanya’ya taşınması için genellikle vizeye başvurmanız gerekir ve bunun için de Almanca ile ilgili yetkinliği belgelemek gerekir. Bu durumda, ülkenizde zaten bir Almanca kursu almalısınız. Temel olarak, Avrupa Birliği referans çerçevesinin A1 seviyesi bilgisi gereklidir. Örneğin, Goethe Enstitüsü’nde bu “Başlangıç 1” kursuna karşılık gelir. Tabii ki, dil kurstan bağımsız olarak da öğrenilebilir ve bu amaçla onaylanmış bir kurum ile sınava girebilirsiniz. TELC web sitesinde daha fazla sınav yapan kurum bulabilirsiniz. Eşlerin bir araya getirilmesi hakkında Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nden daha fazla bilgi edinilebilir. Eşinizin Avrupa Birliği mavi kartı varsa, Almanya vizesi için başvururken Almanca dil becerilerini kanıtlamanız beklenmez.

Öğrenciler için Almanca

Almanya’da üniversitede okumak için Almanca dil becerilerini kanıtlamanız gerekir. Bunu yapmak için “Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü için Almanca Dil Sınavı” (DSH) veya “Yabancı Dil Olarak Almanca Sınavı” (TestDaf) alabilirsiniz. “Telc Deutsch C1 Hochschule” sınavını geçme belgesi, 12 Şubat 2021 tarihinden bu yana bir Almanca kursuna kabul için ön koşul olarak da geçerlidir. Uluslararası kurslar ve diğerleri için genellikle İngilizce becerilerine ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Bu durumda, doğrudan üniversitenize danışmanız daha doğru olur.

İş için Almanca

İşyerinde günlük yaşamdan biraz farklı konuşursunuz. Müşterilerinize, iş arkadaşlarınızdan farklı davranırsınız. Ayrıca, her mesleğin bilmeniz gereken kendine has teknik terimleri vardır. Tüm bunları profesyoneller için Almanca kurslarında öğreneceksiniz.

Çocuklar ve gençler için Almanca

Bu kurslarda, çocuklarınız sadece Almanca öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda yeni arkadaşlar da edinebilir. Normal dil derslerine ek olarak, gençlerin Almanya’ya daha hızlı adapte olmalarına yardımcı olan spor veya kültürel aktivite gibi birçok boş zaman etkinliği vardır. Almanya’daki okullar çocuklarınızın Almanca öğrenmesini desteklemektedir. Yerel okulunuza seçeneklerinizi sorun. Çocuklarınızı okula veya anaokuluna nasıl yerleştireceğimizi Çocuk Bakımı ve Okul Sistemi ve Zorunlu Eğitim bölümünde bulabilirsiniz.