fbpx

Millî Eğitim Bakanlığı: Ücretli Öğretmenlik Başvuruları ne zaman? e-Devlet Üzerinden Ücretli Öğretmenlik İçin Başvurular Nasıl yapılır?

2022 e-devlet ücretli öğretmenlik başvuruları
2022 e-devlet ücretli öğretmenlik başvuruları

Okulların kapanmasıyla yeni eğitim-öğretim yılı için geri sayım başladı. Atanamayan öğretmen adayları da 2023 yılı ücretli öğretmenlik başvuruları için gün saymaya başladı. Peki ücretli öğretmen başvuruları ne zaman başlayacak? Başvurular nasıl yapılıyor? Ücretli öğretmenlik şartları neler? Belediyelerde ücretli öğretmenlik nedir?

Her il ve ilçe yeni eğitim öğretim yılı başlamadan önce okullarındaki öğretmen açığını kapatmak için ücretli öğretmen alım ilanları verir. Adaylarda e-devlet kapısı üzerinden başvurularını tamamlarlar.

4 yıllık eğitim fakültesi mezunu olup devlet okullarından birine atanamayan fakat devlet okullarında çalışmak isteyen öğretmenler her ile ve ilçenin MEB’in yayınladığı başvuru tarihlerinde ders başı ücret almak için ücretli öğretmenlik başvurularında bulunurlar. Sadece eğitim fakültesi mezunları değil Fen-Edebiyat fakültesi mezunları ve bunlardan pedagojik formasyon alanlar da başvurularda bulunuyor.

Ücretli öğretmenlik başvuruları ne zaman başlıyor?

Ücretli öğretmenlik başvuru tarihleri
Ücretli öğretmenlik başvuru tarihleri

Her yıl okulların kapanmasıyla atama bekleyen öğretmenlerin merak ettiği konu bu oluyor. Bu yüzden Milli Eğitim Bakanlığının yeni eğitim-öğretim yılının takvimini paylaşmasını beklerler. Sonunda beklenen paylaşım geldi ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yeni eğitim-öğretim yılının takvimini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre okulların başlama ve ara tatil tarihleri:

  • 1. Dönem başlama tarihi: 12 Eylül 2022
  • 1. Dönem ara tatil tarihi: 14-18 Kasım 2022
  • 15 Tatil (yarıyıl tatili) tarihi: 23 Ocak – 3 Şubat 2023
  • 2. Dönem ara tatil tarihi: 17-20 Nisan 2023
  • 2. Dönem bitiş tarihi: 16 Haziran 2023

Ücretli öğretmenlik başvuruları ise her yıl aynı tarihlerde okullar açılmadan yapılır. Bu sene de Temmuz -Ağustos aylarında yapılacağı öngörülüyor.

2022 e-Devlet ücretli öğretmenlik başvuruları nasıl yapılır?

e-Devlet ücretli öğretmenlik başvuruları
e-Devlet ücretli öğretmenlik başvuruları

Başvurular il ve ilçeler tarafından ihtiyaca göre yapılır. Dolayısıyla başvurular için il ve ilçelerin ilan çıkmasını beklemeniz gerekir. Başvurularla ilgili detaylara bulunduğunuz ilin İl Milli Eğitim Müdürlüğü resmi internet adresinden ulaşabilirsiniz. İlan açıldıktan sonra ise başvurularınızı e-Devlet kapısı üzerinden aşağıdaki adımları takip ederek tamamlayabilirsiniz.

2022 ücretli öğretmenlik başvuruları e-Devlet üzerinden de yapılabilecek. Adaylar e-Devlet Kapısına giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “Milli Eğitim Bakanlığı/Ücretli Öğretmenlik Başvurusu” yazıp devam etmelidir. Çıkan ekrandaki adımlar takip edilerek başvurular tamamlanabilir. Başvurunuza aşağıdaki linke tıklayarak başlayabilirsiniz.

Milli Eğitim Bakanlığı Ücretli Öğretmenlik Başvurusu ekranı için tıklayın.

MEB Ücretli öğretmenlik başvuru şartları neler?

Ücretli öğretmen olarak çalışmak isteyen kişilerin aşağıdaki şartları üzerlerinde taşımaları gerekiyor:

* Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için bu şart aranmayacaktır.)

* Kamu haklarından mahrum bulunmamak.

* Türk Ceza Kanunu’nun 53’üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, millî savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.

* Sağlık durumunun öğretmenlik görevini yapmasına engel olmadığını sağlık ocaklarından son altı aylık süre içinde alacağı Sağlık Raporu ile belgelendirilmek.

* Askerlikten muaf olmak, Askerliğini yapmış olmak, Askerliği tecil edilmiş olmak şart.

* Sabıka durumu ile ilgili Adliyeden veya (e-devletten) alınacak son altı aylık süre içinde alacağı Adli Sicil Kayıt belgesi ile belgelendirmek.

* Herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışmamak.

Ücretli öğretmen ders saati ne kadar?

