fbpx

ALES nedir? Sınav Başvuruları Ne Zaman, Nereden, Nasıl Yapılır?

ALES başvuru
ALES başvuru

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı olan ÖSYM tarafından her sene yılda belirli aralıklarla Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olan ALES sınavı yapılmaktadır. Bu sene ilki (2022-ALES/1) yapıldı ve sonuçları adayların erişimine açıldı. Şimdi sınava girecek adaylar tarafından ikincisinin (ALES/2) tarihi merakla bekleniyor.

ALES nedir?

Açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavıdır. Yüksek lisans yapmak isteyen, akademik personel olmak isteyen, doktora yapmak isteyen her bireyin bu sınava girip belli bir puanı alması gerekir. Alınması gereken puan üniversiteden üniversiteye ve bölümden bölüme değişir. Tek bir standart puandan bahsetmek mümkün değil.

ÖSYM’de sınav hakkında bulunan bilgi:

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca,
> yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda,
 > ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,
 > yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde İlgili kurumların kullanacakları puanları sağlayan sınav sistemidir.

Sınav yılda kaç defa yapılıyor?

Eskiden yılda 2 defa mayıs ve kasım aylarında yapılan sınav artık yılda 3 defa yapılıyor. 17 Nisan 2022 de birincisi uygulandı ve sonuçları açıklandı. İkincisinin başvuruları ise 24 Haziran’da başlayıp 4 Temmuz’da son bulacak. Söz konusu sınavın ise 21 Ağustos 2022 tarihinde yapılması bekleniyor.

Sınav kaç yıl geçerlidir?

Yılda 3 defa yapılan ve genel olarak akademik kariyer için kullanılan bu sınavın sonuçları 5 yıl geçerlidir. Yani bir defa girdiğiniz sınavın sonucunu 5 yıl içinde yaptığınız başvurularınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Birden fazla sınav sonucunuz var ise istediğinizi kullanarak üniversitelere başvuruda bulunabilirsiniz. Girdiğiniz son sınavı kullanmak zorunda değilsiniz.

Sınav kaç sorudan oluşur?

Sınav eskiden Söz-1, Söz-2, Say-1 ve Say-2 diye dört bölümden oluşuyordu. Ama yeni düzenlemelerle beraber artık sadece 50 sayısal ve 50 sözel sorusu bulunan iki testten oluşuyor. Sınav süresi ise bu 100 soru için 150 dakika yani 2,5 saattir.

Sözel ve sayısal mantık sınavda çıkıyor mu?

Matematik, geometri ve Türkçe’nin yanında sayısal ve sözel mantık soruları da bulunmaktadır. Adayların en çok zorlandığı soruların başında mantık soruları geliyor. Adaylar en çok yanlışı bu sorularda yapıyorlar.

Başvurular nereden yapılıyor?

ALES sınav tarihi
ALES sınav tarihleri

Sınav başvuruları tıpkı ÖSYM’nin yaptığı diğer sınavlar gibi ÖSYM Aday işlemleri sayfasından yapılır. Sınav başvurusu yaptıktan sonra sınav ödemesini yapmanız gerekir. Yapılmadığı takdirde sınav başvurunuz geçersiz sayılır. Başvuru ücreti her sene ÖSYM tarafından değiştiriliyor olsa da ALES 2022/1 için sınav ücreti 158 lira olarak ödenmişti.

ÖSYM’nin yaptığı diğer sınavların takvimine nasıl ulaşabilirim?

ÖSYM’nin resmi web sayfasından ÖSYM İşlem Takvimi butonuna tıklayarak güncel sınav başvurularını ve sonuçlarını görüntüleyebilirsiniz. Ya da buradaki linke tıklayarak söz konusu sayfaya gidebileceğiniz linke ulaşabilirsiniz.

ALES nedir?

Açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavıdır. Yüksek lisans yapmak isteyen, akademik personel olmak isteyen, doktora yapmak isteyen her bireyin bu sınava girip belli bir puanı alması gerekir.

ALES/2 başvuruları ne zaman başlıyor?

Söz konusu sınavın başvuruları 24 Haziran’da başlayıp 4 Temmuz’da son bulacak.

ALES/2 sınav tarihi ne zaman?

Söz konusu sınavın 21 Ağustos 2022 tarihinde yapılması bekleniyor.

ALES’ten alınan puanlar kaç yıl geçerlidir?

Yılda 3 defa yapılan ve genel olarak akademik kariyer için kullanılan bu sınavın sonuçları 5 yıl geçerlidir.