fbpx

Almanya İşçi Alımı Başvurusu 2022- Almanya Çalışma İzni Vizesi

Almanya İşçi Alımı Nedir? Kimler Başvurabilir?

Almanya işçi alımı ile ilgilenenler bunu biliyor muydunuz? Alman Federal Meclis üyesi Christian Duerr yaptığı açıklamada Almanya’nın her yıl 400.000 yabancı işçiye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Duerr işgücü eksikliğinin ülkenin tüm ekonomik aktivitelerini yavaşlattığını, bu nedenle ülkenin modern göçmen politikasına ihtiyaç duyduğunun altını çizdi. Dünyanın en güçlü ekonomilerinden birinlomanızın Almanya denkliğini almanız gerekmektedir. Üstelik Almanya Yeni Göç Yasası Avrupa Birliği haricindeki nitelikli çalışanların Almanya’da iş bulması oldukça kolaylaşmıştır. Konuyla ilgili daha detaylı bilgiye Nitelikli Göç Yasası yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

Almanya İşçi Alımı: Dil Becerileri ve Denklik

Almanya çalışma izni vizesine başvururken diploma denkliği ve dil becerileri belgelerini ibraz etmeniz gerekmektedir. Fakat, bazı meslek gruplarında dil becerinizi belgelendirmeden de çalışma izni vizesine başvurmanız gerekmektedir. Örneğin Bilgi Teknolojileri ve Mühendislik için Almanca dil becerilerinizi belgelendirmek zorunda değilsiniz. Fakat, iş ve sosyal hayatınızda uyum sağlayabilmeniz için Almanca bilmeniz oldukça önemlidir.

Almanya Çalışma İzni Vizesi için A1 Sertifikası Nasıl Alınır? 

Almanya işçi alımı ile ilgili bilmeniz gereken bir değer konu ise A1 Sertifikadır. A1 Sertifikasını Goethe Institute ve ÖSD kurumlarından almanız gerekmektedir. Goethe Institue sitesi üzerinden kurs ücretleri hakkında detaylı bilgiye ulaşmanız mümkün. Bu sertifikayı aldıktan sonra Almanya çalışma izni vizesine başvurabilirsiniz. Başvuru yapabilmeniz için bu iki kurumdan birinden kurs tamamlayıp sertifika almanız gerekiyor.

Almanya’da Nasıl İş Bulabilirim?

Make it in Germany sitesindeki iş listeleri, uluslararası uzmanların arandığı açık pozisyonların ayrıntılarını görebilirsiniz. Ayrıca iş bulabileceğini diğer siteler: Federal İstihdam Bürosu, Stepstone, Indeed, LinkedIn ve Xing. Bir işyeri ile belli bir pozisyon için anlaştığınızda vize için size sponsor olabilirler.

İşte Almanya işçi alım başvuruları ile ilgili bilmeniz gerekenler..

Almanya İşçi Alımı Kimler Faydalanabilir- Almanya’da İş İmkanları?

Almanya’daki iş imkanlarını merak edenler Make it in Germany sitesine mutlaka göz atmalısınız. Siteye girdiğinizde birkaç soru cevaplamanız gerekecek. Almanya’ gidiş sebebiniz, nereli olduğunuz ve eğitim seviyeniz ile ilgili birkaç soruyu cevapladıktan sonra izlemeniz gereken yol hakkında bilgi alabilirsiniz. Bununla birlikte, ilgi duyduğunuz şirketlere iş başvurusunda bulunabilirsiniz. İş başvuru süreciniz olumlu sonuçlandığı takdirde firma vize sponsorunuz olabilir.

Almanya işçi alımı ve çalışma izni ile ilgili merak ettikleriniz bu yazıda!

Almanya Çalışma İzni Vizesi

Almanya çalışma vizesi başvurusunu Almanya Büyükelçiliğinde yapmanız gerekiyor. Almanya’da bir iş bulduktan sonra çalışma vizesine başvurabilirsiniz. Bir iş bulamadığınız takdirde ise, Almanya’da iş bulabilmek için 6 aylık vize için büyükelçiliğe başvurabilirsiniz. Her iki durumda da başvurunuzu Almanya Büyükelçiliği’ne yapmanız gerekiyor. 

Almanya Çalışma İzni Vizesi İçin Hangi Dokümanlar İsteniyor?

  • Almanya çalışma vizesi başvuru formu ve dilekçe,
  • Pasaport,
  • 2 adet biyometrik fotoğraf,
  • Kimlik fotokopisi,
  • Nüfus kayıt örneği,
  • Varsa çocuklarınız, eşiniz hakkında bilgiler veya yaptıysanız önceki evlilikleriniz ile ilgili evrak ve belgeler,
  • İkametgah belgesi,
  • Sağlık sigortası,
  • Özgeçmi (Almanca)
  • İş sözleşmesi,
  • Diploma ve sertifikalar.

Almanya Çalışma İzni Vizesi Başvuru

Almanya çalışma vizesi ücreti ödemesi yaptıktan sonra, listedeki belgeler ile birlikte vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Başvuru esnasında dikkat etmeniz gereken önemli detaylar olabilir. Örneğin, pasaportunuz en az bir yıl geçerlilik süresinin olması ve içerisinde yeteri kadar boş sayfasının olması gerekmektedir. Daha fazla bilgi için Schengen-vize sitesine göz atın.

Almanya Çalışma Vizesine Başvuracaklara Tavsiyeler!

Her şeyden önce, bu sürecin yorucu ve uzun olduğunu belirtmek isteriz. Başvuruda ibraz etmeniz gereken belgeler eksiksiz ve doğru olmalıdır. Dolayısıyla, süreç boyunca oldukça titiz olmanız gerekmektedir. Ayrıca, iş bulmak oldukça zor olabilir. İlanları sürekli takip etmek ve olumsuz gelişmelerde iş aramaya devam etmek önemlidir. Yani, Almanya işçi alım vizesine başvurmadan önce Almanya’da yaşamak ve çalışmak istediğinizden emin olmalısınız.

Sıkça Sorulan Cevaplar

Denklik için nereye başvurabilirim?

Denklik için Almanya’da yetkilendirilmiş kurumlara başvurmalısınız.

Almanya Çalışma izni almak ne kadar sürer?

Başvurunuz 3 ay içerisinde sonuçlanacaktır.

Almanya hangi meslekleri kabul ediyor?

Birçok farklı sektörden farklı meslekler kabul ediliyor. En çok talep gören meslekler arasında hemşire, garson ve tır şöförlüğü olduğunu söyleyebiliriz.

Almanya vize ücretleri ne kadar?

Almanya vizesi 2022 güncel vize harç ücretleri şöyledir;
Turistik vize; 90 €
Ticari vize; 90 €
Ziyaret vizesi; 90 €
Transit vize; 90 €
Öğrenci vizesi; 90 €
Kültürel vize; 90 €

Source Make it in Germany Schengen Vizesi