Ücretli öğretmen ders ücreti 2022 Mart ayı itibariyle 28,01 tl oldu. Buna göre haftada 30 saat çalışan bir öğretmen ayda 120 saat derse girerek 3.360,64 tl maaş alabilecek.

Ücretli öğretmenler kadroya geçecek mi?

Her öğretmenin hayali olan devlet okullarına atanabilmek ücretli öğretmenler için daha kolay hale getirildi. Ücretli öğretmen olarak çalışıp 540 gün sigorta primi olanlar kontenjanlarda belirlenen üç katı kontenjana girme şartı olmadan mülakata girebildiler. Bunlardan bir kısmı da MEB kadrolarına öğretmen olarak atandı. Bunun için öğretmenlik şartlarını üzerlerinde taşımaları ve KPSS’den belirlenen taban puanı almaları gerekiyor.

Belediyelerde ücretli öğretmenlik başvuruları nasıl yapılır?

ücretli öğretmen olma şartları
ücretli öğretmen olma şartları

Bazı belediyeler İŞKUR üzerinden sözleşmeli ve ücretli öğretmen alımları yapabiliyor. Bunlardan biri de Çerkezköy Belediyesi. Çerkezköy Belediyesi Personel firmasında çalıştırılmak üzere üzerinde eğitmen personel ilanı verdi. İlan şu şekildeydi:

“Eğitim Fakültesi mezunu olmak, yenilikçi olmalı, Pedagojik formasyon sertifikası olmalı, İletişim gücü yüksek olması, Akıl ve zeka oyunları, Satranç, yaratıcı drama en az 2 yıl MEB kriterlerine uygun ataması yapabilecek durumda olan Eğitmen personel alınacaktır.”

Alınacak personel 08-17 saatleri arasında çalışmak üzere alındı. Başvurular 21 Eylül 2021 ile 30 Eylül 2021 tarihleri arasında mail üzerinden yapıldı. Başvurmak isteyen kişilerin üzerlerinde taşımaları gereken şartlar aşağıdaki gibiydi:

  • “TC Vatandaşı olması,
  • Kamu haklarından her hangi bir özrü bulunmaması,
  • Erkek adaylar için askerlik ile ilgili bir ilişiğinin bulunmaması yapmış olması,
  • Emekliliğe henüz hak kazanmamış olması emekli olmaması,
  • Medeni haklarını kullanmaya yetkin olmak özrü bulunmaması,
  • Çerkezköy ilçe sınırları içerisinde ikameti olması gereken başlıca şartlar arasındadır.”

2022 Ücretli öğretmenlik Başvuruları Ne zaman?

Ücretli öğretmenlik başvuruları her yıl aynı tarihlerde okullar açılmadan yapılır. Bu sene de Temmuz -Ağustos aylarında yapılacağı öngörülüyor.

E-devlet üzerinden ücretli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır?

Adaylar e-Devlet Kapısına giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “Milli Eğitim Bakanlığı/Ücretli Öğretmenlik Başvurusu” yazıp devam etmelidir. Çıkan ekrandaki adımlar takip edilerek başvurular tamamlanabilir.
Milli Eğitim Bakanlığı Ücretli Öğretmenlik Başvurusu ekranı için tıklayın.

Ücretli öğretmenlik başvurusu nasıl görebilirim?

e-Devlet üzerinden yaptığınız başvuruyu e-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra görüntüleyebilirsiniz.

Ücretli öğretmenlik başvuruları ne zaman belli olur?

Başvuruların bitiş tarihinden sonra, güz döneminde okullar açılmadan önce belli olur.

Ücretli öğretmenler kadroya geçecek mi?

Ücretli öğretmen olarak çalışıp 540 gün sigorta primi olanlar kontenjanlarda belirlenen üç katı kontenjana girme şartı olmadan mülakata girebildiler. Bunlardan bir kısmı da MEB kadrolarına öğretmen olarak atanıp kadroya geçebildiler.

Belediyelerde ücretli öğretmenlik başvuruları nasıl yapılır?

Bazı belediyeler İŞKUR üzerinden sözleşmeli ve ücretli öğretmen alımları yapabiliyor. İlanda belirtilen tarih aralığında ilandaki şartları taşıdığınıza inanıyorsanız ilanda belirtilen şekilde başvurunuzu yapabilirsiniz. Örneğin alım yapan belediyelerden biri olan Çerkezköy Belediyesi sadece mail üzerinden başvuruları kabul etti. Yapmanız gereken tek işlem verilen mail adresine CV atmak oldu.

Ücretli öğretmen ders saati ne kadar?

Ücretli öğretmen ders ücreti 2022 Mart ayı itibariyle 28,01 tl oldu. Buna göre haftada 30 saat çalışan bir öğretmen ayda 120 saat derse girerek 3.360,64 tl maaş alabilecek.

Ücretli öğretmenlik şartları nelerdir?

Askerlikle ilişiği olmamak, öğretmenlik mesleğini yapmasına engel sağlık sorunu bulunmamak, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışmamak, yüz kızartıcı suçu bulunmamak gibi şartları bulunmaktadır